IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър и България - най-несигурните европейски държави в киберсвета

Най-сигурна в онлайн света се оказва Финландия, показват данни на Reboot Digital PR Services

17:58 | 25.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Unsplash.com
Снимка: Unsplash.com

Кипър е европейската държава с най-висока кибернетична опасност. Това сочат данните от последното проучване на Reboot Digital PR Services, което разкрива най-слабо защитените държави за работа в киберпространството.

Заинтересовани за безопасността на дигиталните номади, експертите от Reboot Digital PR Services са анализирали статистически данни за киберсигурността, включително сваляния на данни чрез устройства, фишинг сайтове, сайтове за хостинг на зловреден софтуер и компрометирани компютри, за да създадат индекс на кибернетичната опасност. 

Кипър е най-слабата в киберотношение държава както в света, делейки първото място с Индонезия, така и в Европа. Страната получава оценка на кибернетичната опасност от 82,8 пункта от възможни 100 точки, оглавявайки класацията в Европа и делейки първото място в световен мащаб. 

А България е втората най-слабо защитена страна в Европа, получавайки оценка на кибернетичната опасност от 77,6 пункта от възможни 100 точки, заемайки пето място в световен мащаб. 

Към момента не съществува официална схема или виза за пътници, които искат да останат в България за повече от 90 дни като дигитални номади. Въпреки това много пътешественици все са привлечени да изследват туристически „горещи точки“ като Слънчев бряг, ски пистите в Банско и катедралата „Александър Невски" в София, пишат в анализа си експертите. 
Най-малко киберсигурните страни Най-малко киберсигурните страни
На второ място е Румъния с оценка на киберопасността от 71,9 пункта от 100. Страната се нарежда на челно място на Стария континент както по отношение на фишинг сайтовете (1040), така и по отношение на компрометираните компютри на 100 хил. интернет потребители (1435).

Малко по-сигурна на трета позиция е Беларус, където има само 2 компрометирани компютъра на 100 хил. интернет потребители, но по-висока средна стойност за фишинг сайтове  (1230), което допринася за общата оценка на кибернетичната опасност от 69,3/100. Сърбия, на шесто място (60,1 пункта), има най-големия брой компрометирани компютри (1467) в първата десетка в света. 

Италия (55,5) и Словакия (53,8) се нареждат съответно на девето и десето място, като показателите за кибернетична опасност са над 50 от 100 пункта. 

На противоположния край на класацията, като най-сигурното в киберотношение място в Европа, се озовава Финландия с оценка на кибернетичната опасност от едва 12,6 от 100. Следват Австрия (19,8) и Норвегия (24,1).

Най-несигурната в онлайн пространството страна в света според анализа е Индонезия с 82,8 пункта от 100. Най-сигурна е Финландия.  Най-киберсигурните страни Най-киберсигурните страни

Проучването обхваща над 90 държави по света. То анализира пейзажа на киберзаплахите във всяка държава, като взема предвид разпространението на фишинг и злонамерен софтуер, както и на ботнет мрежи. Статистическите данни за киберсигурността са предоставени само за компютри, използващи софтуер за сигурност на Microsoft. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още