IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Electrolux очаква свиване на печалбата

Компанията планира съкращения на разходите

14:07 | 12.09.22 г.
Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg
Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Шведската компания Electrolux обяви, че планира съкращаване на разходите. Освен това предупреди, че печалбата ѝ ще се свие, тъй като високата инфлация и ниското потребителско доверие влияят на търсенето на нейните домакински уреди. Новината доведе до 7% спад на цената на акциите на фирмата, предава Ройтерс.

Търсенето на основни уреди в Европа и Съединените щати значително се е забавило през третото фискално тримесечие в сравнение с второто, а големите нива на инвентара при търговците на дребно, както и дисбалансите във веригата на доставките увеличават разходите и неефективността, посочва Electrolux.

„Очаква се печалбата на групата за третото тримесечие да намалее значително спрямо второто тримесечие на 2022 г., като се изключат еднократните разходи, свързани с напускането на руския пазар“, гласи изявлението на Electrolux.

През тримесечието от април до юни компанията записа по-слаба от очакваното оперативна печалба от 560 млн. шведски крони (53,4 млн. долара), засегната от загубата на северноамериканския си бизнес и ограниченията във веригата на доставките.

Най-големият производител на домакински уреди в Европа каза, че намаляването на разходите ще се случи предимно на Стария континент и в Северна Америка, което ще има значителен положителен принос към финансовите резултати за 2023 г.

„Програмата, която започва незабавно, ще се фокусира върху намаляване на променливите разходи, със специално внимание върху отстраняването на неефективността на разходите в нашата верига на доставките и производството“, посочва компанията.

Electrolux заяви, че е назначила своя ръководител за Латинска Америка Рикардо Конс да управлява програмата за преструктуриране на бизнеса, като го е направила мениджър на дейността си в Северна Америка.

Фирмата твърди, че ще коментира допълнително целите си за намаляване на разходите за 2023 г. във финансовия си отчет за третото тримесечие, който трябва да бъде представен на 28 октомври.

Electrolux заяви, че бордът не възнамерява да започне обратно изкупуване на акции преди годишното общо събрание през следващата година.

Цената на акциите на компанията се понижи с 1,4% след новините.

По-рано този месец Electrolux каза, че ще продаде руския си бизнес на местния мениджмънт, след като спря дейността си в Русия заради започването на войната в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още