IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на TSMC за третото тримесечие скочи с 80%

Компанията обаче намали годишния си бюджет за инвестиции с поне 10% и наложи по-внимателен тон за предстоящото търсене

13:54 | 13.10.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Печалбата за тримесечието на тайванския производител на чипове TSMC е скочила с 80% благодарение на силните продажби на чиповете ѝ, използвани в центровете за данни и електрическите автомобили. Компанията обаче намали годишния си бюджет за инвестиции с поне 10% и наложи по-внимателен тон за предстоящото търсене, съобщава Ройтерс.

Доминантната позиция на TSMC при някои от най-развитите чипове за високотехнологични потребите, например Apple и Qualcomm я предпазват от спада, отбелязан от производители като AMD и Micron Technology.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) обаче отбеляза в четвъртък предизвикателства от нарастващите инфлационни разходи следващата година и намали капиталовите си разходи за 2022 г. до около 36 млрд. долара.

Това се случва, докато индустрията за полупроводници се бори със слабо търсене, предизвикано от високата инфлация, растящите лихвени проценти и свързаните с Covid-19 блокади в Китай, които засегнаха пазара на компютри и смартфони, тъй като бизнесът и потребителите свиват разходите си.

През юли компанията заяви, че ще снижи долната граница на предишните си насоки от 40 до 44 млрд. долара тази година, като някои разходи бяха отложени за следващата година заради забавяне в доставката на оборудване за производство на чипове.

За четвъртото тримесечие TSMC прогнозира 29% ръст на приходите до между 19,9 и 20,7 млрд. долара спрямо 15,74 млрд. долара година по-рано.

Компанията, която има най-високата пазарна капитализация в Азия, заяви, че бизнесът с чипове за центрове за данни и за автомобили остава стабилен засега, а бизнесът ѝ като цяло ще стане по-устойчив от по-широката индустрия, която ще отчете спад през 2023 г.

Нетната печалба за третото тримесечие, приключило през септември, се е увеличила до 280,0 млрд. тайв. долара (8,81 млрд. долара) спрямо средната оценка на 21 анализатори, анкетирани от Refinitiv, за 265,64 млрд. тайв. долара.

Приходите за тримесечието са се покачили с 36% до 20,23 млрд. долара спрямо предишна оценка на TSMC за диапазон от 19,8 до 20,6 млрд. долара.

Акциите на TSMC са поевтинели с почти 36% тази година, което ѝ дава пазарна оценка от 323,7 млрд. долара. Цената на книжата спадна с 0,6% в четвъртък спрямо понижение от 2,1% за основния индекс.

Само преди три месеца TSMC заяви, че вижда малко влияние от текущия цикъл на спад в сектора и дългосрочното търсене на чиповете ѝ „се запазва“ благодарение на закупуването на високопродуктивни компютърни чипове, използвани в 5G мрежи и центрове за данни, както и разширена употреба на чипове в джаджи и превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още