IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mate 50 Pro – фотографската черешка на тортата на Huawei

Новият смартфон на технологичния гигант включва красив дизайн, мощна производителност и изключителна камера

14:36 | 24.10.22 г.
Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group
Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

10 години след представянето на първи смартфон от Mate серията на Huawei технологичният гигант пуска у нас новия Mate 50 Pro, а освен върху красивия дизайн фокусът отново пада върху мобилната фотография.

Дизайн

Вариантът, който тествахме, е със стъклено покритие на гърба и е черен на цвят, като можете да се спрете и на сива версия. По-интересното е, че имате избор и с оранжев вариант на смартфона, който включва и изключително издръжливото Kunlun стъкло за дисплея. Гърбът на оранжевия модел е от веган кожа, която го прави до 10 пъти по-устойчив при падане спрямо черната или сивата версия.  

При черния Mate 50 Pro гърбът е приятно огледален и създава усещане за премиум устройство, което тежи едва 209 грама.

Дизайнът на Huawei Mate 50 Pro носи името Clous de Paris, като на гърба на телефона ще откриете красив Space Ring, в който са разположени камерите. Той е очертан със сребрист кант, който кара полето да изпъква визуално, без то да е дразнещо с прекалено големия си релеф.

Екранът е леко извит по краищата, което допълва елегантния дизайн. Дисплеят е 6,74-инчов OLED със 120 Hz опреснителна честота и резолюция 2616x1212. В него очаквано е вграден сензорът за разпознаване на пръстови отпечатъци. Освен това екранът може да показва до 1,07 млрд. цвята.

Същевременно телефонът има IP68 за водоустойчивост. Този сертификат означава, че телефонът е по-издържлив както на по-голяма влага, така и на повече запрашаване.

По отношение на нощния режим Huawei Mate 50 Pro не прави никакви компромиси. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group По отношение на нощния режим Huawei Mate 50 Pro не прави никакви компромиси. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

Софтуер

В софтуерен план телефонът разчита на новата EMUI 13, включваща функцията SuperHub за улесняване прехвърлянето на файлове. Една от приятните изненади в Mate 50 Pro е технологията SuperStorage, която виждаме първо в този модел на компанията. Нейната задача е да премахва повтарящи се файлове и да компресира рядко използвани приложения, за да държи телефона в добра форма за работа. Това не означава, че компресираните приложения не могат да бъдат използвани, а напротив – те се декомпресират щом ги отворите и отново са налични за употреба. Така можете да спестите до 20 GB памет от общата, която при черния и сивия модел достига 256 GB. Това със сигурност е добра новина зa всички, които обичат да снимат много видеа и да правят снимки или пък инсталират повече игри.

Освен SuperStorage има още една технология, която се грижи за повишаването на производителността на смартфона. Става дума за SuperHold, чиято роля е да разпределя паметта на устройството, за да може то да се справя с много задачи едновременно, без да се усеща, че е натоварено.

Същевременно Huawei не спира да обогатява своя магазин за приложения AppGallery, а в него могат да бъдат открити както чуждестранни, така и локални услуги. Ако все пак не успеете да откриете дадено приложение в AppGallery, то има опция да свалите приложението Gspace и да инсталирате търсената от вас услуга през него.

Основната 50MP камера има 10-степенна физически регулируема бленда. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group Основната 50MP камера има 10-степенна физически регулируема бленда. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

Предвид големия екран Huawei Mate 50 Pro залага на издръжлива батерия с капацитет 4700 mAh. Телефонът може да се зарежда с 66W кабелно зарядно, но поддържа и 50W безжично бързо зареждане.

Huawei е предвидила технология, наречена SuperRender, която свива консумацията на енергия чрез междукадрово предсказване на ниво пиксел. Така, дори да играете някоя по-сериозна игра, изискваща висока кадрова честота, няма да усетите проблеми. Същевременно телефонът няма да прегрява. Тук е добре да кажем, че доброто представяне на смартфона се дължи и на чипсета му – Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 4G.

От името му разбирате, че телефонът не поддръжа 5G, което е очаквано предвид продължаващото действие на американските санкции от последните години.

Когато Mate 50 Pro беше представен в Китай, устройството предизвика фурор по света с новината, че е първият смартфон, който дава възможност за свързване с китайската Beidou – глобална навигационна сателитна система, или местния еквивалент на GPS.

Системата XD Fusion Pro се грижи камерата да улавя повече светлина и съответно да коригира по-успешно детайлите в снимката. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group Системата XD Fusion Pro се грижи камерата да улавя повече светлина и съответно да коригира по-успешно детайлите в снимката. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

Камери

Но истинската черешка на тортата в този модел са камерите. Mate 50 Pro пристига с впечатляващата 50MP Ultra Aperture камера, която има 10-степенна физически регулируема бленда. В случая имаме подобрения в оптичната система, която е изключително полезна.

При професионалния режим обаче има 10 различни размера на блендата, от които можете да избирате, което означава, че сами може да решите колко замъглени да са кадрите и каква да е дълбочината им. Например при заснемането на портрет можете да замъглявате успешно фона и да поставите акцент върху снимания човек. Тази възможност за механично регулиране на блендата е наистина уникална и в Mate 50 Pro я виждаме за първи път в мобилна камера. Подобен тип нововъведения само затвърждават позициите на смартфоните като фотографски инструмент от висок клас, отправяйки явно предизвикателство към професионалната техника за снимане.

Освен това при тази камера има f/1.4 бленда, която разчита на добре познатата ни от предходните модели на компанията система XD Fusion Pro, която се грижи за това камерата да улавя повече светлина и съответно да коригира по-успешно детайлите в снимката, яркостта и други показатели.

Освен това Huawei Mate 50 Pro има перископна телефото камера, която дава възможност до 200 пъти приближение, за да улавяте доста по-далечни обекти. Широкоъгълната макрокамера пък перфектно допълва останалите две камери, като заснема отлично близки обекти с изключителна яснота. Супермакро режимът се включва автоматично, когато приближите на 3 до 5 см камерата до обекта, който искате да заснемете, така че не е нужно да търсите конкретно тази настройка.

Снимка на нощен Брюксел с Huawei Mate 50 Pro. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group Снимка на нощен Брюксел с Huawei Mate 50 Pro. Снимка: Елена Кирилова/Investor Media Group

Една от най-впечатляващите функции обаче остават нощните снимки. Ако търсите детайли дори при изключително ниска осветеност, това категорично е камерата, която да използвате. 50-мегапикселовата Ultra Aperture камера улавя до 24% повече светлина в сравнение с предходния модел от серията Mate и работи безпроблемно с технологията XD Fusion Pro, за да дава перфектни кадри вечер.

Специалният портретен режим пък създава естествено замъгляване на фона, така че сниманият да се откроява добре спрямо фона.

Чудесни портрети/селфита можете да правите и с 13MP ултрширокоъгълна предна камера, която е създадена така, че да можете да побирате повече хора в кадъра и да улавяте всеки момент.

Заключение

Ако някога сте тествали смартфон от Mate серията на Huawei, то знаете какво да очаквате – качество, красив дизайн и безупречна камера. А като бонус към всичко това в кутията на Mate 50 Pro ще откриете не само смартфона, но и зарядно, както и прозрачен кейс от силикон.

Последна актуализация: 13:09 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още
Финанси виж още