IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатите технологични милиардери са загубили половин трилион долара през 2022 г.

Само в четвъртък нетното състояние на Марк Зукърбърг е намаляло с 11,2 млрд. долара след срива на акциите на Meta, което го оставя с нетно състояние от 37,7 млрд. долара

11:19 | 31.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Марк Зукърбърг. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Марк Зукърбърг. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Dow Jones се представя по-добре от Nasdaq

Поразително е, че сривът се случва в една по-позитивна пазарна среда в последно време. Икономиката на САЩ нарасна изненадващо силно през лятото въпреки високата инфлация и повишаването на лихвените проценти. Брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 2,6% през третото тримесечие на годишна база, обяви Министерството на търговията в четвъртък.

Очакваше се увеличение от едва 2,3%. Това подхранва надеждата, че икономиката на САЩ ще успее да избегне рецесията въпреки значителното повишаване на лихвените проценти, което оскъпява инвестициите и намалява потреблението. В резултат на това американският индекс на сините чипове Dow Jones затвори в четвъртък над границата от 32 000 пункта за пръв път от края на август, а в петък нарасна с още 600 пункта. За месеца той се е повишил с почти 12%.

Но големите технологични акции не се възползват от тази тенденция, тъй като оценките им все още са високи, пише UBS в последния си анализ: „Оценките на технологичните акции са по-евтини, но все още не са евтини“. 

Фонд мениджърът Отавио Коста от Crescat Capital илюстрира това с примера на Microsoft. Акциите все още са скъпи по исторически стандарти въпреки неотдавнашните ценови загуби, пише той в Twitter: „Последният път, когато беше достигната подобна стойност, беше на върха на технологичния балон. След това акциите поевтиняха с 65%". Ето защо той вижда голяма опасност акции като тези на Microsoft „да бъдат преоценени на много по-ниски цени".

Ако тази тенденция се запази, това ще бъде забележителен обрат на пазара на акции. Години наред подемът на фондовите пазари се дължеше предимно на големите технологични компании. В резултат на това делът на Alphabet, Amazon, Apple, Microsoft и Meta в борсовия индекс S&P 500 нарасна от 17,5 на 23,3% от началото на 2020 г. до началото на тази година. Сега този ефект се обръща и делът се свива до 19,4%.

Търсят се други компании. Meta например все още бе една от петте най-ценни американски компании на борсата през миналата година. Междувременно компанията е изпаднала от топ 20 и е само наполовина по-ценна от Berkshire Hathaway. Инвестиционната компания на звездата Уорън Бъфет се фокусира предимно върху компании с особено стабилни бизнес модели. В портфейла си той има само една забележителна позиция - технологичен гигант: Apple - компанията, която до голяма степен избегна настоящия срив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още