IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатите технологични милиардери са загубили половин трилион долара през 2022 г.

Само в четвъртък нетното състояние на Марк Зукърбърг е намаляло с 11,2 млрд. долара след срива на акциите на Meta, което го оставя с нетно състояние от 37,7 млрд. долара

11:19 | 31.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Марк Зукърбърг. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Марк Зукърбърг. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Борсовите сривове от тази седмица

Големите технологични акции преживяха черна седмица на фондовия пазар. По данни на Bloomberg от вторник вечерта Apple, Alphabet, Amazon, Meta и Microsoft са загубили почти 700 млрд. долара от стойността си. За сравнение, стойността на всички 40 компании в германския бенчмарк индекс Dax е около 1,5 трилиона долара.

Докато водещият американски индекс Dow Jones спечели почти 830 пункта до края на търговията в петък, нещата продължиха да вървят зле за много технологични акции. Акциите на Amazon загубиха 6,8%. Компанията майка на Facebook Meta едва се възстанови с ръст от 1,3%. Alphabet, компанията майка на Google, и Microsoft отчетоха ръст с около 4%.

От сряда насам почти всички големи технологични акции са на червена територия. Meta загуби около 28% в рамките на три дни, Alphabet - малко под 8%, Microsoft - малко под 6%, а Amazon - около 14%.

Това засилва дихотомията на пазара: докато технологичните акции са наказвани, акциите на т.нар. качествени компании, които плащат високи дивиденти и имат висок паричен поток, са търсени. Въпреки разпродажбите в технологичния сектор в петък индексът S&P 500 се повиши, а не се понижи. Акциите на петролните компании, доставчиците на енергия и банките в момента са особено търсени.

Apple се представи най-добре сред технологичните гиганти. Акциите на производителя на iPhone поскъпнаха с повече от 2% от сряда насам. Дан Айвс, анализатор в инвестиционната компания Wedbush, нарича това „историческо събитие“: „Тази седмица ще остане в историята като една от най-лошите за големите технологични концерни“. 

Експертите се опасяват, че рязката корекция все още не е приключила, и предупреждават за по-нататъшни силни ценови колебания. В продължение на повече от десетилетие оценките на технологичните компании, измерени чрез съотношението между нетната печалба и цената на акциите (коефициент P/E), се повишават. В същото време средният коефициент P/E в сектора е спаднал от 29 на 19. „Акциите на IT сектора със сигурност са по-евтини в сравнение с 2020 и 2021 г., но не смятаме, че са непременно евтини, тъй като секторът все още се търгува с 21% премия спрямо по-широкия пазар", пишат експертите от швейцарската банка UBS.

Тези високи оценки вече се превръщат в проблем, обяснява пред Handelsblatt Олаф Щотц, професор по управление на активи в частния университет Frankfurt School of Finance & Management. Според него печалбите, които се очакват в бъдеще, вече не струват толкова много в моделите за оценка, колкото преди. „Поради рязкото повишаване на лихвените проценти печалбите се дисконтират с по-висок процент. Този аспект на дисконтиране е особено силен за акциите на компаниите за растеж около тримесечните данни“. 

Освен това според него очакванията за растежа са били разочаровани: „Такива очаквания често се формират наивно чрез екстраполиране на миналия растеж далеч в бъдещето“. В резултат на това перспективите често се надценяват и много технологични акции сега се преоценяват наново.

Бьорн Йеш, новият главен инвестиционен стратег в дъщерното дружество на Deutsche Bank - DWS, добавя: „Сега виждаме, че дори големите технологични компании отбелязват значително забавяне в ръста на отчетените приходи, докато разходите се увеличават в същото време". Според него в момента инвеститорите изглежда възнаграждават повече дисциплината по отношение на разходите, отколкото ръста на приходите: „Това е нов опит за мнозина в технологичния сектор“. 

Тази преоценка все още не е приключила, смятат от UBS: „Дори след значителното изоставане на технологичния сектор досега през тази година ние вярваме, че продължаващите неблагоприятни фактори за сектора все още не са напълно оценени от пазара". Оценките на печалбите за технологичния сектор изглеждат твърде високи за UBS, като се има предвид високата инфлация в САЩ, намаляващото бизнес доверие и затягането на финансовите условия.

Кристоф Вицке, главен инвестиционен стратег в дъщерното дружество на Deka Investment, също обяснява срива на американските технологични акции за разлика от общия пазар преди всичко с по-високото ниво на лихвените проценти. Според него технологичната борса Nasdaq изостава от широкия американски фондов пазар с около една десета по отношение на резултатите. „Много отделни акции вече са увеличили счетоводната си стойност четири пъти", казва той.

Вицке се опасява от по-нататъшни екстремни колебания на цените „поне до първата половина на 2023 г.". „Дотогава можем да очакваме и нови спадове и понякога нови дъна - технологичните акции също ще бъдат засегнати", казва той.

Ан-Катрин Петерсен, стратег по капиталовите пазари в американския гигант Blackrock за Германия, Австрия и Швейцария, също очаква волатилността да остане висока, а на фондовите пазари да има възможност за спад. Според нея „истинският лакмус" за компаниите може да дойде в началото на 2023 г. със сезона на отчетите за четвъртото тримесечие - когато икономическата картина става малко по-ясна и компаниите се осмеляват да прогнозират новата година.

Докато Alphabet и Microsoft показаха слабост с по-ниски прогнози, които стреснаха фондовия пазар, резултатите на Meta приличаха на пътнотранспортно произшествие.
Дан Айвс
анализатор в инвестиционната компания Wedbush

Йеш от DWS също съветва да не се впечатляваме само от мащаба на наблюдаваните спадове на цените на акциите: „Високите оценки, съчетани с оперативни трудности, са опасна комбинация за всеки сектор“. 

В допълнение към тези основни проблеми, с които се борят всички технологични компании, има и индивидуални причини.

Непосредствената причина за труса на фондовия пазар бяха тримесечните резултати на корпорациите, обяснява още анализаторът на Wedbush Айвс: „Докато Alphabet и Microsoft показаха слабост с по-ниски прогнози, които стреснаха фондовия пазар, резултатите на Meta приличаха на пътнотранспортно произшествие“. 

Приходите на Meta за третото тримесечие спадат за второ поредно тримесечие, но групата плаши инвеститорите главно с това, че харчи още милиарди за разработването на метавселената. Подразделението Reality Labs на Meta, което отговаря за разработването на технологията за виртуална реалност, стояща в основата на метавселената, е загубило 9,4 млрд. долара досега през тази година.

След това анализаторите намалиха прогнозите си. Брайън Новак от Morgan Stanley дори намали целевата си цена от 205 на 105 долара, като се позова на високите разходи. Той очаква проблемите на компанията да продължат, тъй като Meta продължава да увеличава разходите си за разширяване на възможностите си за изкуствен интелект.

Инвеститорите и анализаторите на Amazon бяха неприятно изненадани от слабия ръст на продажбите и печалбите, както и от значително по-ниските от очакваното прогнози за коледното тримесечие. Компанията очаква приходи между 140 и 148 млрд. долара. Очаква се печалбата да е между нула и 4 млрд. долара, обяви Amazon. С други думи, през следващото тримесечие печалба може и да няма. 

Alphabet и Microsoft разочароваха преди всичко с прогнозите си. Единствено Apple се противопостави на тази тенденция. Главният изпълнителен директор Тим Кук успя да представи рекордни продажби, но продажбите на iPhone бяха малко по-слаби от очакваното. За разлика от другите технологични компании Кук не даде прогноза за предстоящото тримесечие.

Последна актуализация: 11:20 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още