IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как технологичната индустрия загуби 7,4 трлн. долара само за година

12 месеца бяха достатъчни за попарване на големите амбиции, космическите оценки на компаниите и мечтите на инвеститорите

12:32 | 27.11.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Насочва ли се технологичният сектор към същия отрезвяващ момент и сега? Би било глупаво да изключваме напълно Силициевата долина или многобройните опити за нейни реплики, които се появиха по целия свят през последните години. Но има ли причини да се съмняваме в мащаба на провала на индустрията?

Може би зависи от това колко вярвате на Марк Зукърбърг.

Изключително лошата година на Meta

Това трябваше да бъде годината на Meta. Преди да промени името си в края на 2021 г., Facebook редовно радваше инвеститорите с добра възвръщаемост, надминаваше прогнозите на анализаторите и се радваше на увеличаваща се с исторически темпове рентабилност.

Компанията успя да промени бизнеса си веднъж, установявайки доминиращо присъствие на пазара на мобилни платформи и фокусирайки потребителското изживяване далеч от десктопа. Дори на фона на един отварящ се отново свят и скандални твърдения за опазването на поверителността на данните на потребители, акциите записаха над 20% ръст на стойността миналата година.

Но Зукърбърг не вижда бъдещето по начина, по който го виждат инвеститорите. Желанието му да харчи милиарди долари годишно за метавселената объка Wall Street, Който просто иска компанията да си върне силните позиции в онлайн рекламата.

Големият и непосредствен проблем е Apple, която актуализира своята политика за поверителност в iOS по начин, който затруднява Facebook и други да таргетират с реклами потребителите.

След спад на цената на акциите на Meta с две трети, а компанията е на път да запише трето поредно тримесечие със спад на приходите, гигантът по-рано обяви, че съкращава 13% от работната си сила (11 хил. служители). Това е първото ѝ толкова мащабно съкращаване на кадри.

„Обърках и поемам отговорност за това“, заяви Зукърбърг.

Огромните разходи за персонал не са нищо ново за Силициевата долина и Зукърбърг беше в добра компания на този фронт.

Софтуерните инженери отдавна разчитат на огромни компенсационни пакети от технологичните играчи, водени от Google. Предвид войната за таланти и свободния поток от капитали, заплащането в сектора достигна нови висоти.  

Служителите за подбор на персонал в Amazon биха могли да дадат 700 хил. долара за квалифициран инженер или ръководител на проекти. В гейминг компанията Roblox инженер от най-високо ниво може да спечели 1,2 млн. според Levels.fyi. Asana, която разработва софтуер за продуктивност и която дебютира на публичния пазар през 2020 г., никога не е генерирала печалба, но предлага на инженерите си стартови заплати до 198 хил. долара, сочат данни на H1-B visa.

Да се върнем на последното тримесечие на 2022 г., когато тези спокойни дни са само далечен спомен.

Съкращенията в Cisco, Meta, Amazon и Twitter засегнаха близо 29 хил. служители според Layoffs.fyi. В технологичната индустрия като цяло работата си са загубили над 130 хил. души. Тази седмица HP обяви, че ще се раздели с между 4000 и 6000 работни места в следващите три години.

Последна актуализация: 09:43 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още