IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как технологичната индустрия загуби 7,4 трлн. долара само за година

12 месеца бяха достатъчни за попарване на големите амбиции, космическите оценки на компаниите и мечтите на инвеститорите

12:32 | 27.11.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Купи сега, не плащай никога

Няма по-добър пример за пресечната точка между рисковия капитал и потребителските разходи от индустрията, известна като „купи сега, плати по-късно“.

Компании като Affirm, Afterpay (придобита от Block – преди Square) и шведската Klarna се възползваха от ниските лихвени проценти и подхранваните от пандемията разходи за висок клас продукти, като велоергометри Peloton, за да дадат възможност на почти всеки потребител да се възползва от опцията за подобна покупка.

Affirm стана публична през януари 2021 г. и цената на акциите ѝ достигна връх от над 168 долара 10 месеца по-късно. Affirm нарасна бързо в първите дни на пандемията, докато марките и търговците на дребно се надпреварваха да улеснят пазаруването онлайн.

До ноември миналата година фирмите от типа „купи сега, плати по-късно“ бяха навсякъде – от Amazon до Anthropologie на Urban Outfitters. Клиентите имаха излишни спестявания, заедно достигащи до трилиони.

Но Affirm се срина с 92% от своя връх. Инфлацията, комбинирана с по-високите лихвени проценти, заглуши някога доволните потребители. Klarna, която е частна, записа 85% спад на оценката при кръг на финансиране от юли – от 45,6 млрд. долара на 6,7 млрд. долара.

Пътят напред

Всичко това се случи още преди Мъск да се появи на хоризонта.

Най-богатият човек в света – дори след близо 50-процентния спад на стойността на Tesla – сега е собственик на Twitter след дълга драма, която продължи шест месеца и беше на косъм да прерасне в огромен съдебен процес.

Мъск на бърза ръка уволни половината работна сила на Twitter и приветства обратно в социалната мрежа Доналд Тръмп след неформална анкета сред онлайн потребителите дали това трябва да се случи. Много рекламодатели си тръгнаха.

А корпоративното управление отново е на дневен ред след внезапния колапс този месец на криптоборсата FTX, която успя да достигне оценка от 32 млрд. долара без борд на директорите и без финансов директор. Инвестиционни гиганти като Sequoia, BlackRock и Tiger Global видяха как инвестициите им се изпариха само за една нощ.

„Ние се занимаваме с поемане на риск“, написа Sequoia в писмо до ограничен брой партньори, информирайки ги, че фирмата оценява инвестицията си от над 210 млн. долара на нула. „Някои инвестиции ще изненадат в посока нагоре, други – в посока надолу“.

Дори след срива на криптовалутите, увеличаващите се съкращения и цялостния пазарен смут, не всичко е обречено и мрачно година след пазарния пик.

Управляващият директор на Revolution Ventures в Сан Франциско Дейвид Голдън посочва оптимизма на Вашингтон, където Законът за забавяне на инфлацията и Законът за чиповете и науката на Джо Байдън ще доведат до инвестиции в ключови технологични области през следващата година.

Предвидените средства ще потекат през януари. Intel, Micron и Taiwan Semiconductor Manufacturing Company вече обявиха, че разширяват бизнеса си в САЩ. Освен това Голдън очаква растеж в здравеопазването, пречистването на водите, енергетиката и широколентовия достъп през 2023 г.

„Всички ние сме малко оптимисти за това, въпреки макропредизвикателствата“, обобщава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още