IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oracle зарадва инвеститорите с добър финансов отчет

Очакванията на компанията обаче се разминаха с тези на анализаторите

11:45 | 13.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Oracle нарасна с 4% по време на следборсовата търговия в понеделник, след като софтуерната компания отчете резултати за второто си фискално тримесечие, които надминаха очакванията. Но гигантът даде по-слаба прогноза от тази, дадена от анализаторите, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Сафра Катц заяви, че очаква коригираната печалба на акция да е между 1,17 до 1,21 долара, а растежът на приходите през третото фискално тримесечие да е 17-19%. Анализатори, анкетирани от Refinitiv, очакваха съответно 1,24 долара на акция при 12,34 млрд. долара приходи, което представлява ръст от 17,3%.

Общите приходи са нараснали 18% на годишна база през второто фискално тримесечие на компанията, което завърши на 30 ноември, сочи официалното ù изявление. Фирмата за здравен софтуер Cerner, която Oracle придоби за 28 мрлд. долара през юни, е допринесла с приходи на стойност 1,5 млрд. долара.

Без влиянието на валутните курсове коригираната печалба на Oracle щеше да е с 9 цента по-висока. Приходите за тримесечието са с над 200 млн. долара над горната част на прогнозирания диапазон, посочва Катц. Тя цитира силата на облачната инфраструктура и базираните в облака приложения.

„Наистина ни се получи във всички области“, обяви тя.

Нетната печалба е достигнала 1,74 млрд. долара, в сравнение с 1,25 млрд. долара нетна загуба през същото тримесечие на миналата година. Миналогодишната загуба се дължи на плащане по съдебно решение, свързано с Марк Хърд, който по-рано служеше като съизпълнителен директор заедно с Катц. Хърд почина през 2019 г.

Oracle е успяла да увеличи своя марж на коригираната печалба до 41% от 39% през предходното тримесечие.

Катц твърди, че Oracle не е приключила с интегрирането на Cerner.

По думите на Катц компанията вече има някакво ниво на спестявания, но очакванията ѝ са ги управлява, така че държи обичайните си маржове.

Сегментът с облачни услуги и лицензионна поддръжка отчете 8,6 млрд. долара приходи, което е над консенсусната прогноза за 8,56 млрд. долара, дадена от анализаторите, анкетирани от StreetAccount. Приходите от облачна инфраструктура са скочили с 53% до 1 млрд. долара.

През тримесечието Oracle обяви Alloy – инструмент, чрез който партньорите ѝ да управляват облачните услуги на компанията в техните собствени центрове за данни. Отделно Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ глоби Oracle с 23 млн. долара за предполагаеми нарушения на Закона за чуждестранните корупционни практики.

Oracle заяви, че се прицелва към органични приходи от 65 млрд. долара, като се има предвид и приносът на Cerner, през фискалната 2026 г., а маржът на коригираната печалба да е 45%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още