IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологиите, които трябва да следим през тази година

Войните, климатът, застаряването - по целия свят се появяват технологии, които може да решат поне част от големите проблеми 

17:00 | 09.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg
Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg

Доверието в технологиите пострада

Но с 2022 г. дойде и голямото разочарование. Изведнъж в Европа избухна война. Електричеството и горивото за все още доста глупавите превозни средства станаха недостъпни. А дали енергията е зелена или сива, изведнъж става второстепенно: важното е да не е руска.

Тази нова ситуация в света съвпадна с други тектонични катаклизми, като например застаряването на световното население. Така 2023 г. ще бъде годината, в която населението на Китай ще достигне своя връх.

С други думи, втората по значимост икономика в света се свива. И тогава никой няма да споменаваза изменението на климата. Ясно е само едно: вече няма да е възможно да го спрем без технологии.

Ако погледнем света на технологиите, тази колекция от предизвикателства свали очилата за виртуална реалност от очите на много хора. Сега те проглеждат: вместо да решаваме световните кризи с помощта на технологиите, в социалните мрежи има повече омраза, отколкото сърца.

В интернет платформите фалшификатът и новината се разграничават трудно. А предполагаемите софтуерни компании-чудо се оказаха нерентабилни супермаркети с услуги за доставка.

Един от показателите за загубата на доверие в технологиите е индексът Nasdaq. Технологичните акции, листнати там, са загубили почти една трета от стойността си през 2022 г.

Нищо чудно: фазите на силен растеж на онлайн рекламата приключиха, пандемичният бум на компютрите и смартфоните вече свърши. А метавселената, обявена от Марк Зукърбърг, ще се забави.

Изведнъж изглежда, че очакванията на инвеститорите, компаниите и частните потребители за нови технологии отново изпреварват реалното развитие на големите данни, блокчейн и автономните превозни средства. И все пак днес технологиите са още по-необходими, отколкото вчера.

Необходимо е да се реорганизират и стабилизират веригите за доставки, да се установи енергийна сигурност и да се компенсира липсата на квалифицирана работна ръка. Хората и предприятията трябва да бъдат защитени от физически и виртуални атаки, а страните се нуждаят от ключови технологии, за да може да продължат да играят роля в новия световен ред.

2022 г. показа повече от всякога, че е важно не само да се разработват нови технологии, но е важно и от кого става това. В случай на война технологична сила като САЩ може да реши на кого да прекъсне цифровите плащания и на кого да включи нов сателитен интернет.

Но: Условията за истински новаторски иновации, също и от Европа, са добри. Уве Хорстман със своята фирма за рисков капитал Project A е един от хората в Германия, които могат да осигурят средства за нови технологични разработки.

Той смята, че предстоящите инвестиции ще бъдат още по-амбициозни. Това вече можело да се наблюдава в сектора на устойчивото развитие. „На пазара има безброй компании, които искат да изчислят въглеродния ви отпечатък с помощта на страхотен софтуер", казва той.

Но това не е достатъчно, ако искате да направите фундаментални промени. В края на краищата, каква е ползата за света, ако всеки знае колко CO2 отделя, но никой не променя нищо по отношение на действителните емисии?

„На пръв поглед не постигаме нищо със софтуер", казва Хорстман. В света на стартъпите обаче има „стъпка на осъзнаване": „Трябва да се заемем с хардуера и да си изцапаме ръцете“, осъзнали са предприемачите. 

Последна актуализация: 17:00 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още