IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологиите, които трябва да следим през тази година

Войните, климатът, застаряването - по целия свят се появяват технологии, които може да решат поне част от големите проблеми 

17:00 | 09.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg
Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg

Всеки, който иска да разбере какво е душевното състояние на човечеството в момента, трябваше да отиде миналата седмица в пустинята Невада. Там, в Лас Вегас, в неделя приключи най-голямото в света търговско изложение за технологии CES. Там се срещнаха представителите на индустрията, за да се информират за новите тенденции и да спечелят още повече пари от настоящите нужди. 

Удивителното е, че докато неотдавна всичко се свеждаше до това как да се продават още по-забавни игри на клиентите с помощта на „джаджи", сега компаниите се занимават предимно с решаването на екзистенциални проблеми. Поне така твърдят предаващите от САЩ технологични редактори. 

Но превръщането на CES в предполагаем търговски панаир за спасяването на света не вещае непременно нещо добро. И същевременно повдига въпроса кои основни проблеми на нашето време технологиите изобщо могат да решат.

Въпрос, който мнозина редактори и журналисти си задават. Сред предизвикателствата на утрешния ден са интелигентни устройства, предназначени да подпомагат стабилизирането на веригите за доставки. Мениджърите на компаниите могат да бъдат информирани на живо за това какво се случва с техните стоки. Хладилният контейнер в камиона може бързо да задейства алармата и да каже: „Здравейте, вратата ми е отворена“. 

Надеждите за технологични помощници в борбата с климатичната криза са големи. Например новите батерии могат да съхраняват енергия от вятъра и слънцето. Технологиите ще се използват повече и във военната отбрана - и ще бъдат „произведени в Европа". Защото Европа вече не може да разчита на решения от други големи сили. Идеята: сензори от танкове, безпилотни самолети и сателити например могат да бъдат свързани в мрежа, за да се получи цифров доклад за ситуацията в реално време.

Моят личен фаворит сред технологиите за решаване на проблеми обаче е Horst 600. Horst е робот, който може да произвежда около 30 000 хидравлични клапана годишно и по този начин предлага предварителен опит за технологично решаване на проблема с недостига на квалифицирани работници. Надеждата ми: Може би Horst ще се почувства готов след работа да изчисти къщата ми или да простре прането? 

Какви са новостите на CES?

„Изплакнете, завъртете, защитете околната среда“. Всеки, който тези дни преминава през най-голямото технологично изложение CES в Лас Вегас, понякога вижда света на технологиите като през зелен филтър. За първи път CES има тема: как технологиите адресират най-големите глобални предизвикателства. Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg За първи път CES има тема: как технологиите адресират най-големите глобални предизвикателства. Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg

Например, когато гигантът в областта на електрониката Samsung се представя за спасител на океаните. На щанда на компанията е представена перална машина, която филтрира микропластмасите от водата. Предполага се, че така ще се намали замърсяването на подпочвените води и океаните.

Корейската компания има принос и по отношение на кръговата икономика - т.е. икономически сектор, който не просто консумира суровини, а ги преоценява отново и отново за нови приложения: В бъдеще батериите ще се рециклират, което ще позволи създаването на кръгова икономика, пише германският Handelsblatt. 

Разбира се, компанията за електроника Panasonic не изостава и рекламира своя проект за рециклиране с големите думи: „Вземи обратно за утре“ (Take back for tomorrow).

И ако продължите да се разхождате из панаира, който ще продължи до неделя, понякога ви се струва почти абсурдно колко често се появява терминът „устойчивост" на щандовете, по подиумите, в разговорите.

Устойчивостта, на всичкото отгоре точно в пустинния град в Невада. Лас Вегас е в пустиня от 1962 г. насам, тъй като са изсмукани последните запаси от подпочвени води.

Изменението на климата засилва засушаванията в региона с около 3 млн. жители и 40 млн. посетители годишно. А само на изложението CES се очакваше да бъдат обслужени още 100 хил. гости.

Тези гости всъщност знаят също, че изложителите могат да се занимават само с едно нещо: да продадат възможно най-много устройства. Това, разбира се, не е особено устойчиво.

Но може би точно това е посланието, което се излъчва от водещото търговско изложение: технологичната индустрия трябва да се справи с основните глобални проблеми. Макар че традиционно CES е само за „джаджи", което най-добре може да се преведе като „играчки“. Защотоориентацията на технологичната индустрия към чисти джаджи, която изглежда ясна, едва ли е устойчива.

През последните години пророчествата на технологичните компании и стартъпите едва ли биха могли да бъдат по-големи. Софтуерът променя индустриите. Цифровизацията решава всички проблеми. Технологиите правят революция в света. Основателите, които се държат като гурута, провъзгласяват, че ще направят целия свят приятел.

Те обещаваха безплатно образование за всички. Техните изкуствено интелигентни автомобили щели да се научат да шофират сами и повече няма да причиняват произшествия. И такситата трябвало да могат да летят. Евтино и екологично.

Последна актуализация: 17:00 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още