IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите съкращения на Google вече са факт

Те засягат дъщерната компания Verily

10:50 | 12.01.23 г. 2
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

В имейл до служителите от сряда главният изпълнителен директор на Verily Стивън Гилет обяви, че компанията ще освободи 15% от персонала си в рамките на преструктуриране, докато се опитва да постигне финансова независимост от компанията майка Alphabet, част от която е и Google. Съкращенията ще засегнат около 240 души, пише CNBC, позовавайки се на говорител на Verily, който е потвърдил информацията.

Verily, която е специализирана в здравните науки, е една от дъщерните компании на Google, работеща в категорията на т.нар. „Други залози“ на Alphabet.

Това е първото известно съкращение, което засяга компанията майка на Google след вълна от подобни ходове в индустрията и опасенията от рецесия. Въпреки че досега Google избягва големите съкращения на работни места, които засегнаха редица други технологични компании като компанията майка на Facebook Meta, работещите в интернет гиганта са притеснени, че може да са следващите, писа по-рано CNBC.

Имейлът на Гилет инструктира персонала да работи от вкъщи през останалата част от седмицата, тъй като физическите офиси на Verily ще бъдат затворени в четвъртък и петък. „Тези, които са в офиса днес, могат веднага да се върнат вкъщи“, гласи текстът, като уточнява, че инструкцията важи и за хората, които работят от офисите на Google.

Част от проектите на Verily включват контактни лещи, които могат да откриват симптоми на диабет (проектът е спрян през 2018 г.), и Project Baseline – опит за обобщаване на здравни данни заедно с изследователски организации. Освен това компанията предоставя платформа за тестване за Covid-19.

Някои от „Другите залози“ на Alphabet имат собствена капиталова структура, обясни през 2019 г. главният финансов директор Рут Порат, а Verily набира средства от външни инвеститори от няколко години. През 2017 г. компанията привлече 800 млн. долара капитал от Temasek в Сингапур, а оттогава е набрала повече от 2 млрд. долара в рамките на няколко кръга на финансиране.

Гилет твърди, че съкращенията са свързани с преустановени програми и „свиване“ на екипа“, показват имейлите, разгледани от CNBC. По думите му компанията ще предлага обезщетения в следващите седмици и месеци, но не разкрива повече подробности.

В имейла на Гилет се посочва, че компанията ще „свие или закрие“ някои части на бизнеса, докато увеличава инвестициите в други. По-конкретно Verily ще се откаже от някои от продуктите, които са в ранен етап на развитие, включително „дистанционно наблюдение на пациенти за сърдечна недостатъчност“, разкрива имейлът. „Не можем да направим всичко и трябва да вземем някои трудни избори“, пише Гилет. Имейлът гласи още, че компанията ще проведе голяма среща на 18 януари, за да обясни по-подробно промените.

В бележката на Гилет се очертават и няколко промени в ръководството, в това число напускането на Жорди Парамон, президент на бизнеса с устройства на Verily, който беше в компанията от „ранните ѝ дни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: nkavrakov1982... Хех ... неква злобарийка те яде отвътре и заливаш ежедневно форума с нея ... :))) ... В УСАто има около 10,7млн свободни работни места , а регистрираните безработни са 6млн ... !! ... А гугълите съкращават 240 човека ... :))) ... Ти наясно ли си с тези цифри ?! Осмислящ ли какво означават ?! В момента не работи само този , на който не му се работи поради някакви причини ... !! ... Къф криза те гони и ти се привижда от канцеларийката ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Щом и Гугъл почна ...сами си правете сметката каква вълна идва към България като косвени ефекти от вън !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още