IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple обяви нова инвестиция за 1 млрд. евро в Мюнхен

Изследователите в Германия трябва да помогнат за решаването на стратегическите слабости в мобилните 5G комуникации 

10:10 | 02.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Тим Кук (в средата) в Мюнхен. Снимка: Apple
Тим Кук (в средата) в Мюнхен. Снимка: Apple

Apple възнамерява да разшири значително своя европейски център за проектиране на чипове в Мюнхен. През следващите шест години в него ще бъдат инвестирани 1 млрд. евро, съобщи компанията в четвъртък. „Нашите инженерни екипи в Мюнхен са сред иновативните лидери в света, като помагат за разработването на нови технологии", цитиран е в изявление главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук.

Новата инвестиция се прибавя към вече обявената през 2021 г. милиардна инвестиция в Мюнхен. Баварската столица е най-голямата развойна локация за Apple в Европа. Производителят на iPhone планира да разшири новото си съоръжение за научноизследователска и развойна дейност в центъра на Мюнхен на Карлщрасе с още три офиса в непосредствена близост.

Градът има важна функция за глобалната стратегия на Apple. В крайна сметка главният изпълнителен директор Кук иска компанията сама да овладее всички ключови технологии, които са необходими за продукти като iPhone, iPad или компютрите Mac. Но когато става въпрос за важната технология на бъдещето - 5G, Apple е зависима от доставчици.

Apple иска да намали зависимостта си от Qualcomm за iPhone

Дори в най-добрите устройства на компанията - представените през септември iPhone 14 Pro и 14 Max - Apple инсталира модеми от Qualcomm. От години компанията се опитва да стане независима. Досега не е успяла. Според информация на Handelsblatt екипът в Мюнхен работи по създаването на собствено решение за Apple, с което компанията да се откъсне от Qualcomm. 

През следващата година на пазара може да се появи първият iPhone със самостоятелно разработен 5G модем, съобщи обикновено добре информираният анализатор Мин-Чи Куо от мениджъра на активи TF International Securities. Според него първият модел, който ще използва новия чип, ще бъде новият iPhone SE.

Цената на серията SE обикновено е значително по-ниска от тази на топ моделите. Следователно Apple може да експериментира с чиповете там, преди те да бъдат използвани и в топ моделите.

Всъщност Apple е искала да стане независима от Qualcomm по-рано, но технически трудности многократно са забавяли графика, пише Куо. „След като SE 4 започне да използва 5G чипа на Apple, е предрешено, че поръчките на Qualcomm от Apple ще намалеят значително в обозримо бъдеще", казва Куо. И допълва, че все още не е ясно дали топмоделите на iPhone 16 през следващата година също ще бъдат оборудвани с новите чипове. 

Едно от опасенията на Apple са парите. Американската компания няколко пъти се е съдила с Qualcomm. Разходите за чипове са огромен фактор за общите разходи на Apple. Само през 2022 г. компанията ще похарчи около 67 млрд. долара за чипове, както изчислява пазарният изследовател Gartner. 

Освен това в бъдеще Apple би могла да създава своите устройства с по-малки размери. Досега процесорът на iPhone и модемът бяха отделени един от друг. Конкуренти като китайската компания Huawei, от друга страна, комбинират процесора и модема в смартфоните благодарение на чипове, които сами разработват. Apple също иска да постигне това със своите самостоятелно разработени чипове.

Центърът в Мюнхен е важен за калифорнийците и заради друга технология. Изследователите работят и върху захранването на чиповете, т.нар. управление на захранването. Преди три години Apple инсталира първия си компютърен процесор, наречен M1, в своите компютри Mac. 

Една от характеристиките на този процесор е значително по-ниската му консумация на енергия. Ръководителят на технологичния отдел Джони Сруджи заяви пред Handelsblatt: „Нашите екипи за научни изследвания и развойна дейност в Мюнхен играят решаваща роля в усилията ни да разработваме продукти с по-висока производителност, по-голяма ефективност и по-ниска консумация на енергия”.  

Apple присъства в Мюнхен от четири десетилетия. През последните години компанията значително разшири присъствието си в Германия с няколко придобивания. През 2015 г. Apple купи базираната в Мюнхен цифрова компания Metaio, признат специалист в областта на виртуалната реалност. През 2019 г. купи от Intel бизнеса с модеми за смартфони, който до 2010 г. принадлежеше на мюнхенския производител на чипове Infineon.  

И накрая, преди три години, американците придобиха и части от германско-британския доставчик Dialog Semiconductor.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още