IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият доставчик на Apple обяви спад на приходите си от продажби, но запази прогнозите си

Понижението се дължи на слабото представяне на подразделението на Foxconn за умна потребителска електроника, в която влизат и смартфоните

16:44 | 05.03.23 г.
Снимка: Lam Yik Fei/Bloomberg
Снимка: Lam Yik Fei/Bloomberg

Тайванската компания Foxconn, най-големият подизпълнител за производство на електроника в света и голям доставчик на чипове за технологичния гигант Apple, обяви в неделя, че приходите ѝ са намалели с 11,65% на годишна база заради слабо представяне на подразделението за умна потребителска електроника. Компанията обаче запази прогнозите си за първото тримесечие, предава Ройтерс.

Миналия месец приходите на Foxconn са успели да достигнат второто най-високо ниво в историята през февруари от 402 млрд. тайвански долара (13,18 млрд. щатски долара), а операциите са се върнали към нормалното след нарушенията заради COVID в комплекса ѝ в китайския град Джънджоу, център за производството на iPhone-и, съобщи компанията в комюнике.

Производството на iPhone-и беше нарушено преди Коледа и Лунната Нова година през януари, след като ограничения за овладяване на COVID-19 накараха хиляди служители да напуснат производствените линии на Foxconn в Джънджоу.

Спрямо предходния месец приходите са намалели с 39,12%, въпреки че кумулативните приходи от продажби за първите два месеца на годината са нараснали със 17,94 на сто на годишна база благодарение на особено силното представяне през януари, когато дейностите в Джънджоу започнаха да се възстановяват.

За умните продукти в областта на потребителската електроника, които включват смартфоните, приходите през февруари са намалели на годишна база заради консервативното завръщане на клиентите, съобщи компанията без да дава повече подробности.

По данни на анализатори Foxconn сглобява около 70% от iPhone-ите. Заводът в Джънджоу произвежда голяма част от премиум моделите на Apple, включително iPhone 14 Pro.

„Въз основа на представянето на приходите през първите два месеца прогнозите за първото тримесечие на 2023 г. отговарят приблизително на пазарните очаквания“, отбеляза Foxconn без да дава подробности.

Анализаторите очакват приходите през първото тримесечие да нараснат с около 4% на годишна база, сочат данни на Refinitiv. Първото тримесечие по традиция е по-спокоен период за технологичните производители в Тайван.

Миналия месец Apple прогнозира, че приходите му ще намалеят за второ поредно тримесечие, но приходите от продажби на iPhone вероятно ще се подобрят, тъй като производството се е върнало към нормалното в Китай след затварянията заради COVID.

Книжата на Foxconn са поскъпнали с 2,6% от началото на годината, като се представят по-слабо от широкия тайвански пазар, който е нагоре с 10,4%.

Компанията ще обяви резултатите си за четвъртото тримесечие на 15 март, когато ще съобщи и подробности за перспективите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 05.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още