IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Oracle се сринаха след смесен финансов резултат

Компанията увеличи дивидента си с 25% до 40 цента на акция, което ще донесе на председателя Лари Елисън допълнителни около 91,6 млн. долара 

08:52 | 10.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на Oracle се обезцениха с близо 5%, след като гигантът в областта на корпоративните технологии обяви финансовите си резултати за третото си фискално тримесечие на 2023 г.

Коригираната печалба възлиза на 1,22 долара на акция при 1,20 долара на акция, очаквани от анализаторите според Refinitiv. Приходите възлизат на 12,40 млрд. долара спрямо прогнози за 12,42 млрд. долара. 

За третото тримесечие, завършило на 28 февруари, нетната печалба е спаднала до 1,90 млрд. долара, или 68 цента на акция, от 2,32 млрд. долара, или 84 цента на акция, година по-рано. На коригирана база Oracle е спечелила 1,22 долара на акция, надминавайки прогнозата на анализаторите за 1,20 долара на акция.

Приходите от облачни услуги - силно наблюдаваният сегмент, който Oracle се опитва да разшири - са нараснали с 45% до 4,1 млрд. долара през периода, приключил на 28 февруари, съобщи базираната в Остин, Тексас, компания в изявление в четвъртък. 

Въпреки че бизнесът на Oracle с облачна инфраструктура - отдаване под наем на изчислителна мощност и съхранение на данни - е относително изоставащ на пазара, анализаторите са оптимистично настроени, че услугите печелят клиенти и помагат за ускоряване на растежа. Софтуерният гигант използва агресивен маркетинг и изгодни цени в опит да спечели клиенти за сметка на по-големите си конкуренти Microsoft Corp. и Amazon.com Inc., които през последните тримесечия отбелязаха забавяне на растежа на облачните подразделения.

Големите сделки с облачни услуги, включително обявената с Uber Technologies Inc., повишиха вълнението на инвеститорите преди отчета, пише Марк Мърфи от JP Morgan. Анализатори от Mizuho Securities заявиха преди обявяването на резултатите, че оценките на Wall Street за облачния бизнес на Oracle „изглеждат консервативни".

Резултатите обаче са „малко разочароващи", заяви Дан Морган, старши портфолио мениджър в Synovus Trust, в интервю за Bloomberg. Тайлър Радке, анализатор в Citigroup Inc. пояснява, че цифрите могат да показват и по-слабо търсене на информационни технологии на фона на продължаващата икономическа несигурност.

Цените на акциите паднаха с около 4% в следборсовата търговия в четвъртък, след като затвориха на ниво от 86,87 долара в Ню Йорк. Oracle е една от най-стабилните технологични акции през последната година, като за последните 12 месеца е поскъпнала с 14%.

Приходите ще се увеличат с около 16% през текущия период, приключващ през май, заяви главният изпълнителен директор Сафра Кац в конферентен разговор след резултатите. Прогнозата е в съответствие с оценките. Печалбата, с изключение на някои елементи, ще бъде от 1,56 до 1,60 долара на акция, добави тя. Анализаторите прогнозираха средно 1,45 долара на акция.

„Продължаваме да смятаме, че компанията се ориентира в забавянето на растежа по-добре от повечето големи конкуренти", пише Анураг Рана от Bloomberg Intelligence.

Доставчикът на цифрови здравни досиета Cerner на Oracle е реализирал продажби в размер на 1,5 млрд. долара за периода, а председателят Лари Елисън заяви, че компанията очаква още по-голям растеж на звеното. 

„Въпреки че сме доволни от този ранен успех на бизнеса на Cerner, очакваме подписването на нови договори в областта на здравеопазването да се ускори през следващите няколко тримесечия", каза Елисън в изявлението. Кац добави, че оперативният марж на подразделението се е увеличил с над 5 процентни пункта след придобиването.

Продължаваме да смятаме, че компанията се ориентира в забавянето на растежа по-добре от повечето големи конкуренти.
Анураг Рана
анализатор в Bloomberg Intelligence

Повече от две трети от приходите на Oracle от облачни услуги се генерират от бизнес приложения като софтуера Fusion за управление на корпоративни финанси и инструментите за корпоративно планиране на NetSuite, които са насочени към малки и средни компании. Продажбите на Fusion са се увеличили с 25% през тримесечието в сравнение с 23% ръст през предходния период. Приходите от NetSuite са нараснали с 23% в сравнение с 25% през второто фискално тримесечие.

Oracle увеличи дивидента си с 25% до 40 цента на акция. Елисън, най-големият акционер на компанията, „не участва в обсъждането или гласуването по този въпрос", заявиха от компанията. Допълнителните 8 цента на акция под формата на тримесечни дивиденти ще донесат на Елисън около 91,6 млн. долара въз основа на собствеността му на повече от 1,14 млрд. акции към края на декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още