IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България става все по-разпознаваема в развитието на стартъпи

Има перспективи за иновации в българската икономика, смятат млади специалисти

14:56 | 23.03.23 г.

В последните години стартъп средата в България се развива с бързи темпове и това ни дава оптимистична нагласа за годините, които предстоят. На фона на Балканите България е доста изявена по брой на иновациите, а в Европа е много разпознаваем участник в изграждането на стартъпи. Това е мнението на Мартин Станчев, президент на студентски клуб StartUP Weekend на кампуса на Американския университет в България, и Мартин Стоилков, член на клуб StartUP Weekend, изразено в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на събеседниците има перспективи за развитието на иновации в българската икономика, а иновативните решения на проблемите у нас са създават от хора, които могат да разсъждават извън приетите рамки, запознати са с актуалните технологии и търсят новаторски решения.

Коментирайки как инфлацията се отразява на стартиращите бизнеси у нас, Стоилков каза, че има много хора, които се отказват, но в същото време други фирми, стартирали в доста тежки времена, днес са на ниво, на което малко други могат да се похвалят.

„Определено има ниши, които крият голям потенциал и ако се видят, това може да крие доста потенциални печалби”, допълни Станчев.

Що се отнася до ролята на изкуствения интелект при стартиращите бизнеси, събеседниците посочиха, че напоследък има доста бизнеси, които създават решения, базирани именно на такава технология.

„Изкуственият интелект дава ресурс, който по друг начин трудно би могъл да достъпиш и много хора, които се занимават със стартъпи, успяват да го внедрят в своите бизнес решения успешно“, посочи той.

Какво да очакваме от осмото издание на състезанието за хора с предприемачески дух StartUp Weekend може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още