IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от Г-7 са се споразумели да приемат регулации за изкуствения интелект

Мерките трябва да "съхранят отворена и благоприятна среда“ за развитието на технологиите, посочва се в изявление на министри на страните от групата

11:01 | 30.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Страните от Г-7 са се споразумели, че трябва да приемат регулации за изкуствения интелект (ИИ), които да са "базирани на риска“, предава Ройтерс. 

Въпросните регулации обаче трябва да "съхранят отворена и благоприятна среда“ за развитието на технологиите и трябва да са основани на демократични ценности, казва в съвместното изявление на министрите на страните от Г-7, които отговарят за дигиталните технологии. Изявлението е разпространено в края на двудневната им среща в Япония, предава БТА.

Участниците във форума признават, че "политическите инструменти за постигане на обща визия и надеждни форми на изкуствен интелект могат да варират сред страните членки на Г-7“. Въпреки това споразумението поставя крайъгълен камък в подхода на големите страни към управлението на изкуствения интелект на фона на опасенията за неприкосновеността на личния живот и рисковете, свързани със сигурността. 

"Заключенията от тази среща на Г-7 показват, че определено не сме сами в това отношение“, коментира изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията.

Законодателите на ЕС постигнаха предварително споразумение по нов проект на Закон за изкуствения интелект, който включва мерки за защита на авторските права.

Вестагер заяви преди срещата на Г-7, че евросъюзът "тази година ще постигне политическо споразумение" по законодателството за авторското право на изкуствения интелект, като например задължения за етикетиране на изображения или музика, генерирани от изкуствен интелект.

Япония, която е ротационен председател на Г-7, обещава подкрепа за общественото и индустриалното внедряване на изкуствения интелект.

Токио се надява да накара страните от Г-7 "да постигнат споразумение за гъвкаво и адаптивно управление“, посочва министърът на промишлената конкурентоспособност Ясутоши Нишимура.

Срещата на министрите, отговарящи за дигиталните технологии, се проведе в град Такасаки, разположен на около 100 километра северозападно от Токио. По-рано този месец имаше срещи на министрите на енергетиката и на външните работи на страните от Г-7.

Япония ще бъде домакин на срещата на върха на Г-7 в Хирошима в края на май, на която премиерът Фумио Кишида ще обсъди правилата за изкуствения интелект със световните лидери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 30.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още