IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сгъваемите телефони са хит, но само в Южна Корея

Новата премиум категория все още не успява да набере голяма инерция на други ключови пазари

11:00 | 28.07.23 г.
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Покупката на сгъваем смартфон изисква повече от това просто да се повярва в категорията, твърди Том Канг, базиран в Сеул директор на Counterpoint. Потребителите трябва да похарчат повече пари – миналогодишният модел Galaxy Z Fold струваше около 1800 долара, или близо два пъти повече от iPhone 14 Pro – за смартфон с камери и функции, които са подобни или с малко по-слаби спецификации, в замяна на нов тип дисплей, който е по-голям или по-компактен, когато е сгънат.

В сегашния им вид сгъваемите устройства не разполагат с някакви огромни предимства пред конвенционалните смартфони, които да оправдаят високата цена, коментира Никол Пън, базиран в Хонконг старши вицепрезидент на Canalys. В резултат на това сгъваемите устройства не са „първият избор за хората, които купуват нов смартфон от висок клас“, допълва тя.

Но в няколко глобални проучвания потребителите изразиха нарастващ интерес към закупуване на сгъваемо устройство, макар че искат цената да спадне.

Единственият лъч светлина е Южна Корея, където сгъваемите устройства обхващат 14% от общите продажби на смартфони за миналата година. Това е най-голямото навлизане на тази категория на който и да е голям пазар в света, твърдят от Counterpoint. Сгъваемите устройства са едва 2% от общите продажби на смартфони в САЩ и Европа.

Samsung постигна този успех заради голямата лоялност към бранда, на която се радва, както и на агресивните намаления, предлагани от мобилните оператори, които помогнаха на потребителите да се насочат към сгъваемите телефони, казват анализатори. По думите им това е тактика, която може да бъде използвана и другаде, за да стимулира по-голямо приемане на категорията, въпреки че може да повлияе негативно на рентабилността.

Сгъваемите телефони, включително тези на Samsung, обикновено се предлагат в два варианта. По-малката опция, когато бъде сгъната, може да стане наполовина по-малка от конвенционален смартфон. Тя е подходяща за хора, които търсят по-компактни решения. Съобщения или други известиямогат да се четат и на втория, външен екран, който покрива част от телефона. Освен това позволяват на потребителите да правят селфита или да гледат видеоклипове, докато телефонът е отворен наполовина.

По-големите и по-скъпи модели със сгъваем дисплей имат размера на таблет при отваряне и предлагат различни функции за ползване за няколко задачи едновременно. Когато е затворен, външният екран, който покрива по-голямата част от повърхността на устройството, работи подобно на дисплея на стандартен смартфон.

Колкото и да са нишови, сгъваемите смартфони се очертават като по-голямо бойно поле, тъй като все повече марки навлизат в сегмента. Китайски брандове, включително Oppo, Huawei, Xiaomi и Vivo, пуснаха сгъваеми модели. А по-рано тази година Google представи първия си сгъваем модел Pixel Fold.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още