IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС прави списък на ключови технологии на фона на опасенията за държавната помощ

Някои дипломати са притеснени, че списъкът може да облагодетелства по-богатите европейски страни

15:04 | 03.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Някои дипломати и представители на властите в Европейския съюз се притесняват, че нов списък с ключови технологии, представен във вторник, може да бъде използван като задна вратичка за разширяване на обхвата на политиките за държавна помощ, така че да е в полза най-вече на по-големите държави членки, пише Bloomberg.

Европейската комисия публикува списък с важни технологии, които планира да поддържа и защитава от потенциална военна употреба, посочват източници, запознати с въпроса.

Ходът е част от по-мащабната стратегия за икономическа сигурност, при която ЕС и неговите съюзници разработват планове, за да гарантират, че напредналите технологии няма да попаднат в неподходящи ръце и ще намалят зависимостта от отделни доставчици като Китай – нещо, което се оказа много по-спешно след нахлуването на Русия в Украйна.

Четири технологии – развити полупроводници, изкуствен интелект, квантови изчисления и биотехнологии – ще бъдат приоритизирани като най-деликатни, съобщи по-рано Bloomberg.

В тези области ЕС ща направи широки оценки на риска до края на годината в сътрудничество с държавите членки, за да определи евентуални следващи стъпки, които биха могли да включват бъдещо използване на експортен контрол и проверки на изходящи инвестиции. Няма автоматично или незабавно използване на подобни инструменти, твърдят източниците, които са пожелали да останат анонимни.

Оценката на риска, която не е специфична за всяка държава, също така ще определи степента на всяка уязвимост и къде е добре да се сложи границата при всяка от четирите технологии и произтичащите от тях, допълват източниците. По думите им след това властите в ЕС ще решат с държавите членки как да процедират с останалите технологии.

По-дългият списък включва:

  • Усъвършенствана свързаност, навигация и дигитални технологии
  • Усъвършенствани сензорни технологии
  • Космически технологии
  • Енергия, включително ядрен синтез
  • Роботика
  • Модерни материали, технологии за производство и рециклиране

Комисията не е била единна по отношение на това кои технологии да попаднат в списъка, а някои са искали той да има по-тесен обхват за начало, споделя един от източниците. Това е така, защото изброяването на допълнителни технологии може да се използва като начин да се позволи на компаниите, работещи в тези отрасли, да получат държавна помощ, казват източниците.

Подобен ход би изкривил единния пазар, тъй като ще облагодетелства най-вече големите държави членки, като Франция и Германия, вместо по-малките, които нямат милиардите евро, необходими да отговорят на подкрепата.

Освен това ходът рискува да изпрати грешен сигнал към инвеститорите, които може да се притесняват, че ЕС може един ден да ограничи тези технологии и ненужно да антагонизира Пекин, коментира един от източниците.

Няколко държави, включително САЩ, вече въведоха ограничения върху търговията с Китай що се касае до по-чувствителни технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още