IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С части от AliExpress и батерии от Tesla украинските дронове унищожават танкове за милиони

Войната в Украйна разкри опасния потенциал на дроновете - те могат да бъдат използвани за всякакви атаки, предупреждават украинските военни

15:40 | 30.10.23 г. 12
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дроновете са активен участник в бойните действия в Украйна през последните 20 месеца. Първоначално бяха използвани основно от украинските военни, но руснаците бързо се ориентираха, оценявайки потенциала им. А той е, че с дрон за няколкостотин долара може да бъде унищожена техника за милиони - например модерните руски танкове, чиято стойност надхвърля 2 млн. долара, пише Politico.

Украински военни от фронтовата линия около Авдиевка разказват пред изданието за ситуацията по този фланг. "Борим се за възвишенията около града", коментира бившият депутат Егор Фирсов, който сега е част от териториалната отбрана на страната. Възвишенията позволяват огневи контрол над логистичните линии за града.

В битката на украинците им помагат дронове - и за разузнаване на позициите на руснаците, и за унищожаване на техника. А често тези дронове са ръчна изработка. "Такива дронове струват най-много 400 долара и могат да бъдат направени навсякъде. Правим нашите от чипове, купени от Китай и детайли от AliExpress. Рамките си правим сами. А батериите са от Tesla - от един електромобил могат да бъдат използвани батериите за 1100 дрона", коментира Павло Цибенко, който е режисьор по професия, но днес ръководи Академия Dronarium, първия център за обучение на пилоти на дронове в Украйна.

Тези дронове обикновено тежат по-малко от килограм, имат четири малки двигателя, батерия, безчична камера и могат да пренесат до 2,5 кг експлозив. Те удрят своите цели със скорост от 150 км/ч и са напълно способни да унищожат танк.

Те са толкова ефективни, че Министерството на отбраната облекчи максимално процедурите за поръчки, а правителството премахна митата за внос на нужните части, стана ясно наскоро. В Украйна вече се произвеждат хиляди дронове на месец с различно предназначение - бойни и разузнавателни.

Много трудно е да бъдат свалени подобни цели, разказват още украинските военни и предричат, че това е само началото на новия живот на дроновете. По видеата, които са гледали, "Хамас" използва дроновете по същия метод, по който се използват те в Украйна и вероятно много скоро тези умения ще се появят и сред други организации.

"Никой не е защитен от такива атаки", казват преподавателите в Академия Dronarium и допълват, че пилоти с умения могат да използват подобни самоделни дронове за атаки срещу хора, терористични актове и други удари във всяка една страна в Европа. "Кутията на Пандора е отворена", заявява Руслан Беляев.

Страните от НАТО използват дронове, но не по същия начин, и специални части и антитерористични подразделения от две държави, които имат общи граници с Русия, са преминали обучението на украинските специалисти през последните шест месеца, допълват източници от "дронната общност" на Украйна, пожелали анонимност. Основната насока е била унищожаването на малки дронове-камикадзе и противодействие на търговски дронове, които да могат да бъдат преправени за бойни действия.

Обучението на един пилот на дрон отнема 5 дни. Управлението на дрон-камикадзе е малко по-сложно и отнема 20 дни, обясняват още от академията. Макар че отстрани изглежда така, никак не е лесно да се управлява дрон и да се порази цел с него. Затова обикновено пилотите на дронове са част от екип, в който има навигатори, които следят метеорологичните условия, "наблюдател" на мисията - разузнавателен дрон, който помага при загуба на сигнала и т.н.

Руснаците също се учат от развитието на войната, признават украинците. Те разработват ефективни електронни оръжия, които прекъсват сигнала и отклоняват дроновете от целите им, произвеждат собствени дронове - включително и с части от AliExpress.

Реално и Украйна, и Русия разчитат на Китай за производството на дроновете си. Китайското Министерство на търговията е забранило износа на дронове и към двете воюващи страни, тъй като се опасява, че могат да бъдат използвани за военни цели. Но части лесно се набавят през трети страни. За Украйна това става през европейска държава, а за Русия проблемите са по-малко, защото имат обща граница, разказват още украинските военни пред Politico.

На Запад имат известни опасения, че Киев разчита на китайските технологии. Украинските военни обаче са намерили начин да променят софтуера и "дронът да си "мисли", че лети някъде над Канада, а не над Донбас".

Показахме това на нашите партньори и те бяха удивени, че е толкова лесно да се хакне китайски дрон, казват още експертите. В пост във Facebook депутатът Егор Фирсов пък коментира, че развитието на технологиите позволява усъвършенстване на дроновете - да летят по-дълго или при по-лоши условия, както и да бъде хакнат сигнала на противниковите дронове и така да се види накъде летят те. Той обаче е категоричен, че някои модернизации са единични, а трябва да бъдат анализирани и въведени от Въоръжените сили на Украйна за всички подобни звена на фронтовата линия. 

За съжаление, Украйна няма време да разработва собствени технологии за дронове, коментира Цибенко и допълва, че след края на войната и това ще се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 11
khao
преди 6 месеца
До: 0pk да бе полезен, знаем... вече от година ни я повтаряш тая НЕопорка, че бият се бременни и 16 годишни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 5
0pk
преди 6 месеца
До: Скъсана_Ушанка едни и съши опорки, ушанков. Ама не виждам да им е смешно на украинците. Предават се без бой и минават на страната на руснаците. Скоро няма да им останат войници. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 15
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Колкото и да се напъват москалските мeккеренца и тpoлченца тук, на всеки с айкю над 15, вече му е ясно,че украинците направиха пиянската армийка за смях, рухнаха всички митове и легенди за някакви страшни оръжия. Направиха ги на 2 с'тинки, така де, на 1 рупла. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 13
Импeраторът
преди 6 месеца
Рашистан, Иран, Северна Корея, Хамас ... дъното на дъното, че и след него ... евала Путине, ашконсул! Бай да уей, разходките ми из Европа станаха много приятни без рашистката Зган - ай дано до година да са още по-малко ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 16
zelka007
преди 6 месеца
До: doba ... значи , това как се спихват рассийските джелеза , няма общо с останалите случки по фронта ... не е само карабъл масква , ами няколко фрегати , незмасиколко самальота по незнамсиколко летища , цели комплекси С-400 ... не е проблема с дроновете , а че страшилките на рашибозука не струват нищо ... що не удрят по Киев ?! да не би нещо там да ги спира ?!що не къртят вече ТЕЦовете ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 17
zelka007
преди 6 месеца
До: 0pk ... викаш украинците даже да ги връщат , а ?! стига са се лигавили около Роботине и Вербово ... !! ... остави къде досега са дали , ами и нови 200-300 гласят за догодина ... а за '25 са си поръчали още около 200 ... нещо военните не те четат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 14
zelka007
преди 6 месеца
До: RoyBatty ... хехе ... C4H10FO2P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 3
doba
преди 6 месеца
Танковете едно наръка. Крайцерът Масква отиде на дъното с две ракети. Големите мишени са уязвими в днешно време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 10
RoyBatty
преди 6 месеца
Investor автори! Моля бъдете малко по-отговорни! Идеите, които разглеждате могат да бъдат ползвани от болни умове! ... Остава да започнете и химически формули да давате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 11
0pk
преди 6 месеца
Тука сега трябва да проумеем, че няма смисъл да им се дават танкове за млни, щото те горят от дрончета по 1кг, носещи 3кг бомба със 150км/ч :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още