IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от ключовите иноватори на Apple си тръгва от компанията

Той отговаряше за технологиите за сензорните екрани, здравните сензори и Face ID

18:43 | 07.12.23 г.
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Старши директорът на Apple, който съблюдава технологията за сензорни екрани, здравни сензори и Face ID интерфейса на компанията, напуска технологичния гигант, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Стив Хотълинг, който последно заемаше позицията вицепрезидент на компанията, се оттегля от Apple, казват източници, които са пожелали да останат анонимни, защото новината все още не е обявена официално. Хотълинг се е отчитал пред старши вицепрезидента по хардуерни технологии Джони Сруджи.

Работата на Хотълинг включва някои от най-сложните и ключови технологии на Apple, ползвани в iPhone, iPad и Apple Watch, както и в предстоящите очила Vision Pro.

Директорът също така стои зад стотици патенти, в това число такива за сензорния екран на iPhone и iPad. Той е известен и като един от инвеститорите в Touch ID – ключова функция за идентификация на потребителите на устройства на Apple. „Никой не е по-брилянтен от Стив“, коментира негов дългогодишен колега в компанията.

Говорителка на Apple е отказала да коментира оттеглянето.

Хотълинг съблюдаваше и инженерния екип на компанията, занимаващ се с камерите, и беше ангажиран с усилията за разработването на персонализирани сензори. Apple все повече превръща фотографията в един от най-важните си елементи в устройствата, що се касае до продажбата на нейните устройства. В допълнение Хотълинг ръководи технологии за отчитане на дълбочината на разширената реалност и работи върху компоненти зад хаптичната обратна връзка и Promotion дисплеите с висока кадрова честота.

Друг човек, работил с Хотълинг, твърди, че – отвъд усилията на Apple в областта на чиповете – той е бил най-големият двигател на иновациите в продуктите. Отговорностите му са разпределени между редица от хората, които се отчитат директно пред Сруджи, включително Алън Гилкрист, който пое управлението на екипите за камери и сензори за дълбочина. Уей Чен пък ще отговаря за много от дисплейните технологии.

Хотълинг помогна на Apple в редица изпитания през своите десетилетия в компанията. Той беше ключова фигура в делото срещу Samsung Electronics за патенти на iPhone. Наскоро пък беше важен свидетел в процеса с Mismo, която съди Apple за патенти за здравни сензори.

Напускането се случва в ключов момент за групата за хардуерни технологии на Apple, която работи по замяната на много ключови компоненти със собствени на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още