IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на акциите на Arm скочи с над 40%, подхранвана от оптимизма за AI

Случващото се повтаря резкия ръст, който Nvidia изпита през май 2023 г.

10:04 | 13.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Цената на акциите на Arm Holdings се повиши с повече от 40%, надграждайки зашеметяващото рали, подхранвано от оптимизма около изкуствения интелект, предава Ройтерс.

Книжата последно се търгуваха с 21% нагоре до 139,65 долара, след като достигнаха връх от 164 долара, с 42% над нивото, на което приключиха търговията в петък.

Със скока в понеделник, цената на акциите на Arm се радва на над 80% повишение, откакто миналата сряда британската технологична компания стана най-новият фаворит на Wall Street, свързан с изкуствения интелект, след като даде тримесечна прогноза над очакванията на анализаторите.

Пазарната стойност на Arm сега достига рекордните 141 млрд. долара, почти утроявайки се от първичното публично предлагане през миналия септември насам.

Около 10,5 млн. акции на Arm на стойност 1,4 млрд. долара, са били продадени на късо от инвеститори, залагащи, че стойността на книжата ще спадне, твърди Игор Дусанивски, управляващ директор в S3 Partners, която следи продавачите на късо.

Въпреки това има малко доказателства, че скокът на акциите в понеделник е в резултат на кратко свиване, което се случва, когато продавачите на късо се втурват да изкупуват обратно акции, за да покрият потенциално губеща сделка, казва Дусанивски.

Скорошният скок в акциите на Arm повтаря резкия ръст на Nvidia през май 2023 г., след като производителят на чипове заяви, че изчислителните процеси, свързани с изкуствения интелект, подхранват огромното търсене на чиповете ѝ.

След като пазарната капитализация на Nvidia нарасна повече от три пъти миналата година, в понеделник тя изпревари Amazon.com като четвъртата по пазарна стойност компания на фондовия пазар в САЩ, нареждайки се след Alphabet.

За разлика от Nvidia, само малка част от акциите на Arm са достъпни за търговия. След първичното публично предлагане собственикът SoftBank запази дял от 90,6%. Десетте най-големи акционера в производителя на чипове контролират почти 95% от акциите му, сочат данни на LSEG. Това малко предлагане на акции на Arm, налични за търговия, може да допринася за скорошното поскъпване на книжата.

За сравнение десетте най-големи акционери в Nvidia притежават около една трета от компанията.

SoftBank може да продаде част от своя дял в Arm, започвайки от 12 март, след падането на ограниченията за блокиране на продажбите, свързани с IPO-то.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още