IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК търси подкрепа за политическо споразумение за правата на работещите в гиг икономиката

Най-голямата спирачка може да бъде позицията на Франция

11:04 | 17.02.24 г.
Снимка: Betty Laura Zapata/Bloomberg
Снимка: Betty Laura Zapata/Bloomberg

Европейската комисия се опитва събере подкрепа от страните от ЕС, за да подкрепи разводненото политическо споразумение за правата на работниците в Uber, Deliveroo и други онлайн компании, сочи документ, разгледан от Ройтерс.

Ходът на Европейския съюз (ЕС), който предложи правилата през 2021 г., беше направен преди срещата на посланиците на 27-те страни членки от ЕС в петък, за да гласуват временното споразумение, сключено от Белгия – настоящият председател на ЕС, с властите в блока миналата седмица.

Най-големият препъникамък може да бъде Франция, която все още има въпроси относно сделката, докато Германия вероятно ще се въздържи от гласуване. Същевременно несигурността относно позицията на Испания и Италия може да провали споразумението, посочват източниците, запознати пряко с въпроса.

Потенциалното неприемане на правилата ще остави около 50 млн. работници от т. нар. гиг икономика* в Европа, а също и компаниите с онлайн платформи, в хаос от разпокъсани правила и правна несигурност.

След съпротивата от страна на компании и някои страни, временното споразумение е много по-слабо от предложението на Комисията, тъй като премахва набор от критерии за определяне дали една онлайн компания е работодател.

Вместо това правителствата ще определят критериите за наемане на работа на онлайн работници, които могат да бъдат оспорени от онлайн компании или власти след решения на националните съдилища по въпроса

Тежестта ще падне върху компаниите да покажат, че работещите в гиг икономиката не са служители.

На среща на посланиците на ЕС в сряда ЕК се опита да помогне на правителствата тълкуват понятието за ефективна правна презумпция за заетост, договорена миналата седмица, като каза, че зависи от държавите да изберат метода.

Този и други елементи ще „дадат поле за маневриране на страните членки да определят механизма на презумпцията“, гласи документът, разгледан от Ройтерс.

В документа също така се казва, че Комисията възнамерява да създаде група за транспониране, за да помогне на страните от ЕС да приложат новото правило.

*Гиг икономиката, наричана също споделена икономика, разчита на дигитални платформи, които свързват независими подизпълнители с клиенти за предоставянето на краткосрочни услуги или споделяне на активи. Примери за бизнес в сектора са приложенията за споделено пътуване, доставка на храни и наем на ваканционни имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 17.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още