IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли виртуалните оператори да спрат поскъпването на мобилните услуги у нас?

От Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори призоваха да се предприемат мерки за насърчаване на конкуренцията в сектора

15:37 | 20.02.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

По-малките български телекомуникационни оператори призоваха държавата и регулаторите да предприемат мерки за насърчаване на конкуренцията при мобилните услуги и създаването на реални условия за функциониране на виртуални мобилни оператори (MVNO).

България е единствената държава в Европа и почти в целия свят, в която MVNO не съществуват.

"У нас те не са забранени, но мобилните оператори отказват да ги пуснат в мрежата си. Европейските регулатори изрично признават значението на MVNO за развитието на конкуренцията на пазара на дребно. При положение че телекомуникационните услуги са от първостепенна необходимост за гражданите, е нужно държавата да гарантира тяхната достъпност и справедлива цена", заяви на пресконференция днес Невен Дилков, член на УС на Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО), цитиран в прессъобщение на организацията.

Това може да се случи, като в условията за ползване на националния радиочестотен спектър от мобилните оператори се въведе изискване за допускането на нови предприятия – виртуални мобилни оператори, в техните мрежи при прозрачни и равнопоставени цени на едро.

Предложението за създаване на виртуални мобилни оператори у нас не е ново, като преди година от A1 и Yettel заявиха, че не са против появата на MVNO, но изтъкнаха, че такива играчи биха използвали наготово вече изградената инфраструктура, в която операторите са инвестирали значителни суми. 

От БАБТО отбелязват още, че ежегодното индексиране на цените в телекомуникационния сектор е единствено в сегмента на мобилните услуги, които се предлагат у нас от трите мобилни оператори. На пазара на фиксираните услуги (интернет и телевизия), на който функционират над 1000 фирми, основно микро и малки предприятия, въпреки инфлацията няма промяна в цената за потребителите, показват данните на БАБТО.

"Причината за постоянно растящите цени на услугите на трите мобилни оператори е липсата на конкуренция в този сектор. Едновременната индексация на цените им, която наблюдаваме и тази година, оставя потребителите без реален избор", коментира Ангел Василев, председател на асоциацията.

От браншовата асоциация алармират още, че у нас се наблюдава ясна тенденция за ограничаване на конкуренцията в телекомуникационния сектор вследствие на придобивания и вертикална интеграция при мобилните оператори.

"Само по себе си окрупняването не е негативно развитие за пазара, освен ако не води до създаването на монополни или олигополни позиции за някой от играчите. За съжаление обаче, точно това се случва на българския пазар. Наскоро Комисията за защита на конкуренцията одобри сделката за придобиването на най-големия независим телевизионен доставчик в България – "Булсатком". Това ще превърне “Виваком” в гигант по отношение на предоставянето на платена телевизия с над 60% пазарен дял", заяви Ангел Василев.

Той допълни, че и при трите мобилни оператора е налице вертикална интеграция по отношение на създаването на телевизионно съдържание и програми. "Сумарният рейтинг на телевизионните им програми ("Нова Броудкастинг Груп", "БТВ Медиа Груп" и "Макс спорт/Апримис") надвишава 80% от общия рейтинг на всички транслирани в България телевизионни програми и стрийминг услуги. Тази концентрация на мощ в ръцете на собствениците на трите мобилни оператори няма да доведе до нищо хубаво, както по отношение на цените, така и по отношение на качеството на предлаганите на потребителите телекомуникационни услуги", коментира Василев.

От БАБТО призоваха Комисията по регулиране на съобщенията да изготви детайлен секторен анализ. На негова база КЗК ще може да разгледа пазара на телекомуникационни услуги и да вземе решения за насърчаване на конкуренцията в сектора, включително чрез ограничаване на сделки, които създават национални или локални олигополи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още