IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийският IT център Бенгалуру е изправен пред остър недостиг на вода

Ситуацията се очаква да се влоши с наближаването на лятото

10:45 | 17.03.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Индийският технологичен център Бенгалуру се бори с недостига на вода заради сушата, като се очаква кризата да се задълбочи с наближаването на лятото, пише Bloomberg.

Властите доставят вода в града, в който живеят 13 млн. души, с помощта на цистерни, тъй като липсата на валежи пресушава хиляди сондажи. Властите в Карнатака са наложили таван върху сумата, която доставчиците на танкери могат да таксуват, за да предотврати повишаването на цените.

Бенгалуру е дом на индустрията за IT услуги на страната, която достига 194 млрд. долара. Индийските градове периодично се борят с недостига на вода поради прекомерното използване на подпочвени води и изменението на климата, което води до промяна във времето и намалява така необходимите валежи. С наближаването на лятото температурите могат да се покачат до 40 градуса по Целзий, което да влоши ситуацията.

Жителите трябва да използват вода „много разумно“ и само за основни цели, коментира пред новинарски екип Рам Манохар, председател на Съвета за водоснабдяване и канализация на Бенгалуру, по-рано този месец.

Около една трета от жителите на града зависят от подпочвените води, съобщи Associated Press, цитирайки властите, според които някои от общо 13 900 сондажа в града са били пробити до 1500 фута (457 метра) дълбочина.

Около 7000 сондажа са пресъхнали, но се предприемат други мерки, коментираха властите миналата седмица, допълвайки, че криза няма.

Бързата урбанизация също е допринесла за недостига на вода. През 2019 г. град Ченай в южния индийски щат Тамил Наду претърпя водна криза в продължение на седмици заради горещи вълни и лош мусон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 17.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 6
cyclop
преди 1 месец
Набутали са 13 милиона души на едно място и са изсмукали водата. НЕ Е ЗАРАДИ КЛАЙМЪТЧЕНЧ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още