IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple обяви по-добри от очакваното резултати и най-голямото обратно изкупуване в историята си

Компанията подготвя пускането на нови продукти и функционалности, което може да стимулира продажбите

09:53 | 03.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Акциите на Apple поскъпнаха със 7% в разширената търговия в четвъртък срещу петък, след като производителят на iPhone отчете по-голяма от очакваното печалба за второто фискално тримесечие и обяви разширена програма за обратно изкупуване на акции.

Компанията съобщи, че нейният борд е разрешил обратно изкупуване на акции за 110 млрд. долара – с 22% повече спрямо миналата година, пише CNBC. Това е най-голямото обратно изкупуване в историята на компанията.

По време на разговор с анализатори финансовият директор на Apple Лука Маестри коментира, че компанията очаква двуцифрен процентен ръст на продажбите на iPad за текущото тримесечие спрямо предходната година. Според него дивизията за услуги се очаква да продължи да расте с приблизително текущия висок темп, постигнат през последните две тримесечия.

Apple отчете 90,75 млрд. долара нетни приходи за тримесечието, което е с 4% под приходите за същия период на миналата година, но малко над прогнозите на анализаторите (90,3 млрд. долара). Продажбите на iPhone намаляват с 10% до малко под 46 млрд. долара в сравнение с 51,3 млрд. долара по същото време на миналата година.

Нетната печалба на компанията за отчетния период е в размер на 23,64 млрд. долара, или 1,53 долара на акция, което е с 2% по-малко на годишна база.

Продажбите на Mac нарастват с 4% до 7,5 млрд. долара, но са все още под най-високата граница на сегмента, постигната през 2022 г. Продажбите са стимулирани от модели MacBook Air на компанията, които бяха пуснати с надграден M3 чип през март.

Продажбите на Apple Watch и AirPods намаляват с 10% на годишна база до 7,9 млрд. долара.

През тримесечието Apple пусна първата си нова голяма продуктова категория от години, слушалките за виртуална реалност Vision Pro. Очакванията са устройството да се продава слабо в сравнение с основните продуктови линии на компанията заради цената от 3500 долара.

Apple не е пускала нов iPad от 2022 г., което спъва продажбите. Приходите на подразделението са паднали със 17% до 5,6 млрд. долара. Очаква се Apple да обяви нови iPad на 7 май, което може да съживи търсенето на продуктовата линия.

Бизнесът с услуги на компанията – абонаменти, гаранции, лицензионни сделки и др., е най-ярката точка в отчета за тримесечието. Продажбите нарастват с над 14% до 23,9 млрд. долара.

Въпреки някои притеснения за основния бизнес на компанията, Apple се готви за пускане на нови продукти, които биха могли да компенсират бурното начало на 2024 г. Главният изпълнителен директор Тим Кук изразява оптимизъм относно перспективите за нови функции на генеративния изкуствен интелект и обещава повече подробности по темата в следващите седмици.

Анализаторите се надяват, че Apple може да увеличи продажбите на своите смартфони и лаптопи, като разкрие дългоочаквани нови функции, вероятно на конференцията на разработчиците през юни, според FT.

От началото на годината до затварянето на американския пазар в четвъртък акциите на Apple губят 7%. Компанията е подложена на силен натиск от страна на регулаторите от двете страни на Атлантика. Министерството на правосъдието на САЩ заведе антитръстов иск срещу технологичния гигант през март. Същия месец ЕС започна разследване за неспазване на Закона за цифровите пазари и глоби дружеството с 1,8 млрд. долара заради правилата, които прилага към конкурентни услуги за стрийминг на музика в своя App Store.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 03.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още