IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Amazon Web Services се оттегля от компанията

Адам Селипски ще си тръгне от Amazon след 14 години работа в гиганта

17:49 | 14.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Адам Селипски. Снимка: Chloe Ellingson/Bloomberg
Адам Селипски. Снимка: Chloe Ellingson/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на бизнеса на Amazon с облачни услуги Адам Селипски ще се оттегли от поста си следващия месец, обяви компанията, цитирана от CNBC.

Мат Гармън, старши вицепрезидент по маркетинга и продажбите в Amazon Web Services, ще наследи Селипски, след като той напусне компанията на 3 юни, разкри интернет гигантът.

В бележка до служителите Селипски посочва, че напуска AWS след около 14 години работа, за да прекара повече време със семейството си. Той допълва, че „бъдещето е светло“ за облачния бизнес на компанията.

„Като се има предвид състоянието на бизнеса и ръководния екип, сега е подходящ момент за мен да направя този преход и да се възползвам от възможността да прекарам повече време със семейството си за известно време, да се презаредя малко и да си дам малко умствено свободно пространство да помисля и да разгледам възможностите“, пише Селипски.

В отделна бележка главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси пише, че Селипси „ловко ръководи бизнеса“ и посочва, че Гармън има „необичайно силен набор от умения и опит за новата си роля“.

През 2021 г., след като Amazon обяви, че Джаси ще поеме ръководството от Джеф Безос като главен изпълнителен директор на Amazon, много хора спекулираха, че именно Гармън ще замени Джаси като ръководител на AWS. Вместо това Amazon избра за позицията Селипски, тогава главен изпълнителен директор на притежавания от Salesforce производител на софтуер за визуализация на данни Tableau.

По време на управлението на Селипски AWS се сблъска с множество предизвикателства в бизнеса, включително значително забавяне на растежа на приходите, тъй като нарастващите лихвени проценти накараха компаниите да намалят разходите си за облака. От миналата година AWS премина пред поне два кръга на съкращения, като част от по-мащабните съкращения в компанията, довели до освобождаването на над 27 хил. служители. В същото време трябва да отговори в скока на търсене на услуги за генеративен изкуствен интелект.

AWS все още е лидер на пазара на облачни услуги и остава едно от най-печелившите бизнес звена на Amazon. През последното тримесечие то генерира 9,42 млрд. долара оперативна печалба, или около 62% от общата оперативна печалба на Amazon.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още