IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов американски законопроект се прицелва в достъпа на Huawei до банки в САЩ

Това е пореден опит на американските власти да нанесат удар на китайския технологичен гигант

10:45 | 14.12.22 г. 1
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Американските власти представиха двупартиен законопроект за санкциониране на китайската технологична компания Huawei Technologies и китайските 5G компании, ограничавайки достъпа им до банки в Съединените щати, предава Ройтерс.

Законопроектът, внесен от републиканския сенатор Том Котън и подкрепен от хора като лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, се стреми „строго да санкционира“ Huawei и други „ненадеждни“ китайски производители на 5G оборудване, които според тях участват в икономически шпионаж срещу САЩ.

Huawei не е отговорила на запитването за коментар пред Ройтерс.

Сенаторите се опитват да ограничат достъпа на Huawei до банки в САЩ отдавна, като предложиха подобен законопроект още през 2020 г., когато на власт беше президентът Доналд Тръмп.

„Направихме големи крачки у дома и в чужбина през последните години в борбата срещу злонамерените опити на Huawei да доминира върху 5G и да открадне данните на американците“, посочва Котън в изявление.

„Не можем да позволим на Huawei и Китайската комунистическа партия да получат достъп до личните данни на американците и най-деликатните отбранителни системи на нашата страна“, допълва той.

През октомври американски прокурори повдигнаха обвинения срещу двама служители на китайското разузнаване, опитали да се намесят в разследването срещу Huawei. Двамата китайски граждани са се опитали да вербуват агент на американските правоприлагащи органи да работи като техен шпионин, но вербуваният всъщност е работил като агент на Съединените щати, посочват прокурорите.

През ноември Федералната комисия по комуникациите на САЩ пък прие правила, които забраняват ползването на ново телекомуникационно оборудване от Huawei.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още