IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодор Ташев, A1: AI не би трябвало да се приема само като консуматор на енергия

Изкуственият интелект може да помага за повишаване на енергийната ефективност, смята старши директорът от А1

10:36 | 02.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Лилия Йотова
Снимка: Лилия Йотова

Изкуствен интелект, ролята на телекомите в развитието на зелената енергия, енергийна ефективност - това са само част от темите, за които Investor.bg разговаря с Тодор Ташев, старши  директор „Мрежа и услуги“ в А1 България. 

Как интелигентната мрежова технология може да подпомогне оптимизирането на енергийната ефективност в телекомуникационния сектор?

- Нашата практика показва, че най-ефективен е холистичният подход – от една страна, чрез подходящия избор и конфигурация на оборудването, а от друга,  чрез въвеждане на интелигентни мрежови и хардуерни решения и автоматизации.

В А1 работим с последно поколение мрежово оборудване на водещите европейски доставчици, което ни дава възможност да използваме и всички актуални функционалности, които предлагат технологичните производители. Голяма част от тези функционалности са насочени именно в посока на оптимизиране на енергийната ефективност. Посредством интелигентни софтуерни и хардуерни решения и разработени автоматизации ние успяваме да редуцираме консумацията на енергия от мрежата, особено в часовете с по-малък трафик. Прилагаме тези решения от повече от четири години, като в паралел постоянно наблюдаваме и анализираме резултатите и ефективността им, тестваме и внедряваме нови функционалности, за да оптимизираме допълнително постиганите резултати.

Тодор Ташев, старши  директор „Мрежа и услуги“ в А1 България
Снимка: Лилия Йотова

Тодор Ташев започва своята кариера в А1 преди над 20 години като инженер инсталации. През годините преминава последователно през няколко ръководни позиции, свързани с развитие и поддръжка на мрежата. През февруари 2011 г. поема поста директор „Мрежа за достъп и пренос”, а от октомври 2016 г. е старши директор „Мрежа и услуги“ и член на Лидерския екип на А1. Тодор притежава магистърска степен по радиокомуникационна техника и технологии от Техническия университет в София и е завършил редица квалификационни програми в областта на телекомуникационните технологии в международни учебни центрове в Германия, Италия и Португалия.

Каква е ролята на телекомите в развитието на възобновяеми енергийни източници и енергийната ефективност?

- Дигиталните технологии помагат на бизнеса да се развива, да оптимизира разходи и да планира по-добре бъдещи инвестиции. Енергийните паркове, които се изграждат, се нуждаят от постоянен мониторинг – наблюдение от външни аларми, получаване на автоматични съобщения и предаване на данни в реално време, които биват анализирани и обработвани дистанционно. Именно тук мобилните мрежи, осигуряващи покритие, помагат в предаването на тези данни, като спестяват хиляди часове човешки труд. Датчици осигуряват информация за работата на елементите, дистанционно се задават функционалности и се променят параметри, за да се оптимизира работата на цялата система, дори и охраната на парковете вече се дигитализира. Не само големите паркове обаче се обслужват от телекомуникационните оператори. Всички по-малки фотоволтаични системи в отделните домакинства са също дистанционно управляеми през приложения, които дават бърз и удобен достъп до информация за производство, употребен и продаден дял, статус и т.н.

А1 си е поставила като цел до края на 2030 година да сведе до нулева стойност въглеродните емисии от потребление на енергия за собствени нужди в цялата група, като една от основните предпоставки за това е именно използването на възобновяеми енергийни източници. Отново до 2030 година имаме за цел да повишим енергийната ни ефективност с 80% спрямо 2019 г. Вече работим ефективно за успешната реализация на тези цели и сме очертали конкретни планове, които включват 86% от използваната енергия до края на настоящата година да бъде зелена.

По данни на GSMA от 2023 г. енергийните разходи представляват между 20 и 40 на сто от оперативните разходи на телекомите. Колко голям е този дял за A1? Как планирате да намалите тези разходи за енергия?

- Още преди няколко години започнахме ефективното намаляване на консумацията на обектите на мобилната мрежа. Поетапно инвестираме във все повече високоефективни модули и елементи с повишен коефициент на полезно действие с цел да намалим енергийните загуби и да използваме максимално подадената на входа на консуматора енергия. Приложихме автоматично управляеми модели, които в зависимост от трафика намаляват или спират напълно консумацията в часовете без клиентска активност и така намалихме с приблизително до 20% нощното потребление на енергия. Използваме и различни софтуерни разработки, чрез които допълнително намаляваме консумацията на енергия от страна на радио оборудването. Прилагаме и така нареченото сезонно пестене, тъй като имаме точен разчет на нужните капацитети в курортите, за да посрещнат пиковите натоварвания, които обаче в голяма част от годината не са необходими. Наред с оптимизирането на използваната енергия, през 2022 г. сключихме първата сделка в страната за изграждане на фотоволтаична инсталация за доставка на 20 хил. MWh чиста електроенергия годишно за собствени нужди за срок от 10 години, а проектът стартира ефективно през април 2023 година. За да покрием конкретно нуждите в централната ни сграда, допълнително още в средата на 2022 година изградихме и соларен парк.

Благодарение на проекти като тези, чрез които постигаме по-добро управление енергията в А1, а също и заради въведена регулация през 2023 година, енергийните разходи в компанията съставляват под 10% от оперативните такива.

Как повлия преходът към 5G мрежите на количеството енергия, която ползвате?

- С интеграцията на 5G и новите честотни ленти, както и с повишаване на трафика, се повишава и консумацията. Благодарение на новите технологии обаче повишаването може да се овладее с използване на интелигентни характеристики и агресивни модели за пестене, които производителите на мрежово оборудване предлагат. Същевременно с навлизането на всяка нова технология се подобрява и ефективността на съответното оборудване, включително и в посока потребление на енергия. Затова и все повече оператори обмислят постепенно да започнат да спират най-старите технологии 2G и 3G, и да прехвърлят целия ресурс към последните, по-модерни и по-ефективни технологии (4G и 5G).

Колко голямо ще е предизвикателството за снабдяване с достатъчно енергия предвид по-голямата натовареност, свързана с изкуствения интелект?

- AI не би трябвало да се приема само като консуматор на енергия. Именно AI в много случаи ще помага за повишаване на енергийната ефективност. Прекомерните източници на възобновяема енергия с трудна за прогнозиране производствена крива ще разбалансират все повече енергийната ни система. Въпреки точните прогнози за времето, трудно ще определяме дали в дадена локация ще имаме достатъчно слънчева енергия или силен вятър. Така ще се редуват производствени излишъци или недостиг на енергия в много на брой малки зони. Все повече ще се разчита на интелигентните автоматизации да вземат решения за части от секундата на база на дефинирани от човека условия и в моментите на излишна енергия да дават навременни команди за складиране на тази енергия (в батерии например), а в моменти на липса да „накарат“ консуматорите да черпят само от складираната вече енергия. AI може да бъде проводник към по-ефективно използване на енергията и може да доведе до намаляване на скоростта на потребление.

Енергията на бъдещето, алтернативните и зелени начини за добив на енергия, ефективното ѝ използване бяха само част от темите на последното издание на конференцията на Investor.bg Energy of Tomorrow. За събитието, което се проведе на 28 март, може да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още