IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Капитал Естейт": Пресечната точка между купувачи и продавачи на имоти вече се намира по-лесно

2022 година бе една от най-добрите за последните 10-12 години на имотния пазар по българското Черноморие, казва управителят на агенцията Иван Василев

09:00 | 10.04.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През 2023 г. ще се проведат осмите Годишни награди на Imoti.net. Това е единственият национален конкурс в сектора на недвижимите имоти, който от 2016 г. отличава най-успешните брокери и агенции за недвижими имоти, най-добрите сайтове за имоти и постиженията на инвеститори и строители в жилищни и бизнес проекти.

"Капитал Естейт" е една от компаниите, които подкрепят проекта. За тенденциите на пазара на имоти по Черноморието разговаряме с нейния управител Иван Василев.

- От средата на миналата година под влиянието на несигурността за икономиката заради войната в Украйна и очакванията за повишаване на лихвите сделките с имоти у  нас започнаха да намаляват  за първи път след пандемичния бум. Общата низходяща тенденция при сделките в големите градове  у нас обаче не беше толкова отчетлива по Черноморието. На какво се дължи това?

Изминалата 2022 г. бе една от най-добрите за последните 10-12 години на имотния пазар по българското Черноморие. Статистическите данни за сделките по Черноморието сочат сериозен интерес към покупката на втори дом.

Една от тенденции след пандемията е, че нашите сънародници търсят по-просторна собственост. Поради здравни причини много хора все още работят от вкъщи, а не от офиса. Ставаме свидетели на стабилен интерес към ваканционните имоти в малките населени места, в частност - морските курорти – Царево, Созопол, Свети Влас, Равда, Поморие.

Цените на имотите в посочените населени места бяха доста по-ниски от тези в четирите големи града. Това бе добра възможност както за по-малките инвеститори, така и за хората, които могат да работят от разстояние през неактивните сезони, а през лятото да реализират доходи от имота си чрез отдаване под наем.

Иван Василев
Снимка: Личен архив

Иван Василев е съсобственик и управител на агенция "Капитал Естейт" ООД. Работи в сферата на недвижимите имоти от началото на 2008 г. и има професионална квалификация "Брокер Недвижими имоти" от 2012 г.

Има опит в продажбата на парцели, къщи и апартаменти, ново строителство и на вторичен пазар.

- Миналата година  Несебър изпревари Бургас по брой на сделките с имоти, които продължиха да растат, макар и с по-бавни темпове, през цялата година на фона на общото забавяне. Защо пазарът в района е толкова активен? Кой купува жилища там и с каква цел – за собствено ползване или за инвестиция?

В община Несебър до 2020 г. имаше много собственост, която беше обявена за продажба на ниски цени, имаше и много възможности за застрояване. Това породи и големия инвестиционен интерес към сделки с недвижими имоти в този район. Ако вземем предвид и факта, че в статистиката не попадат покупките на зелено, то повишението би трябвало да е още по-внушително.

В днешно време редица български компании изискват от служителите си 40 или 60% присъствие в офисите през седмицата, което означава 2 или 3 работни дни. Останалите 4-5 дни (заедно със събота и неделя) част от нашите сънародници ги прекарват край морето.

Има и отчетлива тенденция собственост в черноморските курорти да купуват граждани на Чехия, Словакия и Полша, а дългосрочно под наем в община Поморие живеят няколкостотин немски семейства.

- Какви са тенденциите на жилищния пазар в Бургас от гледна точка на търсене, предлагане, строителна активност и цени?

Нарастването на броя сделки в Бургас бе плавна тенденция, която започна през 2018 г. и през 2021 г. беше най-силно изразена. Застой имаше само през второто тримесечие на 2020 г., в първите няколко месеца на пандемията и извънредното положение. По брой сделки деветмесечието на 2022 г. бе едно от най-силните за последните 15 години.

Но ако се вгледаме внимателно, ще забележим, че през третото тримесечие на 2022г. вече има лек спад от 14% на покупките на имоти. Сделките стават по-бавно, но отстъпките в цените засега са единични и символични. Според мен забавянето е белег на нормализация. Пазарът в града получи твърде силен импулс от Covid кризата и сега търси новото си равновесие.

- Как очакваното или вече започнало постепенно повишаване на лихвите по ипотечните кредити се отразява на поведението на купувачите? По-трудно ли е сега намирането на пресечна точка между очакванията на  купувачите и на продавачите  за цената на имота?

Поскъпването на жилищните кредити в България започна в края на 2022 г. Това крие риск за купувачите на имоти, но ще доведе и до баланс в офертните цени на недвижимите имоти. Колкото по-ниски са лихвите, толкова по-достъпни са кредитите и това подхранва инфлацията.

Увеличаването на лихвените проценти може да повлияе на клиенти и те да се откажат да теглят кредити и да излизат от имотния пазар. Вече е една идея по-лесно намирането на пресечна точка между очакванията на купувачите и на продавачите за цената на имота.

- В новата по-предизвикателна среда както за купувачите, така и за продавачите у нас вероятно нараства значението на добрите консултанти при сключването на сделка за покупко-продажба на имот. Как клиентите да разпознаят професионалния от непрофесионалния брокер? Продължават ли да работят непрофесионални брокери на пазара на имоти?

Сделката с недвижим имот е важно решение и съществен момент в живота на човека. На повечето наши сънародници им се случва само веднъж. За да се вземе правилно решение с увереност и спокойствие и да се сведат рисковете от грешки до минимум, е много важно да се ползват услугите на професионален консултант. Услугите, предоставяни от професионални посредници на недвижими имоти, би трябвало да отговарят на съответните европейски изисквания към тях.

Клиентите могат да се доверят на компаниите, членове на НСНИ. Те предлагат качествена услуга и се стремят да прилагат принципите на европейските стандарти за услуги, предоставяни от брокери на недвижими имоти  БДС EN 15733. Моята агенция "Капитал Естейт" работи в утвърдена професионална мрежа и заедно с колегите прилагаме Етичен кодекс, приет от всички членове на Сдружението, това гарантира коректност към потребителите и партньорите.

- Какво бихте искали да се промени в правилата и начина на работа на брокерите в България?

В момента дейността на брокерите се регулира от Търговския закон и от Закона за задълженията и договорите. Задължително е да има някаква регулация, която да бъде гарантирана от държавата, например да бъде създадена Камара на брокерите в България. Това ще гарантира правата на потребителите, ще създаде честна конкурентна среда, която да потвърждава добрите практики.

- Защо подкрепяте Годишните награди на Imoti.net, които за осма година ще отличат най-добрите брокери и агенции за недвижими имоти у нас?

Всяка година следя с интерес Годишните награди на Imoti.net и ги възприемам като церемонията за Оскарите в нашата дейност. Благодаря на вашия екип за постоянството, което показвате през годините, и за желанието ви да отличите добрите от лошите модели на поведение и практики. Реших да подкрепя тазгодишните награди, защото доброто трябва да бъде показано и да служи за пример на всички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още

Коментари

Финанси виж още