IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Янков: Големият риск е до шест месеца България да загуби шанс за членство в еврозоната

Спешното емитиране на дълг сега, преди изборите, беше излишно, посочи управляващият партньор на Expat Capital

11:38 | 23.09.22 г. 1
Н. Янков: Големият риск е до шест месеца България да загуби шанс за членство в еврозоната

Големият риск, който може да се материализира в следващите шест месеца, е изпадането на България от пътната карта на членство в еврозоната. Ако България загуби перспективи за интеграция в еврозоната, това трайно ще се отрази на охлаждане на инвестиционния климат и загуба на чуждестранни инвеститори. Ще се повиши и рисковото ниво. За това предупреди в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Никола Янков, управляващ партньор на Expat Capital.

„Перспективата за няколко месеца управление на правителство на Румен Радев, подобно на сегашното, е доста обезпокоителна“, смята той.

По думите му служебният кабинет разполага с “доста добър бюджетен комфорт”, а освен това емитира огромен дълг за няколко милиарда лева при рекордно висока цена.

“Таймингът, спешното емитиране на дълг сега, преди изборите, за мен беше излишно. Служебният кабинет не би трябвало да се занимава с това, а да го остави на редовното правителство. Но там има явно други приоритети – да се съберат едни пари, които да бъдат на разположение на това правителство и да бъдат харчени според неговите цели и приоритети, което е обезпокоително”, е мнението на Никола Янков.

Според него геополитическите корекции, които внесе служебното правителство, са очевидни отдавна. „То е пределно откровено в своята ориентация и в приятелското отношение към Путинова Русия – с опитите си да закачи България обратно към доставките на „Газпром“, с колебливото си отношение за интеграцията на България в евроатлантическите структури“, каза експертът.

Янков очаква политиката да се отрази на инвестиционния климат. „Усещането за несигурност у нашите партньори в Европа расте. Компаниите, които може би мислят за пребазиране или за базиране на някакви инвестиции в България, в момента са на изчакване – да видят какво ще стане на изборите. Защото това не се харесва на никой”, предупреди управляващият партньор на Expat Capital.

В политическата кампания за изборите в България експертът отбеляза, че това, което липсва най-осезаемо в дебата, е “отношението на партиите към ролята на държавата в много направления”. Той е убеден, че България е страна, която има дефицити в много секторни браншове.

“Лечението на този проблем, начинът да се измъкнем от тази ситуация и да прогресираме като общество е да намалим ролята на държавата и да пуснем частния сектор в тези браншове – инфраструктурата, здравеопазването, образованието и на други места”, съветва Янков, но потвърди, че засега такъв дебат липсва. "Това, което се предлага от партиите, поне на хартия, е повече държавни разходи, а заявките за много големи харчове означават по-висока инфлация.“

Той е категоричен и настоява да се внесе яснота, да се „каже ясно на населението – който предлага повече държавни разходи, предлага по-висока инфлация в държавата, което ще удари най-силно най-бедните хора в България”.

Според анализа на Никола Янков Европа ще се предефинира като политическо и икономическо пространство след тази война и ще стане много по-кохерентна и интегрирана. Той обаче прогнозира, че перспективите на България за интеграция в еврозоната и Шенген не са големи, а и държавата не прави усилия, за да постигне тези цели.

“След тази война вече има друго политическо усещане на континента, поне в ръководството на повечето държави – че Европа е едно цяло, че трябва да се държи като едно цяло, и политически, и икономически, за да противостои на държави като Русия и Китай”, коментира Янков.

Как ще се отразят на икономическата политика на Европейския съюз новите енергийни мерки? За какво говорят “обезпокоителните сигнали от инфлацията на цените на производителите” в Европа и какво следва? Защо има основания да се смята, че ЕС ще влезе официално в рецесия до края на годината? Може ли България да се откаже от изключението, което наложи при санкциите срещу руския нефт?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Н. Янков: Големият риск е до шест месеца България да загуби шанс за членство в еврозоната === Големият риск да не ни оскубят като мокри кокошки. Голяма загуба, няма реч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още