IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия ограничава влизането на руски граждани

Ще се прекратят посещенията в страната с цел туризъм

20:37 | 23.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Финландия обяви, че ще "ограничи значително влизането на руски граждани" през следващите дни заради наплива от руснаци, които влизат през източната ѝ граница след заповедта на руския президент Владимир Путин за мобилизация.

"На тези, които пресичат границата само с цел туризъм, ще им бъде забранено да влизат", заяви днес външният министър Пекка Хаависто пред репортери, пише БГНЕС.

Това се отнася както за руснаци, пътуващи с туристически визи, издадени от Финландия, така и за туристически визи, издадени от всяка друга страна от Шенгенското пространство, каза Хаависто.

Министърът подчерта, че решението ще бъде финализирано в "следващите дни".

Комитетът по външна политика и политика на сигурност към правителството също прие новите туристически визи да бъдат ограничени.

Като оправдание Финландия посочва "сериозното увреждане на международната си позиция", за разлика от балтийските страни, които определят туризма от Русия като заплаха за сигурността.

"Взехме за отправна точка практиката, създадена от Шенгенската система, да се отказва влизане на основание застрашаване на международните отношения", каза Хаависто.

Броят на руснаците, които влизат във Финландия, се е удвоил - в четвъртък са влезли повече от 6 хил. руснаци, откакто Москва обяви мобилизация за войната в Украйна, заяви в петък пред АФП говорител на граничната агенция.

След облекчаването на ограниченията заради Covid-19 през юли се наблюдава и бум на руските туристи, както и нарастващ отпор в Европа срещу допускането на руски туристи заради войната в Украйна.

В четвъртък министър-председателят Санна Марин заяви, че "руският туризъм и пътувания трябва да бъдат спрени, включително транзитното преминаване през Финландия".

Финландия призовава за решение на ЕС за ограничаване на визите за руснаци, но в сряда Хаависто заяви, че "не може да се гарантира, че това ще се случи много бързо".

Балтийските държави Латвия, Естония и Литва, които също като Финландия граничат с Русия, вече затегнаха собствените си визови правила. Така Финландия остава последната съседна на Русия държава в ЕС, през която могат да преминават руснаци-притежатели на шенгенски визи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още