IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски активи за близо 19 млрд. евро са замразени в ЕС заради войната в Украйна

Най-много замразени средства има в Белгия и Люксембург

21:06 | 09.12.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Страните от Европейския съюз (ЕС), начело с Белгия и Люксембург, са замразили активи на стойност 18,9 млрд. евро, принадлежащи на руски олигарси и юридически лица, засегнати от санкциите заради войната в Украйна, съобщиха от Брюксел, цитирани от БГНЕС.

Белгия е начело с блокирани 3,5 млрд. евро, следвана от Люксембург с 2,5 млрд. евро, Италия с 2,3 млрд. евро и Германия с 2,2 млрд. евро, според статистически данни на ЕС, видяни от АФП.

Ирландия, Австрия, Франция и Испания са другите членове на блока от 27 държави, които са замразили по над 1 млрд. евро, според данните, декларирани до 25 ноември.

Европейският съюз наложи многократни вълни от безпрецедентни санкции срещу руската икономика, откакто Москва започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари.

Докато някои държави от ЕС са съобщили за големи суми, които са обект на санкции, други изостават значително.

Малта, държава, която прилага спорна схема за "златен паспорт" за богати инвеститори, включително руснаци, е в дъното на списъка с блокирани 146 558 евро. Гърция е на предпоследно място с 212 201 евро.

Общо 1241 физически и 118 юридически лица са обект на замразяване на активи и забрана за влизане в рамките на блока заради ролята им в конфликта в Украйна.

В четвъртък изпълнителният орган на блока изпрати писмо до държавите-членки, за да им напомни, че замразяването на активите на санкционираните физически и юридически лица е задължително, както и предоставянето на данни за тях.

"Въпреки това предоставената информация и честотата на актуализациите остават неравномерни в отделните държави-членки", се казва в писмото. "Това подкопава колективните ни усилия".

В момента ЕС обмисля предложения за начините за използване на замразените руски активи, за да се подпомогне плащането на възстановяването на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: Импeраторът: Ако съдим по новините от фронта, или по-скоро, по липсата на новини в западните медии, то военните действия в Украйна не се развиват в посоката, която би довела до подобно на споменатото от теб развитие, или поне не преди да са изминали много десетилетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
Тези пари са жълти стотинки на фона на репарациите, които ще плати РФ в продължение на много десетилетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още