IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин защитава атаките срещу украинската инфраструктура

Публикуван видеозапис на срещата му с военни предизвика спекулации, че държавният глава е пиян 

07:53 | 09.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Путин по време на празничния прием на военни в Москва. Снимка:  EPA/MIKHAIL METZEL/KREMLIN POOL
Путин по време на празничния прием на военни в Москва. Снимка: EPA/MIKHAIL METZEL/KREMLIN POOL

Руският президент Владимир Путин защити въздушните удари по инфраструктурата на Украйна по време на събитие в Кремъл. „В момента се вдига много шум около нашите атаки срещу енергийната система на съседната държава", каза 70-годишният президент пред войници в сряда. „Да, ние го правим, но кой го започна? Кой нападна Кримския мост? Кой взриви електропроводите на Курската атомна електроцентрала?",   заяви Путин на церемония в Кремъл, на която отличи военни с медала "Златна звезда", присъждан за геройски постъпки.

След това Путин заяви, че Киев не доставя вода на източния украински регион Донецк. Според него това е „акт на геноцид". „Никой не казва и дума за това", възмути се шефът на Кремъл. „Но щом направим крачка, в отговор на нещо, във Вселената се разнася шум и глъчка", каза Путин. „Но това няма да ни попречи да постигнем военните си цели“, каза още руският държавен глава. 

Както се вижда от публикуван видеозапис, по време на речта си Путин стиска чаша с шампанско, люлее се от единия крак на другия и се усмихва многократно на тълпата. 


Сцената предизвиква спекулации в мрежата, че лидерът на Кремъл може да е прекалил с алкохола. Публицистът и експерт по Украйна Юън Макдоналд написа в Twitter: „Путин, очевидно пиян на днешната церемония по връчването на руските военни награди, обърка лъжите на кремълската пропаганда - Украйна уж е отказвала вода на Крим, а не на Донецк“. 

Авторът и експерт по Русия Андерс Аслунд коментира в Twitter: „За първи път виждам Путин пиян в какъвто и да е контекст. Той говори глупости, както обикновено, но изглежда осъзнава, че се е провалил“. За разлика от своя предшественик Борис Елцин, Путин не е известен като редовен пияч. Напротив. 70-годишният президент неведнъж се е представял пред руското население като здрав държавник, който активно спортува.

В същото време Путин се похвали, че Русия "вече е постигнала значителни териториални придобивки в Украйна" и че разширяването на границите е ключова цел на войната. Ройтерс припомня, че в началото на конфликта руският президент твърдеше, че окупацията на украински земи не е задача, която Москва си поставя.

Предупреждавайки, че войната може да продължи дълго време, Путин каза, че Русия е превърнала Азовско море в свое "вътрешно море", заобиколено от руска и контролирана от Москва територия, включително анексирания Кримски полуостров. Руският президент напомни, че това е бил стремежът и на цар Петър Първи, управлявал през XVII и XVIII век, с когото Путин се е сравнявал в миналото, добавя БТА. 

Кримският мост, който свързва анексирания от Русия Кримски полуостров с Южна Украйна, беше частично разрушен при експлозия на цистерна в преминаваща през него влакова композиция на 8 октомври. Украйна обаче отрече да има участие в инцидента. А няколко дни по-късно започнаха и руските ракетни и дронови удари по украински градове и енергийната инфраструктура на Украйна, които предизвикаха масови прекъсвания на електричеството, водоснабдяването и отоплението на милиони украински домове. На 10 октомври бе осъществена и първата атака по Киев и градове в западна и централна Украйна, а според украинските военни оттогава Русия е изстреляла поне 1000 ракети по граждански цели, основно енергийна инфраструктура. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още