IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна си гарантира ракети за Patriot, но за батареите още е на "първите стъпки"

Търсят се и други варианти за ПВО, увери генералният секретар на НАТО, който е на визита в Киев

21:50 | 29.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украйна има гаранции, че няма да има паузи в доставките на ракети за системите за противовъздушна отбрана Patriot, но за самите батареи и остановки все още няма допълнителна конкретика. "Има първи стъпки в преговорите", заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на съвместна  пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на посещение в Киев.

Украйна поиска допълнителни 7 системи Patriot, с които да защити не само градовете си, но и позиции по фронтовата линия. "Днес обсъдихме с генералния секретар къде виждаме налични системи Patriot и има съответния диалог", допълни още Зеленски. Столтенберг отбеляза, че засега на искането за допълнителни системи откликна Германия, а по време на заседанието на съвета Украйна - НАТО през миналата седмица и Испания е заявила готовност да предостави батарея Patriot. В момента се търсят всякакви варианти, включително и доставки на NASAMS, Iris-T, както и други национални разработки. Работим тясно със САЩ и Великобритания, отбеляза още генералният секретар на НАТО.

Страни, които нямат на разположение системи за ПВО, пък са изразили желание да участват финансово в закупуването им. Сред тях е Нидерландия, както и Австралия, която отделя пари за системи със среден обхват на действие и преносими системи.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Според него е много важно осигуряването на ракетите, защото без тях системите са безполезни.

Това е третата визита на Столтенберг в украинската столица. Той увери, своите домакини, че мястото на страната е в НАТО, както и че украинската армия изпълнява всички стандарти на организацията. Това означава, че щом стане политически възможно членството, Украйна ще бъде част от Алианса.

През миналата година се очакваше подобно заявление на срещата на организацията във Вилнюс - "когато това бъде възможно", тоест след края на войната Украйна ще е член на НАТО. В крайна сметка обаче страната получи известни уверения за началото на процедурата за членство и облекчаване на процедурата - от 2 етапа на 1 етап. Създаден беше и съвет "Украйна - НАТО", който може да бъде свикан по инициатива на която и да е от двете страни.

Столтенберг коментира, че едва ли ще има покана за Украйна по време на предстоящата юбилейна среща на организацията през юли, но също така и призова членовете да насърчат Киев по някакъв начин.

Столтенберг призова още членовете на НАТО да спазват своите обещания за доставки, дадени на Украйна, което е "въпрос на живот и смърт" за страната. Бавената с месеци помощ от САЩ и неизпълнени доставки от европейските съюзници са коствали загубите на фронтовата линия и сериозните щети, които търпи енергийнат система, допълни още той.

Някои от обещаните от САЩ оръжия вече са пристигнали в Украйна, каза Зеленски, но без да дава повече подробности. Все още обаче има бригади, които не са напълно окомплектовани, допълни той. Преди време украинският президент съобщи, че има четири бригади, които не са получили пълно бойно снаряжение и не могат да бъдат прехвърлени на бойнто поле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още