IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газови съоръжения под обстрел - ATACMS в Луганска област, "Кинжал" към Лвов*

Украинските спецчасти съобщиха за изгонването на руските части от Часов Яр

07:57 | 08.05.24 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Газова инфраструктура в Украйна беше подложена на атаки в сутрешните часове на 8 май. Назначените от Русия власти в окупираните части на Луганска област съобщиха за поражения по газопровод с високо налягане и удари по петролна база, като вероятно за операцията са използвани далекбойни ракети ATACMS. Повредени са и електропроводи и регионът е без електроснабдяване.

От своя страна, украинските ВВС съобщават за нова комбинирана масирана въздушна атака, насочена основно към западните части на Украйна. Вдигнат е стратегически бомбардировач МиГ-31, който е носител на свръхзвуковите ракета "Кинжал". По данни на областваната военна администрация свръхзвукова ракета е насочена към град Стрий, област Лвов, където се намира газохранилище, използвано и от европейски енергийни търговци. При удара няма пострадала критична инфраструктура, но областта е обстреляна с 12 крилати ракети, от които са свалени 8. Има попадения в критична енергийна инфраструктура, включително и в Стрийския регион.

Столицата Киев е обстреляна с ракети Х-101/Х-555/Х-55, като атаката е била от няколко посоки. Въздушната тревога продължи повече от три часа и според Областната военна администрация всички ракети са унищожени от противовъздушната отбрана (ПВО) и няма щети и пострадали.

От ВВС уточниха, че атаката тази сутрин е комбинирана - ракети и бойни дронове Shahed, както и ракети "Калибър", които се включват рядко в последните месеци, след като Украйна изтласка руския Черноморски флот от Крим. В ранните часове на 8 май Русия използва 56 ракети от различни типове, включително и свръхзвукова "Кинжал" и балистични ракети, и 21 дрона. Украинските военни са успели да унищожат 39 от ракетите и 20 дрона. Със силите на ПВО са унищожени 33 от 45-те Х-55/Х-555/Х-101, както и четирите изстреляни ракети "Калибър". 

Министърът на енергетиката Херман Халущенко съобщи, че атаката отново е насочена към обекти на енергийната инфраструктура в Полтавска, Запорожка, Ивано-Франковска, Лвовска и Виницка област.

При предишната масирана въздушна атака на 27 април Русия използва само ракети.

Русия ползва внимателно и пази новите си оръжия далеч от фронта

Украйна засече над Черно море новия самолет Су-57 - изтребител от пето поколение, за който Москва твърди, че е с много по-добра маневреност и по-широк диапазон за действия спрямо своите предшественици. Говорителят на ВВС на Украйна Иля Евлаш коментира пред украинското издание NV, че за самолета се знае малко, защото се използва рядко и от голяма дистанция.

Украинските ВВС са засекли самолета навътре над Черно море при подготовката му за удар по Кривий Рих. Не е ясен броят на самолетите от това поколение, с които разполага Русия. Според думи на руския министър на отбраната Сергей Шойгу от края на 2020 г. към края на 2024 г. на въоръжение трябва да има 22 самолета Су-57, а още 54 да бъдат предоставени на армията в периода 2025 - 2028 г.

Не по-малко внимателни са руснаците с използването на системата за противовъздушна отбрана С-500 "Прометей", казва още Евлаш. Според него системата още не е работила в Украйна и от ВВС изчакват официално потвърждение, че е използвана за по-конкретни изводи.

В битката в Украйна не влиза и последният модел танкове на Русия - Т-14 "Армата". Директорът на компанията, която произвежда танка - "Ростех", коментира в началото на март, че цената му е висока и затова едва ли ще бъде видян на фронтовата линия.

Според Евлаш високата цена е и причината Су-57 и С-500 така внимателно да се разполагат и използват в боя. От друга страна, свалянето на такъв изтребител или разрушаване на системата за ПВО биха били много лоша атестация за качествата на новите оръжия на Русия.

Румъния може да предаде система Patriot на Украйна

Румънският президент Клаус Йоханис ще обсъди вариант страната да предаде една батарея Patriot на Украйна, пише Bloomberg. Държавният глава е на посещение в САЩ и след среща с американския си колега Джо Байдън коментира, че темата е била повдигната и той ще обсъди въпроса при завръщането си в Румъния.

Букурещ има една система за ПВО Patriot и поръчани още три. Според анализ на украинското издание Defence Express страната е един от малко вероятните доставчици на системата за Киев въпреки наличието на четири от тях. Румъния плати по 1 млрд. долара за системите и досега не се включваше в т.нар. "коалиция Patriot".

Сега Йоханис коментира, че ще обсъди възможностите, но и заяви, че очаква в замяна варианти, защото Румъния не може да бъде оставена без въздушна защита.

Преди няколко седмици западните съюзници на Украйна се съгласиха, че страната спешно се нуждае от системи за ПВО и обещаха бързи доставки. В началото на май генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че Patriot не са единствената опция и Киев може да разчита на добри алтернативи като системите Iris-T.

В своето вечерно обръщение по повод 804-ия ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски благодари на всички лидери, които "наистина държат на думата си" и доставят обещаното в пакетите с военна помощ. Той посочи още, че за Украйна е важно да получи оръжията и боеприпасите, както е договорено.

"Всяко забавяне сега - на оръжията, боеприпасите или екипировката на нашите бригади, ще струва твърде скъпо за всички онези по света, които търсят реална защита от Русия", допълни още той.

Украинските спецчасти от "Кракен" разчистиха Часов Яр

Специалното подразделение на украинското военно разузнаване "Кракен" се зае със защитата на Часов Яр преди месец и разпространи кадри с прогонването на руски военни от територията на населеното място. Според украинските власти градът е най-желаната цел на руснаците за Деня на победата (9 май). Той се намира на височина и е от стратегическо значение за превземането на Донецка област в административните ѝ граници.

Преди Конгресът на САЩ да одобри военната помощ за Украйна, отбраната на града беше крайно затруднена. Сега украински военни коментират, че боевете са в околностите на града и се водят с дронове и артилерия. Според украинския военен анализатор Олександър Коваленко обаче защитниците на града ги чакат тежки дни - руските военни вероятно ще форсират атаките по направлението Бохданивка - Иванивске - Клещиевка - Андриевка. По подобие на Авдиевка зоната ще бъде обстрелвана с авиационни бомби и вероятно ще има нов щурм към Часов Яр през втората половина на май.

Сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна сочи забавяне на интензивността на атаките в региона и през последното денонощие са отблъснати 17 атаки в направлението Бахмут - около населените места Верхнокаменске, Спирне, Иванивске, Новий и Андриевка. Украинците отново изграждат мостовете над Сиверски Донецк, за да възстановят логистични линии.

Към Авдиевка са спрени 27 руски атаки в района на населените места Олександропол, Новоолександривка, Прогрес, Уманске и Евгенивка. След изтеглянето на украинците от Очеретине руските части се насочват към съседното село Прогрес, сочат данните на руски военни кореспонденти. Геолокализирани кадри потвърждават движението на руските части покрай жп линията край Очеретине.

Като цяло през изминалото денонощие са регистрирани 87 директни бойни сблъсъка, което е известно намаление след средно по над 100 през миналата седмица. Повече от 120 населени честа в близост до фронтовата линия са под артилерийски и минометен обстрел. Извършени са 47 въздушни атаки с авиациони бомби.

Украинският Център за отбранителни стратегии съобщава, че Русия използва за първи път авиационна бомба ФАБ 1500. Анализаторите съобщават, че се изгражда инфраструктурата за мобилизиране на 150 хил. души от окупираните територии, което е нарушение на Женевската конвенция.

* Информацията е допълнена с данни за ракетния удар над Украйна тази сутрин

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 08.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 10
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: "00". пръц. само 0,5 цента/не се стараеш достатъчно/. Продължавай с повече плам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 14
zelka007
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka ... хаха ... тошко разтвори бузките в нескопосан опит за папагалстване ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 14
gegod74463
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 20
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: "00". цвък- пръц. До тук 2 цента. Продължавай да се стараеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 33
zelka007
преди 1 седмица
су-57 , безполезната страшилка на зануленият детеубиец под кремля ... некоя копейкопоклонническа креатура би ли споделила успяха ли да създадат най-накрая рассийските безаналогови индижинери суперкруизен двигателен агрегат или не ?! след десетилетия родилни мъки ?! не ?! хахахааа ... и те нефелници кат вас друзя антиваксъре-газовици ... за парад става , за разходки над Черно море далеч от НАТОвски патриоти също става ... за друго не ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още