IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители на Walmart убедиха чуждестранни инвеститори да разпродават акции

Масовото недоволство на работниците от отношението към тях най-накрая дава резултат

14:28 | 13.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Исканията на работниците са свързани с коректно отношение и справедливо заплащане</p>
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Исканията на работниците са свързани с коректно отношение и справедливо заплащане

Снимка: Ройтерс

Когато миналата седмица най-големите държавни пенсионни фондове на Швеция се разделиха с позициите си в Walmart, приключи процес, започнат преди 6 години. Той дойде като резултат от усилията на самите служители на компанията.

Шведските пенсионни фондове, управляващи обща $140 милиарда, решиха да се откажат от акциите си на Walmart по съвет на Държавната комисия по етика, която се позова на „системно нарушаване на правата на работниците“ като основен аргумент, включително и позицията на компанията против профсъюзите.

Решението дойде след години на натиск от страна на служителите на Walmart и с финансовата подкрепа на Организацията на търговците и производителите на храни, най-големия частен профсъюз в Щатите (UFCW).
От 2011 г, главният икономист по капиталови пазари на UFCW - Джон Маршал, редовно организира срещи и конференции между почасово заетите служители на Walmart и чужди инвеститори.

През онази година, за пръв път 100 служители, участващи в групата Организация “Oбединени за уважение на Walmart” (OUR Walmart) се срещнаt лице в лице с представители на скандинавските фондове и други, за да поставят пред тях въпроси като тези за справедливо заплащане и право на сдружаване.

„Срещнахме се с работниците, за да ни представят своята гледна точка“, каза Кристина Кусофски Хилесьой, ръководител на шведския AP3 фонд, един от трите, продали акциите си в Walmart този месец.

Членът на OUR Walmart, Барбара Колинс, е една от шепата работници, които са споделили своята история с чуждестранните инвеститори. „Говорихме за амаляването на смените и пренатоварването на служителите, което не им позволяваше да обслужват клиентите по обичайния начин“, каза тя. „Осведомихме ги за липсата на работници и трудови злополуки.“

Колинс е била уволнена от Walmart този юни, след като 2 седмици стачкува против несправедливи работни практики. Дванадесет от нейните колеги също са били освободени същия месец заради подобни нарушения, решение, което Кусофски Хилесьой определя като притеснително. „Служителите не бива да бъдат уволнявани, защото отстояват правата си“, каза тя.

Говорителят на Walmart Кори Люндберг, обяснява, че Колинс е била освободена поради една проста причина. „По-разписание трябваше да е на работа. Тя не се появи и не се и обади“, каза той. Люндберг добавя, че компанията няма против работниците да се срещат с чуждестранни инвеститори, стига това да не става в работното им време. „Колегите са свободни да правят каквото пожелаят през свободното си време“.

Кусофски Хисельой и екипът и не са взели решението за продажбата с лека ръка. Един от фондовете – AP2, продаде акции в компанията за $27 милиона още през 2006 година, същата година, когато Норвежкият пенсионен фонд – най-големият в света – се отказа от своя дял поради етични причини. Представители на останалите три шведски пенсионни фонда избраха да останат, надявайки се да подобрят работните условия като притежатели на акции.

През 2011 г Маршал участва, заедно с представители на шведската Комисия по етика и около дузина чуждестранни инвеститори, на среща в централата на Walmart, с цел разговори с представители на работниците и изясняване техните проблеми. От тогава не  се е променило много , казва Кусофски Хисельой.
Заедно с шведските фондове и норвежкият държавен фонд, редица европейски инвеститори също се разделиха с Walmart. Проблеми с трудовите права, обвинения в корупция и работни практики са били споменати като причини за продажбите на акции на от компанията.

Колби Харис, служител в Walmart, каза, че заедно с колегите си от OUR Walmart ще продължат да притискат притежателите на акции да се застъпват за правата на работниците. „За 4 години работа в Walmart, изкарвам едва $9,30 на час, което не е достатъчно да си набавя дори най-важното“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още