IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 27 юли

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:45 | 27.07.15 г.
Акцентите в бизнеса на 27 юли

В България

Четирите работодателски организации (БСК, БТПП, АИКБ и КРИБ) планират да "затворят София и България" в протест срещу скъпия ток. Протестът ще започне на 29 юли пред Министерския съвет и Президентството в столицата, а протестни шествия ще има в 29 града, като очакванията са да се присъединят над 1000 предприятия.

Сред водещите новини във финансовия сектор е коментарът на председателя на Сметната палата Цветан Цветков, че управлението „Банков надзор” на БНБ не е „функционирало добре в последните години”. Той обясни, че моделът за надзора е добър, но процедурите не са били прилагани стриктно.

Централният банков орган публикува днес данни, според които както населението, така и бизнесът са могли да се финансират срещу по-ниски лихви през юни. 

В сезона на летните отпуски министърът на туризма Николина Ангелкова коментира, че е най-важно туристите да са доволни от стопанисването на плажовете. Според нея или плажовете трябва да бъдат безплатни, или до такава степен да бъде минимизирана цената, че тя да не се усеща.

Именно качеството на поддържане на българските плажове е една от причините българите да пътуват все повече в Гърция и Турция. Пътуванията на български граждани към Турция са се увеличили - с 34,1% през юни на годишна база, а към Гърция - с 32%.

По света

Новините от южната ни съседка продължават. Днес бе потвърдено, че преговорите между представителите на "четворката" и Атина за третата спасителна програма са започнали. Засега обаче Европейската комисия отказва да коментира дали на гръцкото правителство ще му се наложи да прокара и реформата в пенсионната система преди подписването на официалното споразумение.

Междувременно в опитите си да не бъде зависим от Запада и капризните курсове на западни валути, руският президент Владимир Путин реши да увеличи златните резерви на страната. Според изчисления на германския всекидневник Die Welt благодарение на тази политика обаче родината му е загубила около 15 млрд. долара.

В същото време руският бизнес се подготвя да емитира нов външен дълг въпреки финансовите санкции, които ограничиха достъпа на страната до международните капиталови пазари през последната година. Представители на банковия сектор смятат, че „най-лошото за Русия е към края си“.

На другия край на света бразилската централна банка най-вероятно ще повиши основния си лихвен процент Selic през следващата седмица за 16-и път за последните две години в опит да овладее ускоряващата се инфлация. Годишната инфлация в Бразилия удари 9,25%, което е два пъти повече от официалната цел от 4,5%.

И една новина от пазара на суровини - големите енергийни групи в света са отложили разходи за нови проекти на стойност 200 млрд. долара в спешен ход по съкращаване на разходите, насочен към защита на дивидентите на инвеститорите на фона на повторните спадове на цените на петрола през тази година.

На борсата

Дружба стъкларски заводи АД отчита 34% ръст на печалбата на годишна база до 8,6 млн. лв. за второто тримесечие на 2015 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София. Общата печалба за полугодието е с ръст от 1% до 12,1 млн.лв., като е компенсиран спадът от първото тримесечие от 37% на годишна база до 3,51 млн. лв.

Препоръчваме

Един от най-желаните автомобили в света е Bugatti Veyron, а първият Bugatti Veyron е един от най-желаните екземпляри на модела. Автомобилът ще бъде предложен на търг на компанията RM Sothebys следващия месец, като се очаква да бъде продаден за сума между 1,8 и 2,4 млн. долара.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още