IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият спад на цените на петрола отложи проекти на стойност 200 млрд. долара

Канада е най-засегнатият регион, като на територията на страната има набелязани за разработване залежи от 5,6 млрд. барела петролен еквивалент

16:42 | 27.07.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Големите енергийни групи в света са отложили разходи за нови проекти на стойност 200 млрд. долара в спешен ход по съкращаване на разходите, насочен към защита на дивидентите на инвеститорите на фона на повторните спадове на цените на петрола през тази година, пише в свой анализ Financial Times.

Разпродажбите на петролния пазар са съпътствани от по-широкия спад на цените на медта, златото и другите суровини, който изпрати стоковия индекс Bloomberg Commodity Index до 6-годишно дъно предвид опасенията за слабия икономически растеж в Китай и глобалния ръст на доставките.

Спадът в цените на суровия петрол от миналото лято насам доведе до отлагане на 46 големи газови и петролни проекта с 20 млрд. барела петролен еквивалент в резерв – повече, отколкото всичките доказани залежи в Мексико според данните на консултантската компания Wood Mackenzie.

Сред компаниите, отложили свои големи производствени планове, са британският гигант BP, англо-холандската Royal Dutch Shell, базираната в САЩ Chevron, норвежката Statoil и австралийската Woodside Petroleum.

Анализ на норвежкия консултант Rystad Energy от май показа, че проекти за 118 млн. долара са били оставени в изчаквателен режим, но изследването на Wood Mackenzie показва значително по-голяма цифра.

Спадът на цената на петрола сорт Брент, достигнал повече от 50% от изминалата година, бе предизвикан от решението на ОПЕК да не намали продукцията на фона на пренасищането на предлагането в САЩ и по-слабото от очакваното търсене. След стабилизирането през март цените на петрола се сблъскаха с нов натиск, като Брентът отстъпи под 55 долара за барел през този месец – понижение от 20 на сто спрямо 5-месечния връх, достигнат в началото на май.

Повече от половината от резервите, които са оставени в режим на изчакване, лежат на хиляди метри под морето, включително в Мексиканския залив и край Западна Африка, където техническите изисквания на извличане на суров петрол тласнаха нагоре разходите по проектите.

Канада е най-засегнатият регион, като на територията на страната има набелязани за разработване залежи от 5,6 млрд. барела. Почти всички от тях са в т.нар. петролни пясъци.

Shell, която смая енергийната индустрия с офертата си на стойност 55 млрд. паунда за BG Group през април, ще обяви през тази седмица още по-големи съкращения на капиталовите си разходи, ревизирайки надолу последната си прогноза за свиване на разходите си с 33 млрд. долара.

Френската Total пък се очаква да разкрие, че е успяла да постигне по-големи икономии от очакваното преди само няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Да не се окаже само, че цените на петрола падат, защото вече никой няма нужда от него... хахаха! За да расте потреблението на петрол, трябва да расте и останалото потребление, демек - цялата икономика! Някъде виждаш ли полетяла икономика? Я питай някой автомобилен дилър къде е с продажбите спрямо 2008 - 2010 г. ... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Отдавна е казано '' у нас свестните ги смятат за луди'' и в коментар 3 тук - http://darikfinance.bg/***/116741#commentsпо повод последното изречение ''България и българското общество наистина са болни, но не само и не толкова от бедност. Такова общество не го чака нищо добро''писах ,че не е точно така но има ''заболяване'' - морално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 4
Hahoto
преди 8 години
Танасе, дай да си сменим никовете! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 12
Атанасио
преди 8 години
Лично аз се радвам ,че фалираха шистовият защото е престъпление срещу човечеството и съм обяснил защо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485Водата също е изчерпаема засега бавно чрез фотосинтезата на растенията но когато стотици милиони литри се сместват с 600 химикала и се вкарват под земята си е престъпление и защото при добива се изпуска 8-10% метан Престъпленията на САЩ срещу човечеството са много и съм обяснил подробно защо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443 Жак Фреско още 1974год. говори за ресурсно базирана икономика след 4 минута - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2 След кризата през 70-те Джими Картър(президент на САЩ) поръчва и 1980год. има официален държ.доклад за запасите и политиките на САЩ водят до убийства на милиони след 20 секунда тук - https://***.youtube.com/watch?v=incycb3wUL8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 20
Mavi Goz
преди 8 години
Леле! Ами сега? Я да видим като новорегистриран, ти колко месеца живот им даваш на ***?А еврото да помниш къде беше преди време?Ти затова ли се регистрира днес - да дадеш отпор на ***? Хахаа...! А случайно да имаш идея как се е движил курсът на рублата през последните 12 месеца?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 16
Атанасио
преди 8 години
Не може вълкът сит и агнето цяло тоест САЩ умишлено свалиха цената на петрола за да фалират Русия ,Сирия ,Венецуела и да пробват една стара хватка от последните 30год. - когато сената на петрола падне се вдига БВП Отделно свалиха цената и защото внасят около 45% от консумираният петрол но не предвидиха ,че фалират шистовият и т.н. Трябва да се мисли,планира 50-100год. напред защото петрола е свършва и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне и глоб.затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 14
dragokz
преди 8 години
А днес рублата стигна 60 броя за долар +10 за един ден. Не е ли? Вземи малко се стегни ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 8 години
Извинявам се за нелепата грешка. Ще внимаваме повече. Анализът е на FT, цитиран в началото. Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
Веско
преди 8 години
Не знам откъде е преписана статията ама заглавието е смешно. Милиони струва само един кораб, а проекти за милиарди са замразени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 15
Internet
преди 8 години
Аз пък си мислех че само Русия е губещаБил съм жерлтва на пропагандата явно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още