IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият изпълнителен директор на WorldCom пледира невинност

11:15 | 01.03.05 г.
Автор - снимка
Създател
Бившият изпълнителен директор на WorldCom пледира невинност
Бившият изпълнителен директор на WorldCom Бърни Ебъртс, съден за предизвикване на най-големия фалит в историята на САЩ през 2002 г., пледира за невинност, съобщава агенция AFP.

Той е отрекъл обвиненията в измама, заговор и лъжесвидетелство.

Бившият директор, който от десетина години вече е в затвора, свидетелства в понеделник на подновеното дело по случая. Според Ебъртс отговорността за измамата и фалита на компанията трябва да бъде прехвърлена върху бившия финансов директор Скот Съливън.

По време на съдебното заседание Ебъртс е заявил, че не е имал компетентно мнение по финансовите въпроси на компанията, което пък противоречи на досегашните изказвания на Съливън, според които директорът имал последната дума и фалшифицирането на счетоводните сметки ставало по негова инициатива.

В края на юни 2002 г. WorldCom, втората по големина телефонна компания в САЩ, изненадващо обяви, че е открила фалшиво счетоводство в баланса си в размер на над 3.8 млрд. долара.

Вътрешна проверка тогава установи, че трансфери на определени разходи към капиталови сметки не са били извършени според правилата на американското счетоводство (GAAP).

Бившите финансови ръководители на американската компания Скот Съливан и Дейвид Майърс, се предадоха в началото на август 2002 г. на агенти на Федералното бюро за разследване (ФБР), след което с решение на отделение на федералния съд на Манхатън бяха освободени под гаранция същия месец, срещу съответно 10 и 2 млн. долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още