IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Air France-KLM на червено за тримесечието заради скъпите горива

11:47 | 19.05.05 г.
Автор - снимка
Създател
Air France-KLM на червено за тримесечието заради скъпите горива
Най-голямата авиокомпания в света по приходи - Air France-KLM, обяви днес, че високите цени на горивата са довели до отчитането на загуба през четвъртото й фискално тримесечие.

От компанията отчетоха загуба за изминалото тримесечие януари-март в размер на 6 млн. евро в сравнение с печалба от 42 млн. евро за същото тримесечие на миналата година.

В същото време обаче ръстът в броя на превозените пътници, както и спестените разходи след сливането на френския и холандския авиопревозвач през миналата година са допринесли за повишение на печалбата за цялата година.

За изминалата фискална година от компанията отчитат ръст от 20% в чистата печалба до 351 млн. евро от 292 млн. през предходната година.

След сливането с KLM са спестени разходи в размер на 115 млн. евро през изминалата година. Икономиите се оказаха значително над прогнозите на авиопревозвача за 65 млн. евро.

През настоящата фискална година от компанията предричат нови спестявания на разходи в размер на 165 млн. евро.

За изминалата фискална година броят на превозените пътници от Air France-KLM се е повишил с 8.9% а приходите на компанията са нараснали със 7.3% до 19.1 млрд. евро.

Бордът на директорите на компанията е взел решение за поръчка на осем самолета Boeing 777-200, като доставката им ще се осъществи до края на 2008 година.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още