IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото се готви да покори нов връх от 1600 долара

Златото отново показва своята устойчивост като сигурна инвестиция във времена на криза, като само от началото на годината стойността му скочи с 20%

08:34 | 26.08.19 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на златото се е запътила към преминаването на нов праг от 1600 долара за тройунция на фона на влошаващите се отношения между САЩ и Китай на търговския фронт. Това нанася удар по прогнозите за глобален растеж, но също така и стимулира търсенето на благородния метал, превърнал се отдавна в убежище за инвеститорите, посочва Bloomberg.

Минути след 8 ч. българско време цената на златото поскъпва с над процент до 1553, 25 долара за тройунция. Среброто също увеличава стойността си с 1,3% до цена от 17,782 долара.

Златото отново показва своята устойчивост като сигурна инвестиция във времена на криза, като само от началото на годината стойността му скочи с 20%. Това до голяма степен се дължи на продължаващия американо-китайски търговски конфликт, който в петък ескалира отново, а през уикенда президентът Доналд Тръмп не отстъпи от твърдата си линия. Битката на двете най-големи световни икономики нанася нов удар по глобалния икономически растеж, стимулирайки на свой ред вероятността от нови намаления на лихвите в САЩ.

И докато повечето суровини поевтиняват, то благородните метали са „отличаващият се сектор“, се посочва в бележка на Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

С поскъпването на метала се увеличава и стойността на акциите на добивните компании. Книжата на австралийския гигант Newcrest Mining Ltd. поскъпват с 4,6% в понеделник.

Златото би трябвало да продължи да поскъпва, тъй като инвеститорите продължават да търсят убежище от търговското напрежение в очакване на ново понижаване на лихвите от страна на Федералния резерв, посочва Хелън Лау, анализатор на Argonaut Securities Asia.

„Междувременно обезценяването на валутата трябва да доведе до отделяне от рисковите активи като цяло към злато или свързани със златото акции“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 4
SS-23
преди 4 години
Беше опит за малко хумор от моя страна :-) Не го вземай толкова на сериозно. https://youtu.be/dPKjeooAQxM---О да, разбира се ... златото го ядат извънземните и "боговете" и стават "безсмъртни"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
Kikaha2
преди 4 години
ако продължава поскъпването, скоро само "богове" ще могат да си позволят да купуват златни ланци, гердани и пръстени....което не е много лошо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
Achtung
преди 4 години
Беше опит за малко хумор от моя страна :-) Не го вземай толкова на сериозно. https://youtu.be/dPKjeooAQxM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 8
SS-23
преди 4 години
Значи едно време като са правили пирамидите сме си плащали на извънземните в злато и от тогава си го тачим, само то умилостивява боговете :)))) ---"Боговете" ти се радват на лачено, шаренко и лъскаво ??? )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 5
Achtung
преди 4 години
Значи едно време като са правили пирамидите сме си плащали на извънземните в злато и от тогава си го тачим, само то умилостивява боговете :)))) Аз пък очаквам при първите по сериозни сигнали за криза, цената му да се надуе още бая, Италианците ако изтърват козите може и двойно, тройно да скочи :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis12
преди 4 години
не знам що но нема да го покори май тоя връх са .... особено щом е у новините вече ептен забрай .... не че не съм му фен, напротив нооо май ше покори нещо на 1400$ може и по-надоле .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 10
SS-23
преди 4 години
За тяхно съжаление в близките години 5-7 цената на жълтото ще е нараства---Е ще "нараства" - максимум двоен връх!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 19
SS-23
преди 4 години
1000 долара си беше точно завършека на вълна 5 във "А", приключила между 1,618 и 2,618.Сега си тече вълна "В" или т.н. пазар на слабите бикове. Тия дето сега или малко по-късно купят, после на кого ще продадат ? М? Като златото е много ценно, що се "измерва" във фиат, м?Златото не се ползва за купуване на нищо - чист спекулативен инструмент, в който по инерция от столетия "вярват" , ама ЗАЩО вярват - никой не може да каже?!Обективната истина е, че ако не беше фиата, хората щяха да се избият, поради простичкият факт, че "злато" нямаше да има за всички! Единственият катастрофален недостатък на фиата е, че го раздават срещу "дълг", а би трябвало да се "печата" по други принципи!Същият недостатък, като жълтото, ще има и битият кон - ОГРАНИЧЕН е , и евентуалното му използване ще доведе до катастрофа в социално-икономически план, социални бунтове и всичко каквото се сетиш, просто защото няма да стига за всички. Затова съм скпетичен и за бъдещето на битият кон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 6
sssaaa
преди 4 години
Имаше доста като теб, които говореха, че жълтото ще слиза на 500-700$, когата бе на около 1100$ - там му било мястото. Само че няма как централните банки да печатат в несвяст, да си играят на Ислямски държави, както и да се прецекват със санкции, петрол и разни ти търговски войни, дълг от над 20трилиона хартия и да чакат златото да пада.За тяхно съжаление в близките години 5-7 цената на жълтото ще е нараства.Не е за подценяване и изместването на Ачериканската икономика от лидерското място, както и вече масовата дедоларизация в развиващите се сърани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 22
SS-23
преди 4 години
Жълтото прави класическа разтегната плоска корекция, както между другото цялата световна т.н. икономика.Удължена вълна 5 във вълна "В" е в момента, която вълна В теоретически може да задмине върха на предишният тренд, преди дълбоката вълна "С". Но в случая 1900 няма да видим, а много скоро очаквам древният метал да се спихне, след като прецака тези, които сега клъвнат на него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още