IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорен фонд Сентинел - Принсипал

Предлагането на дялове от “Сентинел - Принсипал” ще започне от 12 септември

09:30 | 12.09.05 г.
Договорен фонд Сентинел - Принсипал

Началната дата за записване и покупка на дялове от договорния фонд “Сентинел - Принсипал” е 12 септември тази година, става ясно от съобщение в Държавен вестник на управляващо дружество “Сентинел Асет Мениджмънт”. Считано от тази дата инвеститорите могат да записват и купуват дялове всеки работен ден между 9,30 ч. и 16 ч. в офиса на управляващото дружество, както и в офисите на ИП “Евро - Финанс” - АД.

Дяловете са безналични ценни книжа с право на обратно изкупуване и право на съответна част от имуществото на фонда в случай на ликвидация. Номиналната стойност на дяловете е един лев. Броят на дяловете към началото на публичното предлагане е 0. Емисията не е ограничена като размер.

Емисионната стойност е равна на нетната стойност на активите на един дял, увеличена с разходите по емитирането в размер на 0,5 % от нетната стойност на активите на един дял. Покупките на дялове се извършват по емисионната стойност, определена в работния ден, следващ деня, в който са подадени поръчките за покупка.

Публичното предлагане се извършва съгласно проспект за публично предлагане на дялове, потвърден от Комисията за финансов надзор (КФН) на 17 август. Договорният фонд “Сентинел - Принсипал” е обособено имущество с цел колективно инвестиране в ценни книжа на парични средства, набрани чрез публично предлагане на дялове, което се осъществява на принципа на разпределение на риска, от управляващо дружество. Договорен фонд "Сентинел - Принсипал" е от балансиран тип, като ще инвестира главно в български и чуждестранни акции, корпоративни облигации и ипотечни облигации, които се търгуват на регулираните пазари.

На 17 август КФН издаде разрешение за организиране и управление на още два договорни фонда - "ДСК Стандарти "Ти Би Ай Динамик". Фондове от този тип стартират за пръв път в България. Тяхната поява стана възможна след последните промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа през май т.г. Трите фонда са с различен рисков профил и представят и трите възможни типа: консервативен, балансиран и високорисков.    

Новият тип фондове са удобни за инвестиране както за индивидуални инвеститори, така и за корпоративни и институционални инвеститори. В страните с развити капиталови пазари така наречените взаимни фондовее (Mutual funds), които са еквивалент на въпросните договорни фондове, са много популярна форма на спестяване.  

 

 

 

Досега у нас са по-известни инвестиционните дружества от отворен тип.  Договорните фондсове ще бъдат от типа на "Пайнер" и "Капитал инвест", които предлагат своите книжа съответно чрез Булбанк и HVB Bank Biochim.

Свързани компании:

ДФ ЕФ Принсипал(SPKA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още