IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България вероятно ще постигне едва около 50% от заложения ръст на БВП за 2011 г.

В началото на годината Симеон Дянков прогнозира 3,6% ръст, но проблемите с усвояването на еврофондовете и забавянето на световната икономика създадоха проблеми пред растежа

16:14 | 20.12.11 г. 13
България вероятно ще постигне едва около 50% от заложения ръст на БВП за 2011 г.

Прогнозата на Европейската комисия за БВП на България през 2012 г. е за 2,3% ръст. Правителството очаква до 2,9% ръст на БВП, но е конструирало бюджета при ръст на БВП от 1%, което именно показва реалните му очаквания. МВФ очаква 1,3% ръст на БВП у нас догодина.

Освен забавянето в ЕС, включително поради ефектите от дълговата криза, трябва да се има предвид и твърде амбициозната програма за усвояване на евросредства през 2012 г.

За догодина министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев очаква, че ще бъдат платени 4,5 млрд. лв. или 5,6% от планирания БВП.

"Догодина максимумът на усвояването с доста оптимизъм може да е 1,9 млрд. лв., тоест под половината от прогнозите на правителството. Това означава, че очакваното неизпълнение от европейските фондове е 2% от БВП", смята икономистът Димитър Чобанов.

Предстои да видим дали административният капацитет ще е достатъчен за усвояването на 4,5 млрд. лв. за година, както и как икономиката ще реагира на очакваното забавяне в ЕС.

Изводът е, че структурата на българската икономика е далеч от тази в Естония, Латвия и Литва, които също са с фиксиран към еврото валутен курс и също са малки и отворени икономики. Съответно България не успява да реализира бърз ръст, когато другите го правят.

Причината според икономисти е липсата на дълбоки реформи в България, каквито се забелязват едва в края на 2011 г., включително увеличаване на пенсионната възраст, реформата в БДЖ и закриването на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси".

Например дефицитът на НОИ от 4 млрд. лв. годишно, означава, че парите от осигуровки не достигат за плащане на пенсии. Затова държавата използва данъчни приходи, за да плаща пенсии вместо да ги използва по предназначение, а именно за образование, преквалификация на безработни, инфраструктура и други важни за икономиката области, за да има растеж.

Малцина осъзнават, че в момента България на практика тегли кредити, за да плаща пенсиите. Държавният дефицит за 2010 г. е 2,8 млрд. лв., като дефицитът на НОИ е 4 млрд. лв. Тоест ако не бяха проблемите с ранното пенсиониране, инвалидните пенсии и ниската пенсионна възраст, и съответно нямаше дефицит в НОИ, България щеше да има излишък от 1,2 млрд. лв. през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 11 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
"България вероятно ще постигне едва около 50% от заложения ръст на БВП за 2011 г. В началото на годината Симеон Дянков прогнозира 3,6% ръст, но проблемите с усвояването на еврофондовете и забавянето на световната икономика създадоха проблеми пред растежа...."Я бе не думайте...с виртуалните ли пари ще го вдинете този растеж, чудя се кой от тримата *** е писал тази статия?Песимистът вижда само един безкраен тунел.Оптимистът(Дянков) вижда светлина в тунела.Реалистът вижда тунела, светлината и идващ влак.А машинистът вижда трима ***, седящи на релсите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
България, ще изгърми, като Мегатонна бомба, всъщност това е статия за умните хора. Глупавите винаги ще бъдат манипулирани от хитрите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
dobribozhilov
преди 12 години
Продължавайте да слушате синдикати и етатисти, и ще видите и по-малък ръст. Той и тоя ръст е отрицателен, съпоставен с истинската инфлация. Държава на синдикати и милицОнери е държава на мизерия...Atlas Shrugged...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 9
diado mrass
преди 12 години
nternet, звучи някак съвременно и информационно, пък се чудиш що април 2011 не приличал на декември 2011 и що Дянков не можел да предсказва с точност бъдещето? Те, Меркел и Саркози август бяха на почивка, ама от как се върнаха вече сигурно и не спят нощем... Ако следиш информационният поток, би трябвало да си наясно, че и златото април беше едни пари, после други, пък сега трети. Как можеш да знаеш при такава динамика как точно ще се развият нещата? А един министър или банкер ОБЕЗАТЕЛНО трябва на вдъхват оптимизъм! Ама тва вече е друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 9
diado mrass
преди 12 години
Станишееев ..... Мислих, че вече се занимаваш вече с европейски социализъм, пък ти си чатиш в инвестора ... Калпазан такъв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
първи стъпки
преди 12 години
Как очакваш да говори министър на финансите? Той е задъжен да предвижда ръстове, дори ако му е пределно ясно, че държавата фалира! Ти знаеш ли какво би станало с дадена страна, ако министъра на финансите и каже, че няма пари или предстои рецесия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 5
Internet
преди 12 години
Виж заглавието на материала който коментираме - предвидил 3.6% едва ще изкара със стъкмистика 1.4.1.6%А за Харвард, платили сеа, поканили са го, толкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
първи стъпки
преди 12 години
Защото Дянков е *** сигурно го канят в Харвард и изнася лекции. Бюджетът е провал защото имаме ръст над средноевропейския и то със смешен дефицит?Да, не сме много добри като четем за Литва, Естония и т.н., но чак пък провал 105% ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
първи стъпки
преди 12 години
Положението изглежда кофти, но все пак усвояваме нещичко повече. Относно Дянков - някой иска да го съдят за това, че харчи твърде много и излишъкът се стопил, други защото харчи малко???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
Internet
преди 12 години
Смешникът Дянков през април 2010 г. каза публично, че кризата е свършила съвсем и че от септември 2010 г. започва в България невиждан растеж и просперитет, какъвто светът не е виждал и чувал. И няма да види и чуе скоро...което си е напълно вярно, съдейки по фактите...Но какво да очакваш от един ***, който се спаси от уволнение по некадърност от Световната банка като стана тук финансов министър, а преди това, в Грузия, е направил само две реформи - отметнил е Кодекса на труда и закрил грузинската БАНТолкова му е капацитетът на този, но хак им е на тези дето го избраха..Бюджетът му за 2011 г. е 105% провал, а бюджетът 2012 - ще е още по-голям провал. И това е медицински факт както твърди Остап Бендер, налиТолкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още