IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Пазарът на труда няма да е същият след кризата

Високообразованите ще имат по-голям шанс да си намерят работа, а шансовете на тези с ниска образователна степен ще стават все по-нищожни

09:18 | 13.03.12 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика. Снимка: БТА

Председателят на института по социална политика смята, че няма да има икономически сектор „оазис“, който да приема кадри с всякакъв ценз. Дори в принципно непривлекателните сфери като чистотата и преработката на отпадъци, ще се търсят образовани хора, твърди той.  Причината за тази тенденция трябва да се търси не само във високите изисквания на работодателите. Преди всичко нуждите от високоспециализирани кадри се определят от високите технологии, които навлизат в производствата.

„Ако става дума за управление на технологични процеси със скъпи машини, със сигурност работодателят няма да повери управлението на служител без квалификация и образование. Това ще се превърне в общовалидна тенденция, ще бъде преди всичко изискване на технологиите и на модерния начин на живот“, категоричен е Иван Нейков. Според него пикът на тази тенденция най-вероятно ще се случи, когато постепенно отраслите на икономиката ни започнат да усещат подем. 

От всички 400 хиляди души, които загубиха работата си в последните три години, голяма част са нискокволифицирани. Проблемът обаче е, че изходът за тези хора дори не е в техните ръце, смята експертът. Той припомни, че и сега има редица квалификационни курсове и обучения, но те не удовлетворяват нуждите на работодателите.

„Едва ли всички фирми търсят хора, владеещи английски език и с компютърна грамотност. Това, че държавата насърчава подобни обучения на практика не решава истинските проблеми и затова работодателите продължават да изпитват остра нужда от специализирана квалифицирана работна ръка“, каза той. 

Проблемът, който открои Иван Нейков, е, че у нас липсват стандарти за професиите. Той каза, че в България няма система, при която бизнесът да посочи изискванията си към потенциални служители, за да могат те да бъдат обучавани в конкретни направления.

Днес в страната ни има около две хиляди професии, но няма нито един професионален стандарт. Например и днес висши училища продължават да бълват минни специалисти без реално те да са необходими за нуждите на пазара на труда.

Дори сезонната заетост у нас вече няма как да помогне, обясни Нейков. Обречени на неуспех ще останат онези, които са с нагласата, че през лятото, работейки в сферата на туризма, в рамките на няколко месеца, ще изработят препитанието си за цяла година.

„Досега сезонната заетост беше един вид отдушник за нискоквалифицираните кадри, но отвъд кризата ситуацията ще е коренно различна. В момента, в който един регион, отрасъл или фирма усети подем, първо ще се отърве от нискообаразованите и хората без квалификация. Това е световна тенденция, която тепърва ще наблюдаваме в България“, твърди Иван Нейков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
sergo
преди 11 години
Аз гарантирам на децата ви /и не само/, че след 18-месечно безплатно обучение за производство на продукта, който правя почти тридесет години ще плащам минимума от 1200 лв. заплата.Но вие ги пращате и плащате 5 год. да учат минни геологии и подобни.Там придобиват повече вредни навици, отколкото полезни.Междувременно като бармани в кръчмите или консултантки в "бутици",усвояват изкуството - Зен или начина да се люпат семки"И като ми дойдат,им идва нанагорно.Няма купон.Има дисциплина.Колко клиенти и дейност съм загубил, не е истина!Пък и не мога да вдигна цената, щото чакат по шест месеца.Чудно, какво ли ще се промени в току що набързо описаната картинка, ако образованието стане първа грижа на парт.../упс/ управляващите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
RedBot
преди 12 години
Е то когато образователната система е последна грижа на управляващите, това са резултатите. Вече трябва сляп да си за да не видиш връзката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Да бе да! Пълни глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Tony
преди 12 години
Със сигурност пазара на труда няма да е същия, но г-н Нейков ще си бъде същия! :)Направи минимална заплата 1000 лв. и вдигни пенсионните осигуровки на 110% от заплатата, пък нека пазара си каже думата! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
melon
преди 12 години
Едни и същи глупости, повтаряни години наред от различни хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
Raboti
преди 12 години
Нейков обича да си чеше езика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 12 години
Ам прав е, но не и за България. Тук основно се търсят шивачки. Вижте данните за свободни работни места в Агенцията по заетостта. Икономиката ни трябва да се преориентира. До този момент предимството ни бе евтината работна ръка, а не добавената стойност на продуктите, които се произвеждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Перспективата е като не са учили, когато му е било времето да учат и да се квалифицират сега. Въпреки, че то в повечето случай проблема е в глупостта, а не в ценза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още