IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deja Vu - разнопосочни коментари за вдигането на минималната заплата

Икономисти, работодатели и експерти за очакваните ефекти от новото повишаване на минималното възнаграждение от януари 2013 г.

08:25 | 02.08.12 г. 39
Автор - снимка
Редактор
Deja Vu - разнопосочни коментари за вдигането на минималната заплата

След като министърът на финансите Симеон Дянков обяви във вторник, че от януари 2013 г. ще бъде увеличена минималната работна заплата на 310 лева и това ще бъде планирано в държавния бюджет през есента, потърсихме коментара на икономисти, работодатели и експерти за очакваните икономически ефекти от увеличението.

Десислава Николова, старши икономист в Института за пазарна икономика коментира за Investor.bg, че всяко покачване на минималната работна заплата (МРЗ) представлява "мечешка услуга" за нискоквалифицираните и нископлатените работници. За тези, които след увеличението, ще останат на работа, ефектът е положителен по отношение на техните доходи и благосъстояние, коментира Николова. Тя уточнява, че "цената" на по-високата МРЗ се плаща от работодателите, за които разходите за труд неизбежно се увеличават, а това би довело до влошаване на тяхната конкурентоспособност по отношение на по-високи крайни цени на техните продукти и услуги.

По повод на намерението на правителството да увеличава минималното възнаграждение с по 20 лв. всяка година до 2015 г., когато то трябва да достигне 350 лв., Николова коментира, че защитниците на съществуването на МРЗ и нейното увеличение традиционно пренебрегват ефектите върху тези, които ще загубят своята работа, защото са станали прекалено скъпи за своите работодатели. 

Също така се пренебрегва и групата на хората, които ще продължат да работят, но вече в сивия сектор, тъй като техните работодатели ще предпочетат да им плащат старите заплати, но това би било възможно само "на ръка", тоест в неформалния сектор. Традиционно втората и третата група, при които ефектите от повишаването на минималното заплащане са отрицателни, както върху работещите по линия на загубена работа и осигуровки, така и по линия на загубени приходи за държавния бюджет, превишават значително първата група, при която отрицателните последствия се поемат от работодателите заради по-високи разходи за труд.

Николова обобщава, че икономическата литература е категорична, че минималната заплата и нейното повишаване имат единствено отрицателни ефекти върху заетостта. От една страна тези повишавания автоматично водят до закриване на работни места, а от друга - поставят все по-висока летва пред създаването на нови такива. Противопоставянето на хората, които са заети и остават такива дори и след повишаване на МРЗ, и всички останали групи на пазара на труда - тези, които търсят активно работа и тези, които губят работата си в резултат от по-високото минимално възнаграждение, всъщност представлява този ефект на "сегментиране" на пазара на труда. Това сегментиране е и една от често изтъкваните отрицателни последици от повишаването на МРЗ.

Принципната позиция на ИПИ за минималната работна заплата е, че тя трябва да бъде премахната. Основният аргумент на икономистите от института е, че „покачването й способства за сегментацията на пазара на труда, ощетява наетите и ограничава заетостта“?

Последна актуализация: 13:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
"Много е по изгодно да назначиш 10 с лопати отколкото машина която уви гълта гориво."Горивото го остави ! Ако е калпав бизнесмена и не намира реализация на продукта си просто няма да го купи. На бачкера ще му каже "ами няма ти платя или ще ти платя по малко щото е криза и няма работа, а аз и отрочетата ми искаме да папкаме!" Но при лизинговата компания или пред банката номера не минава! Затова, по лесното е да се държат робите на ръба на оцеляването вменявайки им вината, че са ниско производителни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 1
pit1957
преди 11 години
Няма как да стане просто защото пишман бизнесменчета не искат да инвестират в модернизация на производството,също и в кадри.Много е по изгодно да назначиш 10 с лопати отколкото машина която уви гълта гориво.Преди 20 г.се зверихме как 1 Французин с елече и в него намушкани камара инструменти .Сега всичко има но все пак рядко виждам такива нещта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 1
unicornblade
преди 11 години
Това че има крайни мнения във форума е нормално.Това което не е нормално, а напротив -е дори обществено опасно е възможността, която съществува тука, да работиш цял месец и с получените пари да не можеш да си издържаш семейството. То с толкова пари и сам човек трудно оцелява, а какво да говорим за повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 0
rabotniat
преди 11 години
Чичо ми беше месар в град Ямбол.На ден преработваше по около 100-150 кг на ден месо(не знам точно какво е работил бях много малък,а въпросният човек вече е пенсионер)и взимаше около 300 лева-94година.По същото време замина за Германия и си спомням колко беше възхитен от това ,че машините вършат тежката работа , и той успява да преработи около 400 кг месо на ден! Заплатата му беше около 1200 марки,което си беше доста по това време.Изводът от тази глупава история,че той е изкарвал същите пари ,които и в България ,но зареди по-високата ефективност и модернизацията на немският месокомбинат някакси света става малко по-розов.Моето лично мнение е ,че пазарът трябва да определя заплатите ,а държавата да определя правилата на играта и дали те се спазват.Последното ,което не е спазвано поне от 60 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Браво на нашите, пак биха:) Е иначе съм съгласен. Колкото повече - толкова по добре....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 1
novak li sam
преди 11 години
Извинявай за закъснението, гледах срещата България-Австралия.Въпросът ти показва, че почти си узрял за идеята.800 лева е за да не се стресират тези, които са против само за да са против.Размерът на МРЗ, който трябва да е наша цел, е поне 1500EUR, колкото е в Белгия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Е то много лесно се решавали всички икономически проблеми.. как никой не се е сетил досега. Пишеш в закона минимална заплата 800 лева и проблема е решен икономиката хуква. Защо не отидем малко по нататък? МРЗ 2000 лв и да сме най-бързо развиващата се икономика? Когато даваш конкретни цифри (за разлика от човека който цитираш) се мотивирай защо. Защо точно 800? Как го изчисли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
Това с рязкото увеличаване го пробваха и унгарците и румънците . Едните са с заем от 20 млрд.усдта другите даже нещат да им дават за сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
"Ппфффхахаха, да се ДАДАТ 800 лв? Че нали първо трябва да се ИЗРАБОТЯТ тези пари... А който се чувства недооценен на 290 лв и мисли че трябва да взима 800 - да си ги работи сам за да не го "цака" работодателя."Странна логика. Ето ти и обратна "страна на монетата": След като труда на чистачката е с толкова ниска добавена стойност и трябва да и дадат 800 лв ами просто да не си назначава такава! :D Работодателя си хваща метлата и мете! Така де ..няма да се чувства прецакан ! Нека МРЗ стане 800 лв пък ИЗБОРА на работодателя си е негов! Чистачката е също част от тези които избират законодателите в тази държава и е нормално да изисква от тях да и гарантират нормално заплащане. Работодателя има право да е недоволен и да премести бизнеса си в ЗИНЗИБАР! Там ще си наеме чистачка за по малко пари /все още/. Щото в белите държави, чистачките пак чистят но с добавената стойност на БГ инженер или лекар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
Александър_
преди 11 години
Минимална работна заплата има и в САЩ. И там ли са комунисти?"Всички решения относно бизнеса трябва да се оставят на пазарните сили, които сами ще регулират заплати и всичко останало, в противен случай всяка намеса от страна на правителството само ще влошава нещата! "Ако всички решения се оставят на пазарната сила може да се получи такава ситуация, при която бизнесът издевателства над работната сила. Има много дейности, от които няма пряка икономическа полза, но въпреки това правителството се грижи да се извършват. Това е защото обществото се управлява не само от икономически, но и от морални принципи. Каква полза има обществото от един възрастен човек или инвалид, който не може да се труди? Нека тогава да махнем пенсиите и все като стане прекалено стар и немощен, за да се труди да умира от глад...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още