IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпросите за АЕЦ „Белене“, които останаха без отговор

Колко струва, има ли пазари и колко работни места ще отвори втората ядрена централа у нас? Истината е някъде там

10:40 | 24.01.13 г. 87
<p>
	Въпросите без ясен отговор са повече от безспорните моменти за този проект. Снимка: Investor.bg</p>

Въпросите без ясен отговор са повече от безспорните моменти за този проект. Снимка: Investor.bg

След броени дни ще трябва да отговорим с „да“ или „не“ на въпроса: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“ Въпросите, които обаче останаха без отговор по този проект, съвсем не могат да получат толкова лесен и еднозначен отговор.

Ядрена централа – от 3,99 до 10,3 млрд. евро

В последните дни в публичното пространство летят милиарди и се размахват документи и всеки има теория относно каква е цената на този проект. Подписаният договор за изграждане на втората ядрена централа у нас е на стойност 3,997 млрд. евро. Тази цена обаче подлежи на индексация, а и в нея са записани само доставката и монтажа на двата реактора на АЕЦ „Белене“.

Преговарящите по този проект – и от страна на тройната коалиция, и от ГЕРБ, признават, че именно процентът на индексация е бил спорен момент до самия край на преговорите. Исканията на руснаците са оскъпяването на проекта да бъде с годишната руска инфлация, тъй като строителните работи ще се извършват от руска компания и руски специалисти.

Руската инфлация обаче се движи в далеч по-свободни граници от европейската, например – през 2012 година се движи в границите около 5-6%, докато в ЕС е в размер на 2 на сто.

По думите на бившия министър на икономиката в кабинета „Станишев“ Петър Димитров работеща към 1 януари 2013 година ядрена централа би била с цена от 5,13 млрд. евро. Само седмица по-рано неговият колега Румен Овчаров обаче направи друга сметка и цената тогава излезе „максимум 6 млрд. евро“.

Руската компания, която беше натоварена с изграждането на блоковете - „Атомстройекспорт“, заяви, че фиксираната цена, тоест без индексация, е 6,3 млрд. евро. Управляващите пък показват писма от стратегическия инвеститор – германската RWE, според които българският дял в централата е 5,4 млрд. евро, тоест за цялата централа цената е 10,4 млрд. евро.

Къде е истината? Вероятно еднозначен отговор на въпроса колко ще ни струва АЕЦ „Белене“ никога няма да получим. Ако се върнем няколко години назад, когато заради спор с Украйна Русия врътна газовото кранче на Европа, се оказа, че няма еднозначен отговор и на въпроса колко и на кого точно плащаме за природния газ и предвидени ли са компенсации при спиране на доставките.

Всичко е записано, но не с дребния шрифт накрая, а в анексите, които не виждаме и в случая с проекта „Белене“.

Освен това тази ядрена централа и нейното построяване вече е далеч от икономическата обосновка и логика и е изцяло в полето на политиката.

Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

50
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Ти колко плащаш на ЕРп-то си? Не е въпроса колко ЕРП-то плаща на АЕЦ, а колко ти плащаш на него. За това ти говори Алди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 2
vzhekoff
преди 11 години
И като как цените за износ са по-ниски от тези тук ? Може би АЕЦ-а Козлодуй като продава на нас по 11.5 лв. за МВтч, навън изнася по 5.5 лв. ? Хайде да спрем с глупостите... Или поне да има линкове къде са прочетени тези числа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 11 години
Да се чете - на кои ВЕИ-та цените са под 15 ст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 2
aldy
преди 11 години
"....Второ-ползите.За съседите АЕЦ са полезни , а за нас не????...."Ами съседите купуват електроенергията на цена 2 пъти по-ниска от нас. Ако си в състояние да осмислиш този факт, май ще разбереш кой и защо плаща от собствените си джобове за доброто на нашите съседи. Нашите т.н. "бизнесмАни" и политици просто ни грабят по особено нагъл и безочлив начин и това се отнася за абсолютно всичко. Няма никаква причина точно тук да са поне мъничко почтени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 2
vzhekoff
преди 11 години
И кои по-точно възобновяеми източници са с такива цени, че нещо все доста над 15 ст. им изкупуват енергията ? Може ли по-конкретно на кои ВЕЦ цените са под 15 ст. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 2
aldy
преди 11 години
Значи имаме два неразрешени проблема, които се подминават с олимпийско спокойствие:1.Проблемът с ядрените отпадъци, които трябва да се съхраняват 200 хиляди години,2.Запасите от уран, които са за около 40 години и обещават галопиращи цени на електроенергията.Технологията вече е безнадежно остаряла и й се вижда краят. Нашите "ядрени шамани" безнадеждно закъсняха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 3
aldy
преди 11 години
"....Нов източник на енергия, особено ако е евтин, би облекчил положението на бизнеса, безспорно. Има ли обаче разчети къде и колко от произведеното количество енергия може да бъде продавано? И на каква цена?...."Естественото закбючение е, че ако не е евтин, той няма как да облекчава бизнеса, а ще го забива още по-дълбоко в блатото. Изчисленията показват, че за ефективно изплащане в приемливи срокове цената на електроенергията трябва да е около 15 ст./квтч., която цена се изравнява с тази на възобновяемите източници. И докато последната непрекъснато пада, АЕЦ стават все по-скъпи. Като капак на всичко идва непрекъснатото повишаване на цената на ядреното гориво, която за последните 10 години е скочила 12 пъти. Ядреното лоби мълчи по въпроса за обозримия край на урановите запаси. Русия беше обявила, че нейните запаси са за около 22 години. В света запасите от уран се изчисляват за около 40 години. И какво правим при това положение? Духаме... ядрената супа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 3
deant
преди 11 години
САЩ ни били задължени. Това мяза на изявленията по време на комунузма, че над България имало американски самолети, които ни шпионирали. На въпроса ти с 3 въпросителни. ДА. Ако имаме АЕЦ, той ще е най-полезен за съседите ни, защото НЯМА реална оценка на това, което ще плащаме НИЕ, защото ще го плащаме на ЕРП-та не на НЕК или на АЕЦ, а освен това ще плащаме солени лихви по кредита, който трябва да вземем за да го построим. Така, че ДА, съседите ни ще купуват евтин ток (както и в момента), няма да плащат за централа, а тези на юг от нас дори няма да носят риск от взрив ако има. А ако Турция реши да прави централа и да се конкурира с нас (каквито позиви има) Цената на която продаваме, ще е двойно по ниска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 7 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Ти му казваш, че референдума ще е фалшифициран, говориш с цифри, то ти говори за БСП и т.н. :))))))) Кефите :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 11 години
А дано погледнем икономическите де ! Е тогава ще се види едно голямо - НЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още