IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпросите за АЕЦ „Белене“, които останаха без отговор

Колко струва, има ли пазари и колко работни места ще отвори втората ядрена централа у нас? Истината е някъде там

10:40 | 24.01.13 г. 87
<p>
	Въпросите без ясен отговор са повече от безспорните моменти за този проект. Снимка: Investor.bg</p>

Въпросите без ясен отговор са повече от безспорните моменти за този проект. Снимка: Investor.bg

След броени дни ще трябва да отговорим с „да“ или „не“ на въпроса: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“ Въпросите, които обаче останаха без отговор по този проект, съвсем не могат да получат толкова лесен и еднозначен отговор.

Ядрена централа – от 3,99 до 10,3 млрд. евро

В последните дни в публичното пространство летят милиарди и се размахват документи и всеки има теория относно каква е цената на този проект. Подписаният договор за изграждане на втората ядрена централа у нас е на стойност 3,997 млрд. евро. Тази цена обаче подлежи на индексация, а и в нея са записани само доставката и монтажа на двата реактора на АЕЦ „Белене“.

Преговарящите по този проект – и от страна на тройната коалиция, и от ГЕРБ, признават, че именно процентът на индексация е бил спорен момент до самия край на преговорите. Исканията на руснаците са оскъпяването на проекта да бъде с годишната руска инфлация, тъй като строителните работи ще се извършват от руска компания и руски специалисти.

Руската инфлация обаче се движи в далеч по-свободни граници от европейската, например – през 2012 година се движи в границите около 5-6%, докато в ЕС е в размер на 2 на сто.

По думите на бившия министър на икономиката в кабинета „Станишев“ Петър Димитров работеща към 1 януари 2013 година ядрена централа би била с цена от 5,13 млрд. евро. Само седмица по-рано неговият колега Румен Овчаров обаче направи друга сметка и цената тогава излезе „максимум 6 млрд. евро“.

Руската компания, която беше натоварена с изграждането на блоковете - „Атомстройекспорт“, заяви, че фиксираната цена, тоест без индексация, е 6,3 млрд. евро. Управляващите пък показват писма от стратегическия инвеститор – германската RWE, според които българският дял в централата е 5,4 млрд. евро, тоест за цялата централа цената е 10,4 млрд. евро.

Къде е истината? Вероятно еднозначен отговор на въпроса колко ще ни струва АЕЦ „Белене“ никога няма да получим. Ако се върнем няколко години назад, когато заради спор с Украйна Русия врътна газовото кранче на Европа, се оказа, че няма еднозначен отговор и на въпроса колко и на кого точно плащаме за природния газ и предвидени ли са компенсации при спиране на доставките.

Всичко е записано, но не с дребния шрифт накрая, а в анексите, които не виждаме и в случая с проекта „Белене“.

Освен това тази ядрена централа и нейното построяване вече е далеч от икономическата обосновка и логика и е изцяло в полето на политиката.

Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 3 rate down comment 6
rumen221
преди 11 години
- СЪРДИ СЕ НА АНГЛИЧАНИТЕ..., АТ HSBC...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 3
KLYN
преди 11 години
Аз лично не желая да ставам "ортак" с Р.Овч. и компания. Работата прилича на ела вълчо изяж ме. Сори !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 4
rumen221
преди 11 години
УНИКАЛЕН ПОЗОР...!!!- ДОКАТО НИ ЗАЛЪГВАТ С НЯКОЛКО МИЛИОНА ДО МОРЕТО, ГЕРБЕРИТЕ КРАДАТ МИЛИАРДИ ОТ АЕЦ-КОЗЛОДУЙ- Към момента централата АЕЦ-Козлудуй продава 77% от енергията си на БОГАТИ клиенти в Германия Австрия и дори Италия (а всички те изпитващи погнуса от собствените си АЕЦ), чрез търговци-посредници. НА ЦЕНА ОТ 3,5 СТОТИНКИ...!!!- Това съобщи директорът на централата Валентин Николов в интервю за БНР. - А ГЛАДНИТЕ БЪЛГАРИ КУПУВАТ "ФОТО" ТОК ЗА 45 СТОТИНКИ...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Добра логика ! Да я продължим ! Да разгледаме "Държавното участие" Кого се разбира под "държавно участие"? "Кой ще плаща и ще кой пие"!? За кого риска и за кого пропорционалната на него печалба. Защото е истина, че няма как да няма печалба този проект ! Тук БСП са прави и искрени! Особено, когато е гарантирано плащането от страна на БГ потребителя и данъкоплатеца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 5
rumen221
преди 11 години
ИСТИНАТА, МИ Е ПО-СКЪПА от всичко!!! - Дори сребролюбеца Касчиев призна, че доклада на за сигурността на правещите зелен ток АЕЦ в Европа се оказа гадост.., за- ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ЛЪЖЦИ И КЮМУРДЖИЙСКИТЕ ПРОПАГАНДАТОРЧЕТА на кафявата енергия!!! Защо се крие информацията за БЪЛГАРСКИТЕ РЕАКТОРИ (от доклада на ЕС за проверката на всички реактори в Европа)1. Защото 5 и 6-ти блокове са в "ТОП-10" на реакторите в Европа по ядрена безопасност 2. Защото 3 и 4-ти блокове н Козлодуй са в "ТОП-30" ПО БЕЗОПАСНОСТ... и ЗАТОВА НИ СПИРАТ ПАРИТЕ ЗА ЯДРЕНА БЕЗОПАСНОСТ ЗА КОЗЛОДУЙ!3. Защото дори и спрените 1 и 2-ри блокове в Козлодуй, са в "ТОП 50" ПО БЕЗОПАСНОСТ...4. Защото 1 и 2-ри блоковете в АЕЦ-Белене са НЕДОСТИЖИМО БЕЗОПАСНИ(Издържат на 9-та степен по Рехтер и удар на 400 тонен самолет)...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 4
rumen221
преди 11 години
От ГЕРБ трябва да са пълни бездарници, ако не могат да осигурят парите- ЗА ОЩЕ 4 ГОДИНИ СТРОЕЖ, ОСТАВАТ ЗА ДОПЛАЩАНЕ САМО 3,14 милиарда ЕВРО.(Ако 50% от парите са заем за 18г., с лихвите по заем 5,75 (НАЛИ И БАНКИТЕ ТРЯБВА ДА ПЕЧЕЛЯТ) а с прогнозната инфлация около 6,3 милиарда евро) МАКСИМАЛНА ЦЕНА на АЕЦ - Белене - 6,3 милиарда евро!!! - Според HSBC, средни експл. Разходи (Eurocents/kWh) 1,210 = 2,42 стотинки (при налева печалба)!!!(стр 11 от доклада)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 2
toto 2
преди 11 години
А кой гарантира доставката на ядрено гориво и то на тези цени ,които са в момента НИКОЙ .Слънцето си грее без пари ,вятърът духа без пари и.т.н. Могат да се впрегнат и вълните на Черно море.До 5-10 години технологиите няма да са толкова скъпи .Всичко е лобизъм .Ядрената енергетика е АНАхронизъм /20 век./
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 3
ale1
преди 11 години
Според HSBC.............---------- HSBC е Банка с Пазарни приоритети........а приказките ,че била стара , респ. авторитетна банка са приказки за ........иде ли реч за Пари - иде реч за Макс. Количество Пари ;)Те и "мероприятието" LiBor взеха "дейно участие".......така че...споко с ентусиазЪмаутре ако се наложи-ще ти Продадат анализ , че магаре може да лети до Луната ;)-------------- HSBC няма да е Банка / консултант ако може да е Банка/Управляващ Партньор ..........сещаш ли се ;)--------Аз на това чудо АЕЦ Белене бих му казал "Бял Слон" , говори ли ти нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 6
rumen221
преди 11 години
ЦЕНА НА АЕЦ-БЕЛЕНЕ!ЗАДАЧКА ЗА БОКО,. СЛЕД ТЪРГ - НЕК ЕАД (Доклад ДИ1СФ 0014/11.04.2012 г.).: - Класира на -во място Атомстойекспорт с вариант А92 (2 х1000 MW V-466) при цена не по-висока от 3 997 260 000 евро. - Цената е 3,997 милиарда + 0,535 оскъпяване (удар на 400т. самолет и 9-та степен по Рихтер)- ОБЩО 4.532 милиарда евро, но вече са платени 1,39 и остават 3,142 - КОЛКО Е 3,142 с ИНФЛАЦИЯ от 36% = ?????? (отговор 4,273 милиарда)От ГЕРБ трябва да са пълни бездарници, ако не могат да осигурят парите- ЗА ОЩЕ 4 ГОДИНИ СТРОЕЖ, ОСТАВАТ ЗА ДОПЛАЩАНЕ САМО 3,14 милиарда ЕВРО.(Ако 50% от парите са заем за 18г., с лихвите по заем 5,75 (НАЛИ И БАНКИТЕ ТРЯБВА ДА ПЕЧЕЛЯТ) а с прогнозната инфлация около 6,3 милиарда евро) МАКСИМАЛНА ЦЕНА на АЕЦ - Белене - 6,3 милиарда евро!!! - Според HSBC, средни експл. Разходи (Eurocents/kWh) 1,210 = 2,42 стотинки (при налева печалба)!!!(стр 11 от доклада)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 5
rumen221
преди 11 години
Приятелю,Когато питаш - ВИНАГИ ИЗПОЛЗВАЙ ОПРЕДЕЛЕНИЯ - В СЛУЧАЯ - КАКВА ЦЕНА...- ЦЕНИ МНОГО... (СЕБЕСТОЙНОСТ, ПРОДАЖНАТА ОТ ИЗТОЧНИКА, ЗА КРАЙНИЯ ПОТРЕЛИТЕЛ И Т.Н.- УТОЧНИ СЕ...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още