IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпросите за АЕЦ „Белене“, които останаха без отговор

Колко струва, има ли пазари и колко работни места ще отвори втората ядрена централа у нас? Истината е някъде там

10:40 | 24.01.13 г. 87
<p>
	Въпросите без ясен отговор са повече от безспорните моменти за този проект. Снимка: Investor.bg</p>

Въпросите без ясен отговор са повече от безспорните моменти за този проект. Снимка: Investor.bg

След броени дни ще трябва да отговорим с „да“ или „не“ на въпроса: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“ Въпросите, които обаче останаха без отговор по този проект, съвсем не могат да получат толкова лесен и еднозначен отговор.

Ядрена централа – от 3,99 до 10,3 млрд. евро

В последните дни в публичното пространство летят милиарди и се размахват документи и всеки има теория относно каква е цената на този проект. Подписаният договор за изграждане на втората ядрена централа у нас е на стойност 3,997 млрд. евро. Тази цена обаче подлежи на индексация, а и в нея са записани само доставката и монтажа на двата реактора на АЕЦ „Белене“.

Преговарящите по този проект – и от страна на тройната коалиция, и от ГЕРБ, признават, че именно процентът на индексация е бил спорен момент до самия край на преговорите. Исканията на руснаците са оскъпяването на проекта да бъде с годишната руска инфлация, тъй като строителните работи ще се извършват от руска компания и руски специалисти.

Руската инфлация обаче се движи в далеч по-свободни граници от европейската, например – през 2012 година се движи в границите около 5-6%, докато в ЕС е в размер на 2 на сто.

По думите на бившия министър на икономиката в кабинета „Станишев“ Петър Димитров работеща към 1 януари 2013 година ядрена централа би била с цена от 5,13 млрд. евро. Само седмица по-рано неговият колега Румен Овчаров обаче направи друга сметка и цената тогава излезе „максимум 6 млрд. евро“.

Руската компания, която беше натоварена с изграждането на блоковете - „Атомстройекспорт“, заяви, че фиксираната цена, тоест без индексация, е 6,3 млрд. евро. Управляващите пък показват писма от стратегическия инвеститор – германската RWE, според които българският дял в централата е 5,4 млрд. евро, тоест за цялата централа цената е 10,4 млрд. евро.

Къде е истината? Вероятно еднозначен отговор на въпроса колко ще ни струва АЕЦ „Белене“ никога няма да получим. Ако се върнем няколко години назад, когато заради спор с Украйна Русия врътна газовото кранче на Европа, се оказа, че няма еднозначен отговор и на въпроса колко и на кого точно плащаме за природния газ и предвидени ли са компенсации при спиране на доставките.

Всичко е записано, но не с дребния шрифт накрая, а в анексите, които не виждаме и в случая с проекта „Белене“.

Освен това тази ядрена централа и нейното построяване вече е далеч от икономическата обосновка и логика и е изцяло в полето на политиката.

Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 0 rate down comment 0
sonka.74
преди 11 години
Дискусиите за АЕЦ Белене са основно политически, примесени с малко екшън и бакалски сметки. Никой не обръща сериозно внимание на икономическите доводи, а те трябва да са водещи при вземането на решението в неделя. Българи, нека направим информиран избор като се проивтим в нета за повече информация! Гласувайте по съвест, а не по политически пристрастия! http://***.youtube.com/user/istinatazaaecbelene
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 11 години
Аман от гео-политически глупости : та викаш да сме на помощи от ЕС а те да ни се радват че поръчките ги даваме на Руснаците ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 11 години
Що не вземеш да провериш преди да пишеш проектната цена на 1000 мгвт мощност в Финландия например ? За справка цената от 2000 евро на инсталиран мегават си е напълно съизмерима с подобни централи . Та тезата : "Руснаците ни правят подаръци" е пълна глупост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 6
dakl
преди 11 години
От повърхностен преглед на мненията се вижда съвсем определено, че противниците на АЕЦ са не само облъчени , но и просто зомбирани и като че ли отказват да мислят логично!Първо-цената. Според експертитите най-евтината оферирана от тези които в момента се строят или се планира техният строеж.Второ-ползите.За съседите АЕЦ са полезни , а за нас не???? Трето-геополически проблеми.Да, те са основните и това е причината Б.Б. и неговото правителство да се въртят като пумпали .Очеваден е бруталният натиск на Вашингтон , но именно и преодоляването на този натиск е единственият шанс нещо реално да спечелим като народ и държава, защото реално суперсилата ни е твърде задължена , а освен че ни "подарява" леко маниполируеми и немислещи политици , във всичко останало контрата е у нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Моля администраторите да не трият линка : "Секретната" ядрена технология която България проспа http://dialozi.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=1240:%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%8F%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%B0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
6 949 120 души са включени в избирателните списъци за референдума. Това е повече от населението на страната Значи не е важно дали и как ще гласувате, а кой и как ще брой гласовете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 11 години
"- С ОБЩИ ЛАФОВЕ НЕ СТАВА... ПИШИ ПО СЪЩЕСТВО..."----"ОБЩО ПО СВЕТА СЕ СТРОЯТ 43 РЕАКТОРА, КАТО САМО НАШИТЕ БИЛИ ГУБЕЩИ!?!?" Би ли дефинирал, какво разбираш под "общи лафове"? В този пример показвам как говориш на едро без да мислиш.Не знам колко от тези над 40 реактора са толкова НЕПРОЗРАЧНИ и ЗАМЪГЛЕНИ, колкото нашите. Да сравняваш така лесно, толкова несравними неща и после да ми измисляш някакви цифри... Айде моля те..Тея HSBC не бяха ли онези, който наскоро доказаха че са прали пари НА ЕДРО, АМА МНОГО ЕДРО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 7
rumen221
преди 11 години
Приянелю,- С ОБЩИ ЛАФОВЕ НЕ СТАВА... ПИШИ ПО СЪЩЕСТВО...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 13 rate down comment 13
Joel
преди 11 години
След като форумът е все пак инвеститорски да предположим, че проекта се листва на борсата. Който би си купил акции да даде + , който не -
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 8
rumen221
преди 11 години
ОБЩО ПО СВЕТА СЕ СТРОЯТ 43 РЕАКТОРА, КАТО САМО НАШИТЕ БИЛИ ГУБЕЩИ!?!?- ИСТИНАТА Е, ЧЕ МОЖЕМ ДА СТАНЕМ ЯДРЕНИТЕ ГОСПОДАРИ НА ЕВРОПА!До 1992 г. в България се е добивал триураниев осмооксид, който е обогатяван в тогавашния СССР и се е връщал в България като гориво за Козлодуй и затова цената на тока е била 0,2 стотинки.- В България има достатъчно количество уран, за да се осигури Българската и Европейската ядрена енергетика 100 000 години напред! Горивото стои и чака УМЕН ДЪРЖАВНИК (поне колкото бай-Тошо селянчето) 2. До сега са произведени и двата и половина реактора за АЕЦ-Белене (чехския, готовия и втория полусглобен), повечето от съпътстващите съоръжения и основите на единя реактор, чието разбиване струваше колкото направата основите на втория и това само за 1,39 милиарда!!!А СПРЯХМЕ СТРОЕЖА - СМЕШНО И ЖАЛКО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още