IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се трета пенсионна реформа за едно поколение

Отлагането на увеличението на пенсионната възраст няма да има осезаем ефект според икономическата логика, но е оправдано, смятат експерти

10:55 | 18.06.13 г. 30
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кабинетът &quot;Орешарски&quot; започва дискусия по промяна на правилото за увеличаване на пенсионната възраст. <em>Снимка: www.sxc.hu</em></p>

Кабинетът "Орешарски" започва дискусия по промяна на правилото за увеличаване на пенсионната възраст. Снимка: www.sxc.hu

Ако кабинетът Орешарски оцелее след неколкодневните протести в цялата страна, може да станем свидетели на трета пенсионна реформа за едно поколение. Това е най-вероятният сценарий, след като преди малко повече от седмица премиерът Пламен Орешарски потвърди предизборното обещание на БСП, че повишаването на възрастта за пенсиониране ще бъде спряно, макар и временно за следващите няколко години.  

Какво е заложено в пенсионната реформа на кабинета „Борисов“ и какъв е прочитът на кабинета „Орешарски“. Вижте две гледни точки – икономическа и експертна, към предложението на управляващите да отменят временно правилата за пенсиониране, приети от 41-то НС в края на 2011 година.

Пенсионната реформа на кабинета „Борисов“

Прословутата пенсионна реформа на ГЕРБ, приета в края на 2011 година, предвижда всяка година възрастта и стажът за пенсиониране да се увеличават с по четири месеца за мъжете и за жените. Така през 2017 г. пенсионната възраст за мъжете става 65 години, а до 2020 г. възрастта за жените ще бъде 63 години. Стажът също ще нараства в следващите години с по четири месеца, докато стане съответно 37 години и 40 години.

Нов прочит от кабинета „Орешарски“

Година и половина по-късно новите управляващи заявиха, че ще отменят пенсионната реформа, залагаща увеличение на пенсионната възраст и стаж, макар и временно.

Премиерът Пламен Орешарски изнесе два основни аргумента в полза на въвеждане на нови правила за пенсиониране. Увеличението на пенсионната възраст ще се задържи заради това, че у нас продължителността на живота и времето за получаване на пенсия са под европейските показатели. Освен това младежката безработица е много висока, сравнена с тази в европейските страни. „Всяко по-нататъшно увеличаване на пенсионната възраст, е натиск върху младежката заетост от една страна. От друга страна продължителността на живот у нас е по-ниска от средноевропейските стойности. Но при всички случаи мярката ще бъде временна", е позицията на Орешарски.

Социалният министър Хасан Адемов смята, че е необходим нов прочит на цялата система на пенсионното осигуряване и защото едновременно увеличаване и на двата параметъра – стаж и възраст, няма в нито една страна на ЕС. По повод на поредната препоръка на Брюксел пенсионната възраст за мъжете и жените да се изравни Хасан Адемов каза, че България ще изпълни условията на ЕК за изравняване на възрастта на пенсиониране за мъжете и жените, но с по-малки стъпки и при постигнат консенсус със социалните партньори. Наскоро от Брюксел поискаха да дадем конкретни срокове за въвеждането на еднаква пенсионна възраст за мъжете и за жените. Окончателното решение се очаква до няколко месеца, когато започнат преговорите по бюджета за следващата година. Тогава се очаква и повече конкретика по предложението за промяна на установената пенсионна възраст.

Калоян Стайков: Това е политически ход без реален ефект

Ако новото правителство действително отмени пенсионната реформа от 2011 година, единствените печеливши от решението ще са тези хора, които трябваше да се пенсионират по-късно, но при връщане на правилата, това няма да се случи. Тоест една много малка част от хората в пенсионна възраст ще се възползват от отлагането на промените и ефектът няма да е голям, е позицията на икономиста от Института за пазарна икономика.

Основният аргумент на Орешарски, че така ще се намали младежката безработица също не може да издържи, защото е абсурдно да се твърди, че току що завършили образованието си млади неопитни хора биха могли веднага да заместят на пазара на труда хора с дългогодишен опит и стаж. Към момента подобна идея за промяна на правилата за пенсиониране няма никаква сериозна аргументация, смята икономистът.

Освен това осигурителната система ще се натовари допълнително, защото приходите ще намалеят и дефицитът ще се увеличи. Ако все пак управляващите смятат, че възприетата схема с увеличаването на пенсионната възраст и стаж е несправедлива, то биха могли да предложат друг метод – например въвеждането на някакво механично правило, както в Швейцария например, където автоматично с увеличаването на средната продължителност на живота, се увеличава и пенсионната възраст. Наред с това подобен механизъм ще е от полза и защото ще извади въпроса от ръцете на политиците и ще се разчита на други критерии.

Едва ли можем да сравняваме нашата пенсионна система с тази в други европейски държави, след като нашият дефицит в осигуряването е твърде голям. Има нужда от сериозна реформа на пенсионната система, а не от козметични промени.

Йордан Христосков: Стъпката е оправдана с оглед ситуацията на пазара на труда

Нека направим уточнението, че повишаването на пенсионната възраст, направено при управлението на ГЕРБ, не е реформа, а промяна с цел понижаване на огромния дефицит в Националния осигурителен институт, каза бившият управител на осигурителния институт. Действително подобна мярка е удачно да се направи, но при значително по-добра ситуация на пазара на труда и при по-добра подготовка за хората в предпенсионна възраст. Обаче предишното управление въведе системата рязко без да направи необходимото, за да подготви тези, които ще са най-засегнати. В този смисъл предложението на кабинета „Орешарски“ е коректно точно към тази група хора.

Последна актуализация: 00:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 13 rate down comment 2
data
преди 10 години
Правилно в дългосрочен план - но трябва мерки в краткосрочен и дългосрочен . Мерките би трябвало да са :1. Увеличаване на възрастта - естествено най-правилно е да се вдигне ефективната възраст чрез орязване на привилегиите на индалидните пенсии и на полицаите , но тъй като за това явно няма топки ще трябва да се изравни възрастта на мъжете и жените 2.Привличане на работоспособни емигранти от българския етнос3. Образование - за да може да се развиват качествените отрасли в икономиката а от там да растат доходите 4.То по-скоро ще дойде от т.3 - увеличаване на раждаемостта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 5
albobo76
преди 10 години
Най-застрашеният вид на планетата не е на 4 крака, а на 2 и се нарича пенсионер. Ако някой под 40 г. си мисли, че ще доживее до пенсия, значи още пише писма на дядо си Коледа. Решението на новият кабинет е популистко и ще обремени много бюджета, но това ще започне да се усеща след няколко години, до тогава "горещият картоф" ще е в нечии други ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 2
data
преди 10 години
То решението идва не от принципи а от това че парите ги няма . На никой не му е кеф да увеличава възрастта - но при положение че над 50 % от бюджета отива за социални ако не се вдигне възрастта не остава никаква възможност за маневри на правителството с останалите 50 % в който трябва да се съберат всички останали разходи . Естествено правилния ход би бил съкращаване на държавата но се видя че никой няма топки за това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 0
Vesko94
преди 10 години
Единственото решение е трудоспособното население в България да започне да се увеличава. В момента населението в трудоспособна възраст е едва 2.5 млн. души. Те се грижат за доходите на останалите 4.5 млн. При такова съотношение няма как да има високи приходи в хазната, съответно и пенсиите няма как да са по-високи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 7
Ricco
преди 10 години
На всички трябва да е ясно, че по-ниска възраст за пенсиониране значи повече пенсионери, а от там по-ниски пенсии. Мисля че е редно когато се споменава едното да се казва и другото. Иначе хората остават със заблудата, че има безплатен обяд. А такъв, поне засега, не е открит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 3
индианеца
преди 10 години
Не виждам смисъл да се повишава възрастта, но това значи, че и за в бъдеще пенсиите ще са доста по-малки. Както и да го погледнеш, всички са прецакани, и сегашните и бъдещите пенсионери, особено бъдещите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още